Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με το LinkedIn

Δεν στέλνεις βιογραφικά, δεν κάνεις networking.

Όλοι μπορούν να μείνουν άνεργοι κάποια στιγμή. Δεν είναι δύσκολο, ούτε απίθανο και –κυρίως- δεν είναι ντροπή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αναζήτηση εργασίας πολύ συχνά μοιάζει με Οδύσσεια αν όχι με Γολγοθά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία έρευνα που διεξήγαγε το LinkedIn και στην οποία επικεφαλής ήταν ο Andrew Seaman, συντάκτης του LinkedIn News, πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους αυτήν την περίοδο "δεν προσπάθησαν να δικτυωθούν όσο καιρό έμειναν άνεργοι".

Η εποχή της Covid-19 είναι μία δύσκολη εποχή για το κλασικό networking που πραγματοποιείται σε events, συνέδρια και παρουσιάσεις. Δε συμβαίνει με την ίδια ευκολία ή δε συμβαίνει καθόλου. Ακόμα και το να πας για ένα ποτό με έναν παλιό συνάδελφο είναι αρκετά δύσκολο – ή και αδύνατο σε συνθήκες lockdown.

Τα προβλήματα

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με το LinkedIn

Το πρόβλημα, όμως, δε σταματά εκεί. Υπάρχει και η ντροπή, ο φόβος, ο κοινωνικός στιγματισμός. Ενώ έχεις ανάγκη δουλειά, στέκεται σαν τρομαγμένη γάτα στη μέση του δρόμου με τα φώτα του φορτηγού –πες και το ανεργία- να σε τυφλώνουν. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που εδώ και χρόνια η ανεργία καλπάζει, ακόμα και σε ανθρώπους με περισσότερα από ένα πτυχία και πολύ δυνατή προϋπηρεσία, τα συναισθήματα που προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πικρά.


Είναι λογικό να νιώσεις στεναχωρημένος ή και αγχωμένος – αλλά μέχρι εκεί. Καλό είναι να κοιτάξεις τα πράγματα με αισιοδοξία. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. 


Αυτή η κατάσταση, στην ακραία της μορφή οδηγεί ανθρώπους στο να λένε ψέματα σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι έδειξε ότι αυτό συμβαίνει κατά 41%. Θυμίζουν, δηλαδή και κατά κάποιον τρόπο, τον πατέρα του Charles Buckowski, ο οποίος –όπως περιγράφει ο συγγραφέας στο αυτοβιογραφικό Τοστ-Ζαμπόν- όταν έχασε τη δουλειά του, δεν το είπε σε κανέναν, απλά έφευγε κάθε μέρα από το σπίτι και τριγυρνούσε για 8 ώρες άσκοπα εδώ και εκεί ώστε να μην χρειαστεί να αποκαλύψει την αλήθεια στην οικογένειά του.

Θα πρέπει να νιώθεις λοιπόν ντροπή σε περίπτωση που μείνεις άνεργος; Σε καμία των περιπτώσεων, αυτή η στάση αποτελεί απλά μία κοινωνική παθογένεια που σου έχουν περάσει στο μυαλό. Είναι λογικό να νιώσεις στεναχωρημένος ή και αγχωμένος – αλλά μέχρι εκεί. Καλό είναι να κοιτάξεις τα πράγματα με αισιοδοξία. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν.

Οι λύσεις

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με το LinkedIn

Τι μπορείς να κάνεις; Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το LinkedIn μπορείς να ακολουθήσεις κάποιες απλές συμβουλές. Πρώτον, καλό είναι να σκεφτείς ότι αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο σε σένα αλλά σε πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τώρα υπό τις Covid-19 συνθήκες που βιώνουμε. Δεύτερον, θα πρέπει να εξαντλήσεις κάθε πιθανό τρόπο για να διεκδικήσεις τις θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν: Στείλε βιογραφικά με δείγμα της δουλειάς σου, που όμως είναι διαφορετικό και στοχευμένο ανάλογα με την εταιρεία, ανακοίνωσε σε όλο τον κύκλο ανθρώπων που σε περιβάλλει (φίλοι, συγγενείς, παλιοί συνάδελφοι, γνωστοί, social media επαφές) ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση δουλειάς, έλα σε επαφή με γραφεία αναζήτησης εργασίας.

Τέλος, το LinkedIn προτείνει να είσαι πολύ ενεργός σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το γνωστό social medium που ειδικεύεται στις εργασιακές επαφές και σχέσης έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Επειδή, όμως, όπως έλεγε και η αρχαία παροιμία "συν Αθηνά και χείρα κίνει" και επιβεβαιώνει ο Jack Kelly του Wecruiter.io: "Αν ποστάρεις μια φορά στο τόσο, θα ξεχαστείς. Πόσταρε συχνά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να σε γνωρίζουν καλύτερα και να ενδιαφέρονται για όσα έχεις να πεις. Χτίσε ένα δικό σου κοινό (audience) και φρόντισε να διαφημίζεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό το δίκτυο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.