Η δημοτικότητα του air fryer δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Μαγειρεύει όμως όντως πιο υγιεινά ή καταπίνουμε αμάσητο ένα ακόμη trend;

Και θα μου πεις τώρα -και δίκιο θα έχεις- τι σημαίνει υγιεινά; Τα τηγανητά τρόφιμα απορροφούν λάδι , οπότε είτε τα τηγανίζεις επιφανειακά είτε τα "πνίγεις" στο λάδι, πρέπει να ξέρεις τη θερμιδική αξία του φαγητού. Ένα air fryer για παράδειγμα, δε χρειάζεται πολύ λάδι, αλλά αν υποθέσουμε ότι δεν θες να τηγανίσεις χωρίς το παραμικρό ίχνος λαδιού;

Έτσι, αν συγκρίνουμε ένα nugget κοτόπουλου βυθισμένο σε λάδι και ένα nugget μαγειρεμένο σε air fryer, ε το δεύτερο θα έχει μάλλον λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, προσοχή. Σε όλα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και έτσι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι "εξαρτάται". Με λίγα λόγια, το air fryer δεν είναι ένα ακόμη trend και η δημοτικότητά του δεν είναι απλώς μία επιτυχία του μάρκετινγκ. Αρκεί φυσικά, να το χρησιμοποιείς όπως πρέπει. Αν βάζεις πολύ λάδι, το φαγητό δε θα έχει την ίδια θερμιδική αξία. Αντίστοιχα, το αποτέλεσμα θα διαφέρει χωρίς καθόλου λάδι. 

Συνοψίζοντας, το air fryer δε τηγανίζει αφού είναι απλώς ένας κοινός φούρνος, μικρός σε μέγεθος και οικονομικός, που ετοιμάζει υγιεινά και νόστιμα πιάτα σε σύντομο χρονικό διάστημα (τι χαρά!). Και όλα αυτά φίλες και φίλοι, τα χρωστάμε στον Ολλανδό που αγαπούσε τις τηγανητές πατάτες, τον Fred Van der Weij. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.