Τα λάθη στα social media που κοστίζουν στην αγορά εργασίας

Ή τι να μην κάνεις όταν ψάχνεις για δουλειά.

Εδώ και μερικές εβδομάδες τα χαρακτηριστικά φωτογραφικά memes για τα τέσσερα μεγάλα social media (Facebook, LinkedIn, Instagram, Tinder) κάνουν πραγματικά θραύση. Τι όμως γίνεται όταν βρίσκεσαι σε περίοδο που αναζητάς δουλειά ή ψάχνεις να αλλάξεις θέση εργασίας; Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια λάθη στα κοινωνικά δίκτυα που κοστίζουν ακριβά. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μία νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Penn State University της Πενσιλβάνια, με τη βοήθεια περισσότερων από 400 experts που εργάζονται στον τομέα των Ανθρώπινων Πόρων (Human Resources), κατέληξαν σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα και κάπως τρομακτικά αποτελέσματα. Ποιοι είναι εκείνοι που θα βρουν πιο δύσκολα δουλειά με βάση τη χρήση στα social media; Όσοι παρουσιάζουν ναρκισσιστική συμπεριφορά (παρότι υπάρχουν έρευνες που πιστοποιούν το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές) είναι λιγότερο πιθανό να επιλεγούν από τους recruiters.

Τα λάθη στα social media που κοστίζουν στην αγορά εργασίας

Αντίστοιχα, όσοι χρήστες έχουν πολύ αιχμηρή πολιτική διάθεση φαίνεται ότι μειώνουν τις πιθανότητές τους στην πολύ σκληρή σημερινή αγορά εργασίας. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι συνηθίζουν να ποστάρουν σχετικά με την αγάπη τους προς το αλκοόλ ή ακόμα και τις παράνομες ουσίες δεν θεωρούνται ιδανικοί υποψήφιοι.

Μία άλλη πρόσφατη έρευνα τώρα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CareerBuilder, αναφέρει ότι το 70% των αμερικανικών εταιρειών αναλύει τα social media για να καταλήξουν στις κατάλληλες επιλογές. Στο Penn State University τώρα χρησιμοποίησαν 436 HR experts, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλύσουν 16 διαφορετικά προφίλ υποψήφιων για μία υποτιθέμενη θέση εργασίας. Ο εγωκεντρισμός, μάλιστα, σαν στοιχείο φαίνεται ότι λειτούργησε ακόμα πιο αρνητικά και από τις αναφορές σε αλκοόλ και παράνομες ουσίες. "Ίσως οι managers πιστεύουν ότι όσοι παρουσιάζουν ναρκισσιστική συμπεριφορά δεν είναι κατάλληλοι για ομαδική δουλειά" σημειώνει, πολύ χαρακτηριστικά, η έρευνα.


Έτσι, δυστυχώς, τα social media λειτουργούν -ηθελημένα ή άθελα τους- πολλές φορές και ως ένας προθάλαμος λογοκρισίας συγκεκριμένων απόψεων ή και εργασιακού φαβοριτισμού.


"Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν επιτρέψει έτσι ώστε ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να εκφράζει ακραίες αλλά και αλλοπρόσαλλες ιδέες μέσα από αυτά" συμπληρώνουν οι ερευνητές του Penn State. "Οι άνθρωποι που εκφράζουν απόψεις, οι οποίες οδηγούν σε διχασμό και πόλωση, παραδοσιακά θεωρούνται λιγότερο συνεργάσιμοι εργαζόμενοι. Βέβαια, πολλές φορές οι αντίθετες πολιτικές απόψεις των υποψήφιων εργαζόμενων με εκείνους που τελικά θα κάνουν την πρόσληψη, είναι πιθανό να κατευθύνουν την τελική απόφαση".

Έτσι, δυστυχώς, τα social media λειτουργούν -ηθελημένα ή άθελα τους- πολλές φορές και ως ένας προθάλαμος λογοκρισίας συγκεκριμένων απόψεων ή και εργασιακού φαβοριτισμού.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.