Το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's

Λαχταριστές, αφράτες και τραγανές. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες της διάσημης αλυσίδας fast food;

Αποτελούν δίχως αμφιβολία το σύμβολο του fast food par excellence. Ξεχωρίζουν με το χρυσό τους χρώμα μέσα στο κόκκινο κουτί με το χαρακτηριστικό κίτρινο "Μ". Ακόμη και αυτοί που δεν συμπαθούν και πολύ την κουλτούρα του γρήγορου φαγητού, συμφωνούν: Οι τηγανητές πατάτες των McDonald's είναι οι νοστιμότερες του είδους τους και δεν συγκρίνονται με κανένα αντίστοιχο προϊόν της κατηγορίας. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί είναι τόσο καλές;

Η προέλευση

Σε πολλές αλυσίδες fast food οι τηγανητές πατάτες είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένες από νιφάδες πατάτας και όχι από 100% πραγματική πατάτα. Τα McDonald's επιλέγουν τις ιδανικότερες για τηγάνισμα πατάτες (ναι, υπάρχουν, μπορείς να ρωτήσεις και κάποιον σεφ γι' αυτό). Αφού γίνει η διαλογή, ειδικά μηχανήματα τις κόβουν με ακρίβεια -και με ταχύτητες που φτάνουν τα 130 χλμ/ώρα- για να τους δώσουν το ιδανικό σχήμα, που είναι κι αυτό ένα μέρος του μύθου τους. Στη συνέχεια, ξεκινά μία ακόμη πιο ξεχωριστή διαδικασία: Βυθίζονται σε ένα 100% φυσικό λευκαντικό, το οποίο αφαιρεί τα σάκχαρα και το άμυλο από αυτές. Έπειτα, επικαλύπτονται με το καλαμποκίσιο σάκχαρο δεξτρόζη, το οποίο αναδεικνύει το χρώμα και τη γεύση τους κατά το τηγάνισμα. Και ναι, υπάρχει ζάχαρη στις πατάτες των McDonald's.

Το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's

Η γεύση

Αυτό που τις κάνει πραγματικά μοναδικές όμως, είναι ασφαλώς η γεύση τους, η οποία προσεγγίζει το umami, έχοντας παράλληλα και κάποιες καπνιστές νότες. Οι τελευταίες προέρχονται από την ανάμειξη της δεξτρόζης με το αλάτι, που ενεργοποιεί τον νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης, που όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα προκαλεί ευχαρίστηση. Τα λιπαρά στα οποία τηγανίζονται έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, ακολουθώντας την αρχική συνταγή που χρησιμοποίησε η εταιρεία, από το ξεκίνημά της.

Περιέχουν κρέας; 

Περίπου. Ανάμεσα στα θεμελιώδη σημεία του εν λόγω εδέσματος των McDonald's είναι η σαφής επίγευση μαγειρεμένου κρέατος, που οφείλεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο συστήνεται ως "natural beef flavoring" και κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως μοσχαρίσιο λίπος. Η ιστορία του τρέχει πίσω στα 50s, όταν λόγω της έλλειψης φυτικών λαδιών στο οποίο τηγανιζόταν οι πατάτες, τα McDonald's χρησιμοποιούσαν λαρδί χοιρινού, ποντάροντας στο γεγονός ότι η γεύση θα εμπλουτιστεί και κατ' επέκταση κάτι τέτοιο θα αρέσει στους πελάτες. Η γεύση όντως ήταν από την αρχή εξαιρετική και η αλυσίδα συνέχισε να την χρησιμοποιεί αρκετές δεκαετίες, μέχρι που έγιναν κάποιες αλλαγές μετά από υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Συγκεκριμένα, προστέθηκαν πρωτεΐνες με υδρονόνο γάλακτος και σιταριού, κάτι που σημαίνει πως περιέχουν και γλουτένη αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.


Διάβασε ακόμη για το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας και πώς θα φτιάξεις το πιο εμβληματικό burger των McDonald's, το Big Mac.

φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος