Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις τη μέρα για να παραμείνεις υγιής;

Την επόμενη φορά που θα "πεταχτείς" στο περίπτερο, καλύτερα να πας με τα πόδια.

Γράφει: Esquire Editors 10 Αυγούστου 2023

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως 10.000 βήματα την ημέρα είναι ο μαγικός αριθμός για να παραμείνουμε σε φόρμα και υγιείς. Ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι και λιγότερα από 5.000 μπορεί να είναι αρκετά για να το πετύχουμε.

Μια ανάλυση σε περισσότερους από 226 χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι 4.000 βήματα την ημέρα ήταν αρκετά για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Λίγα περισσότερα από 2.300 βήματα έφταναν για να ωφελήσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Όσο περισσότερο περπατάμε βέβαια, τόσο περισσότερα είναι τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας, λένε οι ερευνητές.

Μάλιστα, κάθε επιπλέον 1.000 βήματα πέρα από τα 4.000 φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%.

Ομάδα από το Ιατρική Σχολή του Lodz στην Πολωνία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι τα οφέλη από το περπάτημα ισχύουν για όλα τα φύλα και τις ηλικίες, ανεξάρτητα που ζει κανείς. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους κάτω των 60 ετών.

"Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορεί να είναι τουλάχιστον το ίδιο, ή ακόμη περισσότερο, αποτελεσματικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής σε σχέση με τις φαρμακευτικές αγωγές", είπε ο καθηγητής Maciej Banach, από το πανεπιστήμιο του Lodz.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

Μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 10 λεπτά τη μέρα σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους 85 ετών και άνω, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, όπως είχε διαπιστώσει πρόσφατα νοτιοκορεάτικη έρευνα.

Οι ηλικιωμένοι που καθημερινά περπατούν τουλάχιστον μία έως δύο ώρες, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούν λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα, σύμφωνα με μια μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι περπατούσαν οκτώ έως 14 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο έως δύο ώρες ημερησίως), είχαν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα έως καθόλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος (κατά τα δύο τρίτα περίπου) για όσους ηλικιωμένους περπατούσαν πάρα πολύ, πάνω από 22 ώρες την εβδομάδα.

Έχει επίσης αποδειχθεί πως το τακτικό περπάτημα αυξάνει την υψηλής πυκνότητας HDL χοληστερόλη ("καλή") η οποία συμβάλλει στην μείωση "κακής" LDL χοληστερόλης, οι αυξημένες τιμές της οποίες συμβάλλουν στη στένωση των αρτηριών και τη στεφανιαία νόσο. Το τακτικό βάδισμα έχει επίσης συνδεθεί με τον έλεγχο του διαβήτη, ενώ το περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 19%.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας