Επηρεάζουν τα καπέλα την απώλεια μαλλιών;

Ο καλύτερος τρόπος για να κρύβεις τη φαλάκρα σου είναι να φοράς διαρκώς τζόκεϊ, μπερέδες και κράνη μοτοσυκλέτας. Μήπως όμως ισχύει το αντίστροφο;

Γράφει: Νίκος Αγάθος 07 Αυγούστου 2019

Μάλλον δεν θα μπορούσες να φανταστείς για ποιο λόγο οι περισσότεροι παίχτες των Brooklyns Excelsiors -μιας ερασιτεχνικής ομάδας μπέιζμπολ του 1860- εφηύραν το γνωστό στις μέρες μας "καπελάκι του μπέιζμπολ". Σίγουρα, το πλατύ γείσο προστάτευε τα μάτια από την αντηλιά. Δευτερεύων λόγος όμως ήταν η κάλυψη της φαλάκρας στο μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού τους (η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των παιχτών των Brooklyns Excelsiors είχαν πατήσει τα 40 -ένας ακόμη σοβαρός λόγος που δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν πρωτάθλημα). Ωστόσο εκείνο το στυλ αθλητικού καπέλου που υιοθέτησαν, μεταμορφώθηκε στο μεγαλύτερο big-hit όλων των εποχών: το torspo hat (λίγο αργότερα το υιοθέτησαν οι τενίστες και οι παίχτες του χόκεϊ).

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που αφορά 3 στους 5 άντρες ηλικίας 30 έως 40 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα των Google Analytics. Το torspo hat είναι μια πρόχειρη λύση καμουφλαρίσματος του απογυμνωμένου κεφαλιού. Μήπως όπως είναι και η πηγή του προβλήματος;

Σύμφωνα με πολυετείς επιστημονικές έρευνες, τα καπέλα και, γενικώς, ό,τι καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής για μεγάλο χρονικό διάστημα (βλέπε κράνος μοτοσικλέτας έως στρατιωτικά πηλίκια και μπερέδες) είναι βασική αιτία τριχόπτωσης στους νεαρούς άντρες.

Δεν θέλεις να το πιστέψεις αυτό...

Επηρεάζουν τα καπέλα την απώλεια μαλλιών;

Σε επίπεδο κύρους, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες φορώντας ένα torspo hat είναι το γεγονός ότι αγκαλιάζεις τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ.

...αλλά το μαλλί σου πρέπει να οξυγονώνεται επαρκώς

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Τα μαλλιά διατηρούνται υγιή και πυκνά όταν έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται το οξυγόνο, επιτρέποντας στους θύλακες των τριχών να έχουν επαρκείς ποσότητες αιμοσφαιρίνης. Κάθε είδους κάλυψη του τριχωτού επί μακρόν, δυσχεραίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Απ’ την άλλη, το καπέλο βοηθά στην υγεία του τριχωτού. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι βασική αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος, όπως και του τριχωτού της κεφαλής. Χωρίς επαρκή προστασία αμβλύνεται η ανθεκτικότητα των κυττάρων και των ιστών του τριχωτού και μειώνεται δραστικά η σωστή θρέψη των θυλάκων των μαλλιών σου.

Εντέλει, καπέλο ή όχι;

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Αν έχεις ήδη εμφανείς απώλειες τριχών, το κόλπο του τζόκεϊ βοηθά την εμφάνισή σου πρόσκαιρα. Αλλά σε άτομα με υπερβολική παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής (γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη εφίδρωση και υπερθέρμανση του κεφαλιού), κράνη, μπερέδες και καπέλα πολλαπλασιάζουν τα συμπτώματα πρόωρης αλωπεκίας.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Φρικτό hangover; Έτσι θα βγάλεις τη μέρα καθαρή

Αν η χθεσινή νύχτα ήταν άγρια, το σημερινό μενού είναι για σένα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές

Φυσικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που θα σε οδηγήσουν άμεσα μέχρι το πλησιέστερο λιμάνι ή αεροδρόμιο. Πριν το άγχος κάνει δυσκολότερη την καθημερινότητά σου.