Το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's

Λαχταριστές, αφράτες και τραγανές. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες της διάσημης αλυσίδας fast food;

Αποτελούν δίχως αμφιβολία το σύμβολο του fast food par excellence. Ξεχωρίζουν με το χρυσό τους χρώμα μέσα στο κόκκινο κουτί με το χαρακτηριστικό κίτρινο "Μ". Ακόμη και αυτοί που δεν συμπαθούν και πολύ την κουλτούρα του γρήγορου φαγητού, συμφωνούν: Οι τηγανητές πατάτες των McDonald's είναι οι νοστιμότερες του είδους τους και δεν συγκρίνονται με κανένα αντίστοιχο προϊόν της κατηγορίας. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί είναι τόσο καλές;

Η προέλευση

Σε πολλές αλυσίδες fast food οι τηγανητές πατάτες είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένες από νιφάδες πατάτας και όχι από 100% πραγματική πατάτα. Τα McDonald's επιλέγουν τις ιδανικότερες για τηγάνισμα πατάτες (ναι, υπάρχουν, μπορείς να ρωτήσεις και κάποιον σεφ γι' αυτό). Αφού γίνει η διαλογή, ειδικά μηχανήματα τις κόβουν με ακρίβεια -και με ταχύτητες που φτάνουν τα 130 χλμ/ώρα- για να τους δώσουν το ιδανικό σχήμα, που είναι κι αυτό ένα μέρος του μύθου τους. Στη συνέχεια, ξεκινά μία ακόμη πιο ξεχωριστή διαδικασία: Βυθίζονται σε ένα 100% φυσικό λευκαντικό, το οποίο αφαιρεί τα σάκχαρα και το άμυλο από αυτές. Έπειτα, επικαλύπτονται με το καλαμποκίσιο σάκχαρο δεξτρόζη, το οποίο αναδεικνύει το χρώμα και τη γεύση τους κατά το τηγάνισμα. Και ναι, υπάρχει ζάχαρη στις πατάτες των McDonald's.

Το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's

Η γεύση

Αυτό που τις κάνει πραγματικά μοναδικές όμως, είναι ασφαλώς η γεύση τους, η οποία προσεγγίζει το umami, έχοντας παράλληλα και κάποιες καπνιστές νότες. Οι τελευταίες προέρχονται από την ανάμειξη της δεξτρόζης με το αλάτι, που ενεργοποιεί τον νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης, που όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα προκαλεί ευχαρίστηση. Τα λιπαρά στα οποία τηγανίζονται έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, ακολουθώντας την αρχική συνταγή που χρησιμοποίησε η εταιρεία, από το ξεκίνημά της.

Περιέχουν κρέας; 

Περίπου. Ανάμεσα στα θεμελιώδη σημεία του εν λόγω εδέσματος των McDonald's είναι η σαφής επίγευση μαγειρεμένου κρέατος, που οφείλεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο συστήνεται ως "natural beef flavoring" και κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως μοσχαρίσιο λίπος. Η ιστορία του τρέχει πίσω στα 50s, όταν λόγω της έλλειψης φυτικών λαδιών στο οποίο τηγανιζόταν οι πατάτες, τα McDonald's χρησιμοποιούσαν λαρδί χοιρινού, ποντάροντας στο γεγονός ότι η γεύση θα εμπλουτιστεί και κατ' επέκταση κάτι τέτοιο θα αρέσει στους πελάτες. Η γεύση όντως ήταν από την αρχή εξαιρετική και η αλυσίδα συνέχισε να την χρησιμοποιεί αρκετές δεκαετίες, μέχρι που έγιναν κάποιες αλλαγές μετά από υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Συγκεκριμένα, προστέθηκαν πρωτεΐνες με υδρονόνο γάλακτος και σιταριού, κάτι που σημαίνει πως περιέχουν και γλουτένη αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.


Διάβασε ακόμη για το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας και πώς θα φτιάξεις το πιο εμβληματικό burger των McDonald's, το Big Mac.

φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα