Εργασιακά trends του -άμεσου- μέλλοντος

5 τάσεις που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 04 Απριλίου 2022

Ο εργασιακός κόσμος δε μεταλλάχθηκε ποτέ τόσο γρήγορα όσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καταρχάς, η τηλεργασία που επιβλήθηκε με το πρώτο lockdown έκανε τα όρια μεταξύ σπιτιού και γραφείου λιγότερο σαφή και, ακόμη και αν αρκετοί από εμάς συνεχίζουν υπό αυτό το εργασιακό καθεστώς για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πια, η δυναμική των ημερών μας έχει αλλάξει βαθιά. Για παράδειγμα, μάθαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι, τόσο όσον αφορά στο χρόνο που αφιερώνουμε στις υποχρεώσεις της δουλειάς, αλλά και σε αυτόν στην ιδιωτική μας ζωή, χρησιμοποιώντας μανιωδώς τα ψηφιακά εργαλεία που ανακαλύψαμε κατά τους πρώτους μήνες της Covid. Το ζήτημα που προκύπτει ωστόσο, έγκειται στο ποιο θα είναι το μετά της πανδημίας, από την οποία ακόμη δεν έχουμε αποδεσμευτεί, εκείνα τα εργασιακά trends που σύντομα θα δούμε να γίνονται πράξη.

Οι ιδρυτές της Zwap, μίας startup που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέπει στους επαγγελματίες να συναντώνται εικονικά και να δικτυώνονται, έχουν εντοπίσει 5 πιθανές τάσεις. Αυτές είναι οι εξής:

Υβριδική δικτύωση

Χάρη στην έξυπνη εργασία συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητες όλες οι συναντήσεις που κάναμε πριν, και κυρίως ότι δε χρειάζεται να είμαστε παρόντες για όλους, οπότε, όταν μπορούμε, συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, αφού πλέον έχουμε μάθει να τις χρησιμοποιούμε. Τάδε έφησαν οι Federico Pedron, Luca Tamborino Frisari και Luigi Adornetto, ο ιδρυτής της Zwap μαζί με τους συνεργάτες του:

>Διάβασε ακόμη: Τι μας κάνει χαρούμενους στη δουλειά σύμφωνα με την επιστήμη

"Αναπόφευκτα, οι δυνατότητες των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο και αξιοποιούνται όλο και περισσότερο: Αν πριν θεωρούνταν δεδομένο ότι σε μια επαγγελματική συνάντηση έπρεπε να υπάρχει παρουσία, τώρα γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι διαδικτυακές συναντήσεις επιτρέπουν τη δημιουργία σχέσεων που βασίζονται στην ενσυναίσθηση και τη συγγένεια των προθέσεων και των φιλοδοξιών. Επίσης, από την εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι οι βιντεοκλήσεις μεταξύ δύο ανθρώπων αποδεικνύονται το ψηφιακό μέσο επικοινωνίας μέσω του οποίου είναι ευκολότερο να εξοικειωθεί κανείς: Το να ξέρεις ότι αφιέρωσες διαθέσιμο χρόνο, όπως και το ότι έχεις ένα συνομιλητή που ενδιαφέρεται, οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και να αφήνονται ελεύθεροι".

Εργασιακά trends του -άμεσου- μέλλοντοςiStock

Επαναπροσδιορισμός της γεωγραφίας της δουλειάς

Ας το παραδεχτούμε: Αυτό που προφανώς μας αρέσει περισσότερο στην εξ αποστάσεως εργασία είναι ότι -στην πραγματικότητα- μπορεί να γίνει από οπουδήποτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσοι μπορούν, αφήνουν την πόλη και πηγαίνουν να εργαστούν σε πιο όμορφα και χαλαρωτικά μέρη, ίσως στην εξοχή ή στη θάλασσα. Πρόκειται για τα λεγόμενα workations (work + location), μία ακόμη τεράστια τάση σε καιρούς Covid. Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, συνήθως το εφαρμόζουν κιόλας.

"Η γεωγραφία των χώρων εργασίας έχει επανασχεδιαστεί πλήρως: Η φυσική απόσταση έχει πλέον πάψει να αποτελεί εμπόδιο, ενώ έχει γίνει ευκαιρία. Αυτό το παράδοξο σημαίνει ότι σήμερα είναι δυνατόν να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους πολύ μακριά με την ίδια φυσικότητα με την οποία συναντάμε αυτούς που συναντούσαμε στο χώρο εργασίας μας", εξηγεί ο Federico Pedron. "Το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους επαγγελματίες του μέλλοντος θα είναι ακριβώς η καλλιέργεια της ικανότητας να δημιουργούν και να διατηρούν πολύτιμες σχέσεις σε βάθος χρόνου τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτυακής σύνδεσης".

Ουσιαστικότερη επικοινωνία με τα σωστά άτομα

Η ύπαρξη λιγότερων προσωπικών επαφών απαιτεί επιπρόσθετη προσπάθεια για την εξεύρεση των "σωστών" επαφών στο διαδίκτυο. Αν μέχρι πριν από δύο χρόνια οι συσκέψεις και τα επίσημα meetings ή τα ανεπίσημα δείπνα και after work drinks, ήταν μία ευκαιρία να συναντήσουμε επαγγελματίες με παρόμοια ενδιαφέροντα, τώρα πρέπει να αναζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες στο διαδίκτυο. "Είναι και θα είναι ολοένα και πιο σημαντικό να γίνετε μέλος των λεγόμενων vertical communties, μικρότερων κοινοτήτων δηλαδή, στο πλαίσιο των οποίων θα βασιστούν οι ουσιαστικές, αυθεντικές σχέσεις", εξηγεί ο Pedron. 

Η τεχνολογία ως πρωταγωνίστρια

Η ψηφιακή επιτάχυνση της εργασίας θα αποτελέσει κατά μία έννοια τομή. Όσοι αποδείξουν ότι κατάφεραν να την εκμεταλλευτούν και συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση στο μέλλον, θα ξεχωρίσουν από τους άλλους. "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει κατακλύσει τον κόσμο της εργασίας έφερε μαζί του ένα σύνολο σημαντικών τεχνολογικών, πολιτιστικών, οργανωτικών, κοινωνικών και διοικητικών αλλαγών.

>Διάβασε ακόμη: Τα τρικ του Harvard για περισσότερη συγκέντρωση

Η διαδικασία αυτή ενσωματώνει και εμπλέκει ολόκληρο το οικοσύστημα φέρνοντας διαφάνεια, ανταλλαγή και ένταξη όλων των συμμετεχόντων. Είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο, το οποίο φέρνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλύτερες λειτουργίες και μειωμένο κόστος", διευκρινίζει ο Pedron.

σύσκεψη με zoom meetingiStock

Η σημασία της εσωτερικής δικτύωσης

Η σωστή επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο. Η ορθή καταγραφή των πραγμάτων διευκολύνει και επιταχύνει την εκτέλεση των καθηκόντων, μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, εδραιώνει τις σχέσεις. Τώρα που οι ευκαιρίες να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο έχουν μειωθεί και ο φυσικός χώρος του γραφείου έχει αποϋλοποιηθεί, αυτό ακριβώς το είδος της επικοινωνίας είναι που πρέπει να φροντίσουμε. "Θα είναι όλο και πιο σημαντικό να διατηρούμε και να εδραιώνουμε τις σχέσεις με τους συναδέλφους που συναντιούνται σπανιότερα", διευκρινίζει ο Pedron.

"Η συχνά παραμελημένη εσωτερική επικοινωνία, μέσω της χρήσης όλων εκείνων των τεχνολογικών εργαλείων που διαθέτουν οι εταιρείες και οι επαγγελματίες, θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση του εργασιακού δικτύου ζωντανού, καθώς και στη διεύρυνση των εσωτερικών επαφών, μεταξύ εργαζομένων, διευθυντών και συνεργατών".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλοι μιλούν για το McMurtry Speirling

Το McMurtry Speirling Prototype είναι από χθες το μεγαλύτερο talk of the town στην παγκόσμια αυτοκίνηση και το ρεκόρ στο Goodwood είναι μόνο η αρχή.

Γραφει TopGear

Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Τον έδερναν οι συμμαθητές του, ο πατέρας του σκότωσε τρεις ανθρώπους, ο ίδιος έγινε -για κάποιους- ο πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

5 κλασικές ασκήσεις με kettlebell για το σπίτι

Εύκολοι τρόποι για να γίνει το kettlebell ο πρωταγωνιστής του λειτουργικού bodybuilding.

Γραφει Γιαννης Σπανος

A day in the life | To foldable αξεσουάρ του lifestyle editor είναι αυτό που χρειάζεται κάθε άντρας

Ένας συντάκτης του Esquire γράφει για τα βασικά σημεία του foldable κινητού που πλέον δεν μπορεί να αποχωριστεί ούτε στη δουλειά του.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να μην τουιτάρει με ποιότητα

Σε ανάρτησή του που προκάλεσε αντιδράσεις ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρότεινε οι δήμοι να φυτέψουν οπωροφόρα δέντρα για να τρώνε οι άστεγοι.

Viritech Apricale, το πρώτο hypercar υδρογόνου

Το πρώτο hypercar υδρογόνου έχει 1.086 ίππους.

Γραφει TopGear