Κι αν το Twitter γίνει το νέο WhatsApp;

Το κύριο πρόβλημα του Twitter είναι ενδημικό και δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι ο Elon Musk θα το λύσει...

Το μέλλον του Twitter και το μετά-Elon Musk effect είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ύστερα από την εντυπωσιακή εξαγορά του μέσου από τον γκουρού του τεχνολογικού κόσμου. Σύμφωνα με λεγόμενα του τύπου που ουσιαστικά πληρώνει 44.000 εκατ. δολάρια (περίπου 41.000 εκατ. ευρώ) σε μετρητά για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχό του, ανάμεσα στα σχέδιά του είναι: Η ελευθερία της έκφρασης (όπως ήδη υπαγορεύεται από τους τοπικούς νόμους), ανοιχτός κώδικας (προτείνει αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα) και η καταπολέμηση των bots. Η θεωρία από την πράξη ωστόσο, σπάνια δεν απέχει και δεν είμαστε πάρα πολύ σίγουροι ότι δε θα έχει τροποποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Άλλωστε, πρόκειται για τον ίδιο τύπο με την bitcoinική εμμονή στο Twitter.

Το πρόβλημα αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, όπως πάντα, είναι τα όρια. Άραγε στο όνομά της θα επιτρέψει στον Donald Trump να επιστρέψει στο Twitter; Η καταπολέμηση των bots από την άλλη, ως τεχνικό πρόβλημα δεν αποκλείεται να μπορεί να λυθεί με πολύ πιο απλό και γρήγορο τρόπο, α λα Facebook προ ετών. Όσο για το ζήτημα του open-sourcing ενδέχεται να μην είναι καλή ιδέα, αφού τελικά δίνεις τους αλγόριθμους της πλατφόρμας σε πολλούς από αυτούς από τους οποίους προστατεύεσαι (ο παράδεισος του spam). 

Η διαφορά του Musk από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έγκειται στο ότι ο πρώτος ως πραγματικός χρήστης του μέσου είναι πιο πιθανό να "κατεβάσει" λειτουργικές λύσεις για τη βελτίωσή του. Για την ελευθερία της έκφρασης δε μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ σίγουροι, καθότι δεν ανήκει στην κατηγορία των τεχνικών προβλημάτων. 

>Διάβασε ακόμη: Το Twitter στην εποχή του Elon Musk

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι το Twitter και τα άλλα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ουσιαστικά πέρασαν τα πρώτα τους χρόνια αυτοαποκαλούμενα "υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου", κυρίως ως δικαιολογία για να απαλλαγούν από κάθε πραγματική ευθύνη για την επιδεικτική μετριοπάθειά τους, πάντα πίστευαν ότι η αγορά θα τα καταφέρει μόνη της. Η πραγματικότητα ωστόσο, απέδειξε ότι δε μπορεί να πάει παρακάτω μόνη της, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα σενάριο για το μέλλον

Στην τελική τι είναι το Twitter με απλά λόγια; Ένα κοινωνικό δίκτυο μέσω του οποίου οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους με σύντομα μηνύματα. Ποια δίκτυα βασίζονται στην αυτοδιαχείριση χωρίς να καταπνίγουν την ελευθερία της έκφρασης; Κυρίως το Reddit. Τι θα γινόταν αν όλο το Twitter ήταν ιδιωτικό; Έχει νόημα τότε να κλείσει το κοινωνικό δίκτυο και να μετατραπεί, για παράδειγμα, σε ένα υβριδικό προϊόν του WhatsApp και του Reddit για να μοιράζεται κανείς πληροφορίες και απόψεις με ένα ιδιωτικό δίκτυο επαφών χωρίς να εκτίθεται σε δημόσιο έλεγχο; Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναζήσει το Twitter.

Βασικά, ίσως η κίνηση αυτή να αποτελούσε μετεξέλιξη των Twitter Direct Messages και των Twitter Communities, σε ό,τι δηλαδή πιο κοντινό διαθέτει το εν λόγω δίκτυο σε εφαρμογή επικοινωνίας μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων. Στην πράξη, θα έμοιαζε με ένα WhatsApp στο στυλ του Reddit, αλλά κάπως πιο ιδιωτικό. 

>Διάβασε ακόμη: Τα πιο ακριβά πράγματα που έχουν αγοράσει οι Elon Musk και Jeff Bezos

Μια πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι το Twitter διαθέτει μόνο 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες από τη συνολική βάση χρηστών του που ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια. Σε σύγκριση με τα 2.9 εκατ. του Facebook ή τα 2 εκατομμύρια του WhatsApp, δεν είναι και τόσο πολλοί. Είναι λογικό ότι θα χάσει ενεργούς χρήστες καθώς η πόλωση στις πολιτικές και μη συνομιλίες έχει αρχίσει να κουράζει τους πάντες. Η πανδημία έχει συμβάλει σε αυτό, χωρίς αμφιβολία. Επιπρόσθετα, το νέο καθεστώς Musk δύσκολα θα μπορέσει να "ξυπνήσει" τα 230 εκατ. "κοιμώμενους" χρήστες του δικτύου. Όπως και να έχει, όσες υποθέσεις και να κάνουμε, ο καιρός γαρ εγγύς. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης