Το ψωμί είναι ένα θεμελιώδες τρόφιμο, παρόν σε όλα σχεδόν τα γεύματα της ημέρας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ιδίως λόγω της προστιθέμενης περιεκτικότητας σε ζάχαρη που συχνά περιέχει. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Harvard, η προστιθέμενη ζάχαρη σε προϊόντα όπως το ψωμί μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία , οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι θεωρείται υπερβολική ποσότητα και πώς περιορίζεται η πρόσληψή της.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Harvard συνιστά στις γυναίκες να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού ή 24 γραμμάρια. Αντίστοιχα, στους άνδρες σε όχι περισσότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού ή 36 γραμμάρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το ψωμί που αγοράζεται από τοπικούς φούρνους περιέχει περίπου 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κατά συνέπεια, συνιστάται να περιορίσουμε την κατανάλωση ψωμιού σε μόλις μία φορά την εβδομάδα.

Εκτός από τις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, η υπερβολική κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικός ο περιορισμός στην πρόσληψη αυτών των τροφίμων και φυσικά η επιλογή μίας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόλο που το ψωμί αποτελεί κοινή πηγή υδατανθράκων στη διατροφή, είναι σημαντικό να το καταναλώνουμε με μέτρο ενώ προτιμώνται οι πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως ή το ψωμί με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο συνδυασμός του ψωμιού με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.