Η μακροζωία μάλλον απαιτεί περισσότερη άσκηση από ό,τι φανταζόμασταν

Τι δείχνει μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Από ό,τι φαίνεται η μακροζωία συνδέεται άμεσα και με την καλή και υγιεινή ζωή, οπότε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερες πιθανότητες για βαθιά γεράματα, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο και να ασκούμαστε. Αυτό έδειξε τουλάχιστον νέα μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μέχρι σήμερα οι οδηγίες που έφταναν στους Αμερικανούς πολίτες από επίσημα χείλη συνιστούσαν τουλάχιστον 150-300 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας σωματικής δραστηριότητας (MPA), 75-150 λεπτά εβδομαδιαίως έντονης σωματικής δραστηριότητας (VPA) ή "έναν ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο".

Τα άτομα που ασκούνταν σε αυτά τα επίπεδα στην έρευνα για λογαριασμό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είδαν αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ενώ ο διπλασιασμός της προτεινόμενης άσκησης έφερε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

> Διάβασε ακόμη: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν γυμνάζεσαι στον καύσωνα

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 116.221 ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν οι ίδιοι τη σωματική τους δραστηριότητα στον ελεύθερο τους χρόνο. Όπως σημειώνει το Forbes στην ανάλυσή του, οι άνθρωποι που πληρούσαν τις οδηγίες του 2018 είδαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά περίπου 20-21%, ενώ όσοι γυμνάζονταν έντονα για 75 λεπτά είχαν 19% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Αν διπλασιάσει, τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει κανείς την ποσότητα άσκησης πάνω από αυτά τα ελάχιστα όρια, οι αριθμοί αυτοί βελτιώνονται σε 26-31% και 21-23%, αντίστοιχα. Μπορεί τα παραπάνω να μην ηχούν ως αξιοσημείωτη διαφορά, αλλά εδώ μιλάμε κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η παραπάνω άσκηση δεν κάνει κακό

Αν πάλι μετά από αυτά τα νέα στοιχεία επιθυμείς να εξαπλασιάσεις την προπόνησή σου -πχ τρέχοντας έναν μαραθώνιο- τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η υπέρβαση του τετραπλάσιου της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bill Gates και ο έρωτάς του με την τεχνητή νοημοσύνη

Για τον Bill Gates η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο επαναστατική όσο τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί το να πίνεις συνεχώς νερό δεν είναι καλή ιδέα

Ξέρεις ότι η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου. Τα παρακάτω όμως ίσως δεν τα γνωρίζεις.

Γιατί ο Mark Zuckerberg δίνει στα παιδιά του ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων;

Ο Mark Zuckerberg έγινε για τρίτη φορά μπαμπάς και η τρίτη του κόρη λέγεται Aurelia.

Προσεχώς τα Hyundai θα τα φορτίζονται από ρομπότ

Η Hyundai παρουσίασε την τελική μορφή που θα έχει το ρομπότ το οποίο θα αναλάβει να φορτίζει τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της.

Γραφει TopGear

Bubble rooms, η νέα τάση στο camping

Τα bubble rooms σου επιτρέπουν να βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με τη φύση ενώ απολαμβάνεις όλα τα κομφόρ ενός ξενοδοχείου.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Νάξος, η επίσημη αγαπημένη της εφημερίδας Sun

"Τα καλύτερα στοιχεία από κάθε ελληνικό νησί τα συναντάς σε ένα".