O Thomas Edison έβαζε τους υποψήφιους για δουλειά να τρώνε σούπα. Αλλά γιατί;

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο τρόπος του Thomas Edison να παίρνει συνεντεύξεις για δουλειά ήταν, στην ουσία του, σωστός.

Ο εφευρέτης Thomas Edison, που κατά πώς λέγεται κουβαλούσε μία κάποια τρέλα, απαιτούσε από όσους περνούσε από συνέντευξη για δουλειά, δηλαδή τους βοηθούς έρευνας στο εργαστήριό του, το να τρώνε σούπα. Όχι γενικώς και αορίστως. Επιτόπου. Μπροστά του. Τρελό; Ίσως. Προσωπικά, βέβαια, έχω ακούσει μια ιστορία για έναν πρέσβη που σέρβιρε στους καλεσμένους του περίεργα οστρακοειδή απλώς και μόνο για να τους φέρει σε δύσκολη θέση και να γελάσει με την αδεξιότητά τους. Οπότε τίποτα δεν μου φαίνεται παράξενο. 

Η ιεροτελεστία της σούπας

Ο Edison, λοιπόν, καλούσε τους υποψήφιους συνεργάτες του σε γεύμα και παράγγελνε σούπα. Τι κρυβόταν, όμως, πίσω από αυτή την ιεροτελεστία; Ο εφευρέτης του φωνογράφου, του μικροφώνου και του ηλεκτρικού λαμπτήρα ήθελε να δει αν οι συνδαιτυμόνες του θα πρόσθεταν αλάτι και πιπέρι στη σούπα τους πριν τη δοκιμάσουν ή μετά.

O Thomas Edison έβαζε τους υποψήφιους για δουλειά να τρώνε σούπα. Αλλά γιατί;iStock

Ανάλογα με την πράξη τους, απέρριπτε κατευθείαν τους υποψήφιους που προχωρούσαν με το καρύκευμα χωρίς να έχουν φάει από το πιάτο τους, καθώς δεν ήθελε όσοι δουλεύουν μαζί του να βασίζονται σε εικασίες. Οι βεβαιότητες δεν είχαν θέση στη δουλειά του, καθώς πίστευε ότι η απουσία περιέργειας και προθυμίας να θέτει κάποιος ερωτήματα ήταν εμπόδιο στην καινοτομία.

Μήπως ήταν παλαβός;

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζεται τα πάσης φύσεως αφεντικά, όπως και τα στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού, να βγάζουν για γεύμα τους υποψηφίους τους προς πρόσληψη. Χώρια που πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός στο αν κάποιος ακολουθεί συγκεκριμένη δίαιτα ή π.χ. είναι αλλεργικός σε ορισμένα συστατικά. Ήταν, λοιπόν, ο Edison παλαβιάρης τύπου 'κουκουρουκουκού σουπίτσα, κουκουρουκουκού γιαχνί';

> Διάβασε ακόμα: Πέντε κορυφαίοι CEO στον τομέα της επιχειρηματικότητας μοιράζονται τη σοφία τους

Ας πούμε ότι είχε τον τρόπο του. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας τεράστιος όγκος από έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι κλασικές συνεντεύξεις για δουλειά δεν είναι αξιόπιστα εργαλεία για την αξιολόγηση της χρησιμότητας κάποιου σε μια επιχείρηση, ακόμα και αν βασίζονται σε επιστημονικά πρωτόκολλα. Η κριτική βασίζεται στο ότι τείνουν να δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στους καλούς ή προετοιμασμένους ομιλητές, για να μην αναφέρουμε τις πολλές προκαταλήψεις των συνεντευξιαστών.

> Διάβασε ακόμα: Nikola Tesla: Ο Προμηθέας του ηλεκτρισμού

Από την άλλη, το να τεστάρει κάποιος τους υποψηφίους του στο καυτό σαν σούπα βελουτέ πεδίο των skills που προϋποθέτει η εκτέλεση των καθηκόντων για τα οποία προορίζονται, είναι πιο ωφέλιμο.

Ένα συμβόλαιο εργασίας περιορισμένου χρόνου ή κάποιο δοκιμαστικό project θα πουν περισσότερα για τον υποψήφιο από μια συζήτηση για την εμπειρία, τον χαρακτήρα και τους στόχους του. Κοινώς, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος