Όταν ακούμε για υγιεινό κρέας, το μυαλό πάει σχεδόν αυτόματα στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα. Αυτά μας έχουν μάθει να αποκαλούμε "καλές" επιλογές για τη χοληστερόλη και την καρδιά μας. Όμως η επιστήμη δείχνει αλλού – πιο απρόσμενα, πιο εξωτικά, και ίσως πιο νόστιμα. Το κρέας με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη αυτή τη στιγμή δεν είναι κάποιο γνωστό πουλερικό ή ψάρι. Είναι το κρέας στρουθοκαμήλου. Ναι, σωστά διάβασες.
Η στρουθοκάμηλος φαίνεται πως μας προσφέρει και μια ιδιαίτερα ωφέλιμη διατροφική λύση. Σύμφωνα με στοιχεία, περιέχει μόλις 58 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, τη στιγμή που το κοτόπουλο φτάνει τα 85 mg και το βοδινό αγγίζει τα 90-100 mg. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Γεμάτο πρωτεϊνη
Η γεύση του θυμίζει κόκκινο κρέας, έχει πλούσια υφή, αλλά χωρίς την έντονη λιπαρότητα ή τη βαριά μυρωδιά του μοσχαρίσιου. Είναι γεμάτο πρωτεΐνη – περίπου 28 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια – ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Προσφέρει επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο, δύο στοιχεία απαραίτητα για την ενέργεια και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
"Μπορεί να ακούγεται εξωτικό, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους και θέλουν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα", εξηγεί η διατροφολόγος Samantha Cassetty στους New York Times.
Όπως και κάθε "άπαχο” κρέας, έτσι κι εδώ θέλει λίγο προσοχή στο μαγείρεμα. Επειδή έχει πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους, στεγνώνει εύκολα. Η σωστή προσέγγιση είναι το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, όπως κάνεις με ένα φιλέτο. Ταιριάζει ιδανικά σε μπέργκερ, μπριζόλες ή stir-fry πιάτα με λαχανικά, συνοδευμένο από ελαφριές σάλτσες που δεν καλύπτουν τη φυσική του γεύση.
Πού θα το βρεις
Το θέμα, βέβαια, είναι πού το βρίσκεις. Δεν θα το βρεις στον κρεοπώλη της γειτονιάς, αλλά κάποιες εξειδικευμένες φάρμες ή online καταστήματα προσφέρουν συσκευασμένο κρέας στρουθοκαμήλου, συνήθως κατεψυγμένο.
Ίσως να μην μπορείς το βάζεις στο τραπέζι κάθε εβδομάδα, αλλά αν θέλεις να μειώσεις τη χοληστερίνη χωρίς να στερηθείς το κόκκινο κρέας, τότε αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Και σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα μετράει, το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της στρουθοκαμήλου είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.