Όλο και πιο πολύς κόσμος ψάχνεται με το πώς θα κοιμηθεί εύκολα το βράδυ, μιας και οι αϋπνίες σαρώνουν. H πλειοψηφία αναζητά τη λύση σε χίλια δυο πράγματα, όπως τη γιόγκα, τα αφεψήματα και τις ασκήσεις αναπνοής. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, δε, που έχουμε στοιχεία, αξίζει να αναφερθεί ότι ένας στους έξι Βρετανούς τη βγάζει με λιγότερες από έξι ώρες ύπνου, ενώ σχεδόν οι μισοί κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες.

Ένα τμήμα του προβλήματος έχει να κάνει με το ότι πολλά από τα αντίδοτα στην αϋπνία, πολύ απλά, δεν είναι διασκεδαστικά. Για παράδειγμα, δεν το λες και απολαυστικό το να σταματήσεις να πίνεις κρασί το βράδυ ή να μη βλέπεις τηλεόραση. Άλλα, όπως το να φοράς γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως, δεν είναι πρακτικά.

Το bodybuilding είναι η λύση

Τη λύση, λοιπόν, έρχεται να τη δώσει κάτι ανατρεπτικό, το bodybuilding. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Άιοβα, το να εκτελείς ένα σκληρό σετ με ασκήσεις για τους δικεφάλους σου ίσως να είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να εξασφαλίσεις εύκολο, βαθύ, ποιοτικό ύπνο.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερις ομάδες από 386 κάπως... αδρανείς ενήλικες . Στις τρεις από αυτές ανέθεσαν να κάνει διαφορετικές ασκήσεις, επί 12 μήνες, ενώ στην τελευταία, που ήταν η ομάδα ελέγχου, της είπαν απλώς να κάθεται και να χαλαρώνει.

Όσοι συμμετείχαν σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα γκρουπ γυμνάζονταν επί μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Οι του πρώτου γκρουπ έκαναν ασκήσεις δύναμης που συνδυάζονταν με cardio, οι του δεύτερου έκαναν μόνο cardio και οι του τρίτου μόνο ασκήσεις δύναμης όπως πιέσεις στον πάγκο, κάμψεις δικεφάλων και εκτάσεις τρικεφάλων, δουλεύοντας σταθερά με σετ των 8-16 επαναλήψεων (κοινώς: γυμνάζονταν με τον τρόπο του bodybuilding).

Μετά από 12 μήνες η βελτίωση ήταν θεαματική, καθώς η διάρκεια του ύπνου αυξήθηκε όσων έκαναν ασκήσεις bodybuilding περίπου 40 λεπτά κατά μέσο όρος. Επίσης, μειώθηκε ο χρόνος που χρειάζονταν για να κοιμηθούν απ' όταν έπεφταν στο κρεβάτι. Οι υπόλοιπες ομάδες που γυμνάζονταν είδαν και αυτές βελτίωση στον ύπνο τους, αλλά μόνο για 15-23 λεπτά.

Από: Esquire UK

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.