Τι μας κάνει χαρούμενους στη δουλειά σύμφωνα με την επιστήμη

Πώς σχετίζονται οι έννοιες ευτυχία και ικανοποίηση στο επάγγελμά μας;

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 15 Φεβρουαρίου 2023

Για λίγα πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πανδημία και ένα από αυτά είναι ότι ταρακούνησε για τα καλά την αγορά εργασίας. Από τη μία πλευρά, ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να αρχίσουν να ψάχνουν ξανά για δουλειά- από την άλλη, χάρη στην τηλεργασία και σε λίγη περισσότερη ευελιξία, άνοιξε τα μάτια όσων ταξίδευαν μία ζωή και αναρωτιόντουσαν αν άξιζε να επιστρέψουν στο γραφείο. Γενικώς, έριξε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα "εργασία και χαρά" και κατά πόσο αυτό υφίσταται στις μέρες μας. Λειτούργησε επίσης, σαν ξεκαθάρισμα για πολλούς εργαζόμενους, αλλά επίσης βοήθησε αρκετούς από αυτούς να συμμετέχουν ενεργά στο άλμα προς τον ψηφιακό κόσμο που αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν λόγω των συνθηκών. 

Παράλληλα, τελευταία δύο χρόνια, όσο η προσοχή μας αποσπόταν λιγότερο από ταξίδια, σαββατοκύριακα εκτός πόλης και κοινωνικές εκδηλώσεις, είχαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε πραγματικά τη δουλειά μας, για την ακρίβεια κατά πόσο μας κάνει ευτυχισμένους και ικανοποιημένους και να αναθεωρήσουμε αναλόγως.

>Διάβασε ακόμη: Το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με το Harvard

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν όσο μέναμε σπίτι χρειάστηκαν μήνες σκέψης και περισυλλογής και ευτυχώς, για όσους βρίσκονται σε αδιέξοδο, η επιστήμη για μία ακόμη φορά ίσως έχει τη λύση. Βάσει αυτής, οι αναποφάσιστοι ίσως καταλήξουν πιο εύκολα στα χαρακτηριστικά που έχουν ανάγκη για να αισθανθούν πλήρεις από το επάγγελμα που ασκούν.

Ευτυχία vs. ικανοποίηση

Καταρχάς, πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες ευτυχία και ικανοποίηση, καθότι διαφορετικές. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορούμε να αγαπάμε τη δουλειά μας και να αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την επαγγελματική μας πορεία, ενώ ταυτόχρονα να περνάμε στιγμές πολύ υψηλού στρες όταν δεν είμαστε ευτυχισμένοι ή δεν μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ικανοποίηση είναι μία μακροπρόθεσμη κατάσταση, ενώ η ευτυχία είναι στιγμιαία.

> Διάβασε ακόμη: Τα επαγγέλματα που θα καθορίσουν τον κόσμο μετά την πανδημία

Τη βιώνουμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα που προορίζεται να εξαφανιστεί. Οι μελέτες που διερευνούν το ζήτημα της ικανοποίησης αφορούν στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων αντιδράσεων στις διάφορες πτυχές του επαγγέλματός τους. Όσοι εξετάζουν τη στιγμιαία ευτυχία εστιάζουν σε συγκεκριμένα γεγονότα και σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα από τα οποία κατακλύζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι είναι αυτό που μας ικανοποιεί στη δουλειά μας

Συνδυάζοντας λοιπόν τα δύο πλαίσια, υπάρχουν πέντε διαστάσεις - "αν" που μπορούν να αυξήσουν την ικανοποίησή μας από την εργασία μας:

  • Αν η εργασία δεν είναι μονότονη και επαναλαμβανόμενη και, επομένως, απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα και δραστηριότητα για να την κάνουμε σωστά.
  • Αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλα τα καθήκοντα-υποχρεώσεις από την αρχή μέχρι το τέλος και όχι να συμμετέχουμε μόνο σε ένα μέρος τους.
  • Αν είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε αυτό χωρίς υπερβολική πίεση από τους προϊσταμένους.
  • Αν λαμβάνουμε συχνή και έγκαιρη εποικοδομητική κριτική για τις προσπάθειές μας.
  • Αν αντιλαμβανόμαστε την εργασία μας ως λειτούργημα και πιστεύουμε στο βαθύτερο νόημά της.

Τα πάντα πέρα από όλα αυτά εισέρχονται στη σφαίρα της ευτυχίας, η οποία είναι εξίσου απαραίτητη για να είναι η εργασία ενδιαφέρουσα. Από το διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να τη φέρουμε εις πέρας, μέχρι τη σχέση μας με τους συναδέλφους και τον αριθμό των επιτυχιών μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

> Διάβασε ακόμη: O Thomas Edison έβαζε τους υποψήφιους για δουλειά να τρώνε σούπα. Αλλά γιατί;

Η ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ είναι κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και χρειαζόμαστε αυτά τα συναισθήματα για να είμαστε ευτυχισμένοι στον εργασιακό χώρο ώστε να μη θέλουμε να παραιτηθούμε. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης