Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διεξήγαγαν μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών σε 23 ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στα λαχανικά, για να προσδιορίσουν την ευαισθησία τους να συνδεθούν με τα αιμοπετάλια του αίματός μας. Η σουλφοραφάνη (SFN) λοιπόν, είναι μία ουσία που θα μπορούσε να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο (και όχι μόνο) ενώ τη βρίσκουμε φυσικά στο μπρόκολο.

Η χημική αυτή ουσία, που βρίσκεται συνήθως στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα φύτρα μπρόκολου, έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα πολύ για τις δυνατότητές της ως αντιπηκτικός παράγοντας

"Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου", λέει ο βιοϊατρικός επιστήμονας Xuyu Liu του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που απομονώσαμε μια φυσική ένωση που θα μπορούσε να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα", λέει ο Liu. "Οι μελέτες μας θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς οι εξαιρετικά καθαρισμένες ενώσεις από λαχανικά μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε διαδικασίες ασθενειών".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.