Nomophobia, η πιο διαδεδομένη διαταραχή του καιρού μας

Γιατί ποιος δεν τρέμει τη στιγμή που το κινητό του θα σβήσει από μπαταρία;

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 08 Μαΐου 2019

Αν έχεις κινητό -φυσικά και έχεις-, τότε σίγουρα κάποια στιγμή έχεις βιώσει τη "διαταραχή της αυτονομίας". Ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά στη ζωή σου που διαβάζεις κάτι τέτοιο, γνωρίζεις καλά για τι πράγμα μιλάμε. Είναι εκείνο το συναίσθημα όταν βγαίνεις από το σπίτι κι αναρωτιέσαι αν το 60% της μπαταρίας του θα σε βγάλει μέσα στη μέρα. Όταν πρέπει να φτάσεις στον προορισμό σου χρησιμοποιώντας GPS αλλά έχει μείνει μόνο 5% μπαταρία και μία φωνή στο μυαλό σου δεν σταματά να επαναλαμβάνει την φράση "είναι άραγε αρκετή;".

Η διαταραχή της αυτονομίας, πιο γνωστή ως nomophobia, παρομοιάζεται με εκείνον τον φόβο που βιώνει κανείς όταν οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και η μπαταρία του τελειώνει. Παρ' ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι ελάχιστοι πια εκείνοι που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν στην κατοχή τους κάποιο smartphone με το οποίο έχουν συνδέσει άρρηκτα την καθημερινότητά τους. Μία συσκευή που δεν θέλουν να φανταστούν πώς θα είναι να ζήσουν χωρίς αυτήν.

Nomophobia, η πιο διαδεδομένη διαταραχή του καιρού μας

Νέα έρευνα έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων πάσχει από nomophobia

Όταν, λοιπόν, η μπαταρία τελειώσει και ο χειρότερός μας φόβος γίνει πραγματικότητα, τότε αντιδρούμε με πολύ περίεργους τρόπους: γυρνάμε στο σπίτι τρέχοντας· ζητάμε από τελείως άγνωστους ανθρώπους να μας δανείσουν τον φορτιστή τους· φτάνουμε σε πραγματικά ακραία σημεία, όπως η viral ιστορία για την κοπέλα που αποσυνέδεσε τη μηχανική υποστήριξη του πατέρα της ώστε να φορτίσει το κινητό της.

Σε έρευνα που έγινε στην Ισπανία από εξειδικευμένο φορέα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των ερωτηθέντων πάσχει από την εν λόγω διαταραχή. Δεν θέλει να τελειώσει η μπαταρία του και ανησυχεί πραγματικά για το πώς θα είναι τα πράγματα χωρίς το κινητό του.

Κινητά Nomophobia

"Ο βασικός σκοπός ενός κινητού τηλεφώνου είναι να επιτρέπει σε δύο ανθρώπους να επικοινωνούν από απόσταση σε πραγματικό χρόνο, εξαλείφοντας έτσι τη διαταραχή που πηγάζει από τη μοναξιά" δηλώνει ένας από τους ερευνητές, για να συνεχίσει: "Όταν, όμως, η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε κάνει να αποφεύγεις την ανθρώπινη επαφή, αναπτύσσεται μία εξάρτηση που έχει σχέση με την επικοινωνία, καθιστώντας πραγματικά δραματική στιγμή κατά την οποία το κινητό σβήνει από μπαταρία". Σε άλλα απαισιόδοξα αποτελέσματα, νέα έρευνα από την McAfee με τίτλο Τhree's Company: Lovers, Friends and Device, αναφέρει πως ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι ο/η σύντροφός του περνά περισσότερο χρόνο στο κινητό του παρά στην σχέση τους.


Έτσι ο φόβος για το αν θα τελειώσει η μπαταρία εξελίσσεται σε μία παγκόσμια διαταραχή που ακούει στο όνομα nomophobia.


Τελικά, σήμερα πια, οι περισσότεροι ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο κινητό μας: από την υπενθύμιση κάποιου σημαντικού meeting μέχρι τις πολύ προσωπικές φωτογραφίες που μοιραζόμαστε με το άλλο μας μισό. Έτσι ο φόβος για το αν θα τελειώσει η μπαταρία εξελίσσεται σε μία παγκόσμια διαταραχή που ακούει στο όνομα nomophobia. Αργά ή γρήγορα η τεχνολογία θα βοηθήσει ώστε η αυτονομία των κινητών να είναι τέτοια ώστε να μην αποτελεί πια πρόβλημα. Είναι, όμως, αυτό το σημαντικό ζητούμενο ή το να βρεθεί ένας τρόπος αν μην είμαστε εξαρτημένοι από τις συσκευές μας;

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σχέσεις & Sex

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα σταματήσεις να πονάς, μια για πάντα

Μία σειρά από διορθωτικά μέτρα και ειδικές ασκήσεις για να εξαφανιστεί η μυϊκή δυσκαμψία και οι πόνοι σε όλο το σώμα.

Τα απίστευτα push-ups του Bruce Lee με δύο μόνο δάχτυλα

Ο μάστερ των πολεμικών τεχνών εξουσιάζε με τέτοιο τρόπο το σώμα του, ώστε να εκτελεί κάμψεις με ένα χέρι και στηριζόμενος σε δύο δάχτυλα. Θα πρέπει να προπονηθείς πολύ σκληρά για να το καταφέρεις κι εσύ.