Η επιστήμη εξηγεί γιατί κάποιοι άντρες δύσκολα πάνε στο γυμναστήριο

Για όλα φταίει το μυαλό.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 27 Δεκεμβρίου 2018

Θα φορέσουμε τη ρόμπα του επιστήμονα για λίγα λεπτά και θα σου δείξουμε μερικά σκίτσα. Κοίτα προσεκτικά. Μήπως σου  αρέσουν εκείνοι που είναι αραχτοί στην πολυθρόνα παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας video games; Αυτούς που κολυμπούν και ανεβαίνουν σκαλιά; Ή μήπως επιλέγεις αυτόν που κοιμάται μακάριος στον καναπέ και την ξαπλώστρα; 

Η επιστήμη εξηγεί γιατί κάποιοι άντρες δύσκολα πάνε στο γυμναστήριο

Δες κάθε ένα από τα 20 εικονίδια και παρατήρησε: Με ποιους χαρακτήρες "κολλάς";

Κάθε μια από τις εικόνες είναι μια φυσιολογική απεικόνιση της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας μεταξύ χιλιάδων σύγχρονων αντρών.  Αυτό που μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο British Columbia της Καλιφόρνια απέδειξε, είναι ότι ο εγκέφαλος κάποιων ατόμων δεν θέλει με κανέναν τρόπο να είναι σωματικά δραστήριος.  

"Χιλιετηρίδες τώρα, η διατήρηση της ενέργειας ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Δίχως αυτήν δεν θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τροφή, να κατασκευάσουμε ασφαλείς εστίες, να διεκδικήσουμε την ύπαρξή μας ενάντια σε πάσης φύσεως εχθρούς ή σεξουαλικούς ανταγωνιστές", λένε οι ερευνητές. Και όλα αυτά είχαν ως κινητήρια δύναμη τον εγκέφαλο.

Στην μοντέρνα εκδοχή ζωής, όπου η τροφή απέχει μόλις ένα κλικ από το κινητό (όπως και η ανεύρεση σεξουαλικής ικανοποίησης), ο εγκέφαλος μειώνει τις εντολές για έντονη σωματική δραστηριοποίηση -εκτός από κάποιους εγκεφάλους, οι οποίοι χάρη στο γονιδιακό τους χάρισμα, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δράση είναι ζωή και ότι η αδράνεια σε σκοτώνει.  

Οι μελετητές έκαναν ενδελεχή τεστ για να το κατανοήσουν. Εσύ, με βάση αυτό το πόρισμα, μπορείς απλά να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου κάθε φορά που περνάς έξω από γυμναστήριο και γυρνάς αλλού το κεφάλι. Όμως...

"Ό,τι συμβαίνει αυτομάτως και ενδόμυχα είναι δύσκολο να ανασταλεί, ακόμα κι αν ο κόσμος όλος το επιβάλλει. Αλλά γνωρίζοντας το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση", λένε οι ερευνητές και καταλήγουν: "Μπορεί το μυαλό σου να λέει όχι, αλλά το σώμα σου σε λίγα χρόνια από τώρα, θα σε εγκαταλείψει".

Θα αφήσεις το σώμα σου να κάνει του κεφαλιού του;

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η LDL χοληστερόλη είναι κάτι που μας αφορά σοβαρά

Πώς θα αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και θα παραμείνεις υγιής.

Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό παγκοσμίως

Είναι πέντε και εθίζουν μυαλό και σώμα.