FOMO: Η κατάρα των millennials

Ο φόβος που σε κάνει να νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα από σένα.

Κάθε Σαββατοκύριακο είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης. Χιλιάδες ειδοποιήσεις για το τι συμβαίνει στην πόλη, εκατοντάδες ενδιαφέροντα events, δεκάδες προσκλήσεις για συναυλίες, για σινεμά, για πάρτι. Είναι δυνατόν να τα προλάβεις όλα; Όχι, ο χρόνος και τα χρήματα δεν είναι αρκετά για το τέλειο διήμερο: Ένα Σαββατοκύριακο όπου πήγες παντού κι έβαλες ένα τικ σε κάθε event που τσέκαρες στο Facebook.

Γιατί όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν άγχος συμμετοχής σε ό,τι συμβαίνει; O Thijs Launspach, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ τυπική για τις εποχές που ζούμε. Τα social media μας έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τι γίνεται στον κόσμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και μαζί με αυτήν προίκισαν τους millennials με την κατάρα του FOMO.

FOMO: Η κατάρα των millennials

Τι ακριβώς τώρα είναι αυτό το αρκτικόλεξο; Τα γράμματα που το αποτελούν σχηματίζουν την φράση "Fear of Missing Out" (σ.σ: Ο φόβος του να χάσεις κάτι). Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγες ώρες με social media στη ζωή του, γνωρίζει εκείνη την αίσθηση του ανικανοποίητου, ότι θα μπορούσε δηλαδή να είχε κάνει κάτι περισσότερο, να προλάβει να περάσει μία βόλτα από ακόμα ένα event ή να βρει ακόμα χαμηλότερη τιμή στα sneakers που αγόρασε. Τελικά, πολλές φορές, ακόμα κι όταν έχουμε περάσει ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, καταλήγουμε να σκεφτόμαστε ότι κάτι λείπει. Σε πολύ απλά λόγια, αυτό είναι το σύνδρομο FOMO.


Ο Thijs Launspach χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: Στους "ικανοποιημένους" και τους "μαξιμαλιστές".


Ακόμα κι αν δεν το βιώνεις, είναι σίγουρο πως το βλέπεις να συμβαίνει γύρω σου. Ο Launspach χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: Στους "ικανοποιημένους" και τους "μαξιμαλιστές". Οι πρώτοι καταφέρνουν να επιλέγουν ανάμεσα σε εκατοντάδες επιλογές, ενώ καταλήγουν να νιώθουν ικανοποίηση ακόμα κι όταν αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή τους δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Οι δεύτεροι νιώθουν αναγκασμένοι να κάνουν πάντα την τέλεια, την απόλυτη επιλογή. Ζώντας σε εποχές όπου το ζητούμενο είναι το "άριστο" κι όχι απλά το "καλό", αυτή η κατηγορία ανθρώπων εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο.

Όχι, δεν είναι κάποια περίεργη επιστημονική παρατήρηση. Σκέψου τους φίλους σου (αν δεν είσαι ένας από αυτούς) που σπαταλούν τον μισό χρόνο των διακοπών τους στο Tripadvisor στο κυνήγι της καλύτερης ταβέρνας. Τους γνωστούς σου που έχουν πάντα έτοιμη την ατάκα "Ναι, αλλά στο άλλο πάρτι σίγουρα είναι καλύτερα" ή τους συναδέλφους που αλλάζουν συνεχώς δουλειά, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, μόνο και μόνο επειδή το LinkedIn τους παρουσιάζει κάποια νέα καταπληκτική εργασιακή ευκαιρία. Οι "μαξιμαλιστές" είναι με άλλα λόγια οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν με το βάρος της αμφιβολίας στην πλάτη τους.


"Επειδή στα κοινωνικά δίκτυα όλοι μοιάζουν να ζουν μία ονειρεμένη ζωή, είναι εύκολο κάποιος να προσπαθεί υπερβολικά πολύ να συναντήσει ένα τρομερά διογκωμένο πρότυπο".


"Σήμερα μπορούμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στα social media. Μάλιστα επειδή στα κοινωνικά δίκτυα όλοι μοιάζουν να ζουν μία ονειρεμένη ζωή, είναι εύκολο κάποιος να προσπαθεί υπερβολικά πολύ να συναντήσει ένα τρομερά διογκωμένο πρότυπο. Να προσπαθεί να πάρεις το 100% από ό,τι κι αν κάνει. Να προσπαθεί περισσότερο από όσο αντέχει, να ξεπερνά τα όριά του και, τελικά, να βιώνει έντονο στρες, συμπτώματα burnout και κατάθλιψη" δηλώνει χαρακτηριστικά ο λέκτορας ψυχολογίας Thijs Launspach.

Φυσικά, όπως ισχύει για κάθε φαινόμενο του θαυμαστού καινούργιο κόσμου που ζούμε, στον αντίποδα του FOMO υπάρχει το JOMO ("Joy of Missing Out). Η χαρά του να χάνεις κάτι, δηλαδή, από όλα εκείνα τα "τέλεια πράγματα" με τα οποία σε βομβαρδίζουν συνεχώς τα κοινωνικά δίκτυα. Σίγουρα, όπως είναι γνωστό, σχεδόν πάντα η μέση οδός είναι καλύτερη, όμως αν βιώνεις έντονα την κατάρα του FOMO ίσως βρήκες το καλύτερο αντίδοτο σε αυτό.

Δοκίμασε να μπεις για λίγο καιρό σε JOMO mode, αδιαφορώντας επιδεικτικά για όλα αυτά κι αφήνοντας λίγο τον χρόνο να κυλήσει από μόνος του. Ίσως, τότε, νιώσεις ξανά ξέγνοιαστος - ένα συναίσθημα που μάλλον έχεις ξεχάσει το πώς ακριβώς είναι.

Από: Esquire NL

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.