Η ιαπωνική τεχνη του να κοιμάσαι στη δουλειά

Inemuri σημαίνει να κοιμάσαι στο γραφείο ή καταμεσής του δρόμου, να περνάει το αφεντικό σου και να σε επιδοκιμάζει.

Το concept του να 'κοιμάσαι στη δουλειά', δηλαδή του inemuri, όπως είναι η λέξη που περιγράφει το σχετικό φαινόμενο στα ιαπωνικά, ουσιαστικά έχει να κάνει με το 'να είσαι παρών ενώ κοιμάσαι'. Επίσης, είναι τόσο διαδεδομένο στην Ιαπωνία που δεν περιορίζεται μόνο σε 'χώρους γραφείου'. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, δηλαδή, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, το να παίρνεις έναν υπνάκο π.χ. στα σκαλιά ενός εμπορικού κέντρου, όχι μόνο είναι συχνό φαινόμενο αλλά και κοινωνικά αποδεκτό. Ας δούμε το γιατί.

Η ιστορία του inemuri

Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σε κοινή θέα, λογικά, απ' όταν εμφανίστηκαν ως είδος πάνω στη Γη. Η πιο συγκεκριμένη ιδέα του inemuri, όμως, άρχισε να διαδίδεται στην Ιαπωνία με πραγματικά εκρηκτικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του μεταπολεμικού οικονομικού της θαύματος.

Κατά τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980, η Ιαπωνία έγινε μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου ενώ, γενικά, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της βελτιώθηκε. Οι άνθρωποι είχαν λεφτά, είχαν δουλειές και αντλούσαν περηφάνια από το γεγονός ότι είχαν γίνει διεθνώς γνωστοί ως, ίσως, οι πιο σκληρά εργαζόμενοι του κόσμου, που δεν κοιμόντουσαν ποτέ. 

> Διάβασε ακόμα: Το ιαπωνικό τρικ αναπνοών για επίπεδο στομάχι

Η κουλτούρα του inemuri 

Κάπως έτσι, το να σε παίρνει ο ύπνος ενώ πας στο γραφείο με το τρένο ή ενώ βρίσκεσαι ήδη στο γραφείο για να δουλέψεις, άρχισε να αναγνωρίζεται ως σημάδι του ότι είσαι στ' αλήθεια σκληρά εργαζόμενος. Μάλιστα, το αφεντικό σου μπορεί και να σε ενθαρρύνει να 'την πέσεις' για λίγο εν ώρα εργασίας.

Η ιαπωνική τεχνη του να κοιμάσαι στη δουλειά iStock

Το να κοιμάσαι στην τάξη, αν είσαι μαθητής ή φοιτητής, παρότι δεν είναι τόσο αποδεκτό όσο το να κοιμάσαι στη δουλειά, μπορεί επίσης να εκληφθεί στην Ιαπωνία ως σημάδι του ότι έμεινες ξύπνιος μέχρι αργά την προηγούμενη νύχτα, μελετώντας.

Γενικά, αν δεν κλείνεις με το σώμα σου τον δρόμο κάποιου ή αν δεν σε έχει πάρει ο ύπνος σε έναν ιδιόκτητο χώρο, π.χ. σε ένα κατάστημα, το να σε πάρει ο ύπνος σε κοινή θέα είναι ok, όπως είναι για εμάς αποδεκτό το να κοιμάται κάποιος σε ένα αεροδρόμιο, ενώ περιμένει εξαντλημένος την πτήση του.

Γιατί το inemuri εμφανίστηκε στην Ιαπωνία

Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει μία σίγουρη απάντηση. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιάπωνες είναι όντως σκληρά εργαζόμενοι και οι υπερωρίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, αποτελούν τμήμα της εργασιακής τους κουλτούρας.

> Διάβασε ακόμα: Ο 33χρονος Ιάπωνας που αναδιαμορφώνει το fast food

Ένας άλλος λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο του inemuri όχι στον χώρο εργασίας αλλά στις ιαπωνικές γειτονιές με τα μπαρ, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει να κάνει με το ότι οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν πάρα πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οπότε, έπειτα από μια βραδιά με γιαπωνέζικα gin, τι πιο λογικό για εκείνους από το να πάρουν τον υπνάκο τους σε κάποιο παγκάκι, στα σκαλοπάτια ενός σπιτιού, ακόμα και στη μέση του δρόμου, μέχρι το πρώτο πρωινό δρομολόγιο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος