Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 4 ώρες ύπνου;

Απ' ό,τι φαίνεται, κάποιοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Στην αρχή της ζωής του, ο 65χρονος σήμερα Brad Johnson πίστευε πως το ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τόσο πολλές ώρες όσο οι άλλοι ήταν ελάττωμα. Κι αυτό γιατί όλοι γύρω του του έλεγαν πως πρέπει να κοιμάται 8 ώρες κάθε βράδυ για να είναι υγιής. Κι όμως, εκείνος χρειαζόταν πάντα μόνο 4-6 ώρες ύπνου για να είναι όλη μέρα μέσα στην ενέργεια και παραγωγικός. Το ίδιο ίσχυε για τον πατέρα του, όπως και για τέσσερα από τα επτά του αδέρφια.

Οι υπνοπαράξενοι άνθρωποι

Κάποια στιγμή, το 2005, άρχισε να βρίσκει κάποιες πρώτες απαντήσεις στο γιατί ήταν "υπνοπαράξενος". Αυτό, αφού έλαβε μέρος σε μία μελέτη σχετική με τον ύπνο, η οποία αφορούσε ανθρώπους που τα καταφέρνουν μια χαρά στη ζωή τους, χωρίς να χρειάζονται πολύ ύπνο. Λίγα χρόνια μετά, συμμετείχε και σε μια μελέτη παρακολούθησης ύπνου και τότε διαπίστωσε πως το αίμα του διέθετε συγκεκριμένες, σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών, ο Johnson κλήθηκε να απαντήσει σε διεξοδικά ερωτηματολόγια, που είχαν να κάνουν με τις συνήθειες του ύπνου και της υγείας του, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν τον ύπνο και τα επίπεδα της ενέργειάς του επί οκτώ ημέρες.

Τελικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα γονίδια των short sleepers, όπως ο Johnson, δηλαδή όσων κοιμούνται 4-6 ώρες χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους, φέρουν κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις, υπεύθυνες για έναν σούπερ αποτελεσματικό ύπνο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 4 ώρες ύπνου;Getty Images

Τα αβαντάζ του να είσαι short sleeper

Ο ύπνος ελέγχει συγκεκριμένες γνωστικές και νευρολογικές λειτουργίες μας, όπως είναι η μνήμη, η σκέψη, η μάθηση, η κίνηση και η ζωτικότητα. Παρόλα αυτά, οι πολλές ώρες ύπνου δεν συνεπάγονται απαραίτητα και την ποιότητά του. Τουναντίον. Όσο πιο ποιοτικό ύπνο κάνεις, τόσο λιγότερες ώρες ύπνου χρειάζεσαι.

Τα άτομα που είναι "γενετικά προγραμματισμένα" να κοιμούνται λίγες ώρες διαθέτουν κάποιες κοινές ποιότητες, όπως μια τάση να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιή, τόσο σωματικά όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Προσέτι, είναι πιο ενεργητικά, έχουν ταλέντο στο multitasking και μπορούν π.χ. να τα καταφέρνουν άνετα στο να τα βγάζουν πέρα κάνοντας δύο δουλειές (ας μην το ξεχνάμε, η δική τους μέρα έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο).

> Διάβασε ακόμα: 7 πράγματα που εγγυώνται κακό ύπνο

Μία από τις πιο κοινές εμπειρίες των short sleepers είναι η μεγαλύτερη από το σύνηθες ανοχή στον πόνο. Ο Johnson έχει άμεση σχετική εμπειρία καθώς και τα δύο του γόνατα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο. Παρόλα αυτά, το έχει αναβάλλει, καθώς δεν τον ενοχλούν παρά μόνο όταν πηδάει ή όταν τρέχει.

> Διάβασε ακόμα: Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμο

Πού οφείλεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη;

Προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις, π.χ. σχετικά με τις αυξημένες ώρες έκθεσης στο φως έπειτα από τη διάδοση του ηλεκτρικού φωτισμού, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πηγαίνουν στο κρεβάτι πιο αργά.

Άλλες έρευνες, προσπαθούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των short sleepers κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, με την ελπίδα να βρουν θεραπείες που θα μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε πιο αποτελεσματικά, να είμαστε πιο υγιείς και να ζούμε περισσότερο.

Από: Esquire ES

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard

Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη το να είσαι αντι-εύθραυστος και πώς μπορείς να 'ανθίζεις' παρά τις αντιξοότητες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Άρσεις θανάτου για σήμερα και αύριο και τώρα

Μερικοί βασικοί λόγοι που πρέπει να τις προσθέσεις οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Formulino, ο τυχερός γάτος της Formula 1

Το γούρι της Formula 1 είναι τετράποδο, τριχωτό και χαδιάρικο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς θα γλιτώσεις από το 'ξεκαθάρισμα λογαριασμών' της Google

Φιλική προειδοποίηση: Αν δε θέλεις ο λογαριασμός σου στη Google να κάνει "φτερά", διάβασε αυτό το άρθρο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 πατέντες που άλλαξαν τον κόσμο

Την επανάσταση την έφεραν το πρώτο iPhone, το Bluetooth, οι 3D εκτυπωτές, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η εικονική πραγματικότητα.

Γραφει Γιαννης Σπανος