Η μακροζωία μάλλον απαιτεί περισσότερη άσκηση από ό,τι φανταζόμασταν

Τι δείχνει μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Από ό,τι φαίνεται η μακροζωία συνδέεται άμεσα και με την καλή και υγιεινή ζωή, οπότε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερες πιθανότητες για βαθιά γεράματα, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο και να ασκούμαστε. Αυτό έδειξε τουλάχιστον νέα μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μέχρι σήμερα οι οδηγίες που έφταναν στους Αμερικανούς πολίτες από επίσημα χείλη συνιστούσαν τουλάχιστον 150-300 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας σωματικής δραστηριότητας (MPA), 75-150 λεπτά εβδομαδιαίως έντονης σωματικής δραστηριότητας (VPA) ή "έναν ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο".

Τα άτομα που ασκούνταν σε αυτά τα επίπεδα στην έρευνα για λογαριασμό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είδαν αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ενώ ο διπλασιασμός της προτεινόμενης άσκησης έφερε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

> Διάβασε ακόμη: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν γυμνάζεσαι στον καύσωνα

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 116.221 ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν οι ίδιοι τη σωματική τους δραστηριότητα στον ελεύθερο τους χρόνο. Όπως σημειώνει το Forbes στην ανάλυσή του, οι άνθρωποι που πληρούσαν τις οδηγίες του 2018 είδαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά περίπου 20-21%, ενώ όσοι γυμνάζονταν έντονα για 75 λεπτά είχαν 19% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Αν διπλασιάσει, τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει κανείς την ποσότητα άσκησης πάνω από αυτά τα ελάχιστα όρια, οι αριθμοί αυτοί βελτιώνονται σε 26-31% και 21-23%, αντίστοιχα. Μπορεί τα παραπάνω να μην ηχούν ως αξιοσημείωτη διαφορά, αλλά εδώ μιλάμε κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η παραπάνω άσκηση δεν κάνει κακό

Αν πάλι μετά από αυτά τα νέα στοιχεία επιθυμείς να εξαπλασιάσεις την προπόνησή σου -πχ τρέχοντας έναν μαραθώνιο- τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η υπέρβαση του τετραπλάσιου της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard

Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη το να είσαι αντι-εύθραυστος και πώς μπορείς να 'ανθίζεις' παρά τις αντιξοότητες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Άρσεις θανάτου για σήμερα και αύριο και τώρα

Μερικοί βασικοί λόγοι που πρέπει να τις προσθέσεις οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Formulino, ο τυχερός γάτος της Formula 1

Το γούρι της Formula 1 είναι τετράποδο, τριχωτό και χαδιάρικο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς θα γλιτώσεις από το 'ξεκαθάρισμα λογαριασμών' της Google

Φιλική προειδοποίηση: Αν δε θέλεις ο λογαριασμός σου στη Google να κάνει "φτερά", διάβασε αυτό το άρθρο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 πατέντες που άλλαξαν τον κόσμο

Την επανάσταση την έφεραν το πρώτο iPhone, το Bluetooth, οι 3D εκτυπωτές, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η εικονική πραγματικότητα.

Γραφει Γιαννης Σπανος