Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπροσάρμοστα ροφήματα στον κόσμο, με αμέτρητους τρόπους παρασκευής που κυμαίνονται από τον κλασικό εσπρέσο μέχρι τον latte. Ωστόσο, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή παραλλαγή που κερδίζει δημοτικότητα χάρη στα εκπληκτικά οφέλη της για την υγεία και τον ουρανίσκο: ο καφές με αλάτι. Παρόλο που ο συνδυασμός αυτός μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστος, αποτελεί κοινή πρακτική σε περιοχές όπως η Βόρεια Ευρώπη και η Τουρκία, όπου έχει εκτιμηθεί για τις θετικές του επιδράσεις.
Για να κατανοήσουμε τα οφέλη του καφέ με αλάτι, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε την κατάλληλη ποσότητα. Δεν πρόκειται για την προσθήκη της ίδιας ποσότητας αλατιού που θα χρησιμοποιούσες για να καρυκεύσεις ένα γεύμα. Με λίγα μόνο χιλιοστόγραμμα, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ και να εξαλείψεις τη μπαγιάτικη γεύση του καφέ που έχει μείνει για ώρες.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα του αλατισμένου καφέ είναι η ικανότητά του να εξισορροπεί την οξύτητα του καφέ. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα καούρας και παλινδρόμησης μετά την κατανάλωση μαύρου καφέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πρέζα αλάτι μπορεί να εξουδετερώσει την οξύτητα του καφέ, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα συναφή πεπτικά προβλήματα. Αυτή η μείωση της οξύτητας μπορεί επίσης να αποτρέψει την κατακράτηση λίπους και να βελτιώσει τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εκτός από τη μείωση της οξύτητας, ο καφές με αλάτι μπορεί να προσφέρει και άλλα ενδιαφέροντα οφέλη. Η αντικατάσταση της ζάχαρης με αλάτι στον καφέ σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κενές θερμίδες, κάτι που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους. Ομοίως, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο νατρίου στον οργανισμό, ειδικά σε άτομα με έλλειψη αυτού του βασικού μετάλλου.
Όσον αφορά τη γεύση, το αλάτι δρα ως ισχυρός ενισχυτής γεύσης, βελτιώνοντας την πυκνότητα του καφέ και μειώνοντας την πικράδα του. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στη γεύση του μαύρου καφέ, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τις υγιεινές ιδιότητές του χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.
Αν και τα οφέλη του καφέ με αλάτι είναι πολλά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ορισμένες προφυλάξεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά για όσους πάσχουν από υπέρταση. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να μην υπερβαίνετε την ποσότητα αλατιού που προστίθεται στον καφέ. Επιπλέον, η διεγερτική επίδραση του καφέ, σε συνδυασμό με το νάτριο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό.
Πώς να προετοιμάσεις τον καφέ με αλάτι
Η προετοιμασία του καφέ με αλάτι είναι απλή και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε αλάτι Ιμαλαΐων , μαγειρική σόδα ή κέλτικο θαλασσινό αλάτι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκαλικά μέταλλα. Μια πρακτική πρόταση είναι να προσθέσετε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ή μια γενναιόδωρη πρέζα από αυτά τα άλατα αμέσως μετά την προετοιμασία του καφέ, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η θερμότητα διευκολύνει τη διάλυση.
Για τους πιο έμπειρους, συνιστάται η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας αλατιού, περίπου 30 χιλιοστόγραμμα, στους κόκκους καφέ πριν από την προετοιμασία ή 15 χιλιοστόγραμμα όταν ο καφές είναι έτοιμος. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να εγγυηθεί τα οφέλη χωρίς να αλλοιώσει σημαντικά τη φυσική γεύση του καφέ.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.