Η άλλη όψη της Μεγάλης Παραίτησης

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πλέον έχουμε περάσει στην περίοδο της 'Μεγάλης Επιστροφής' στον χώρο εργασίας.

Τέτοια εποχή, πριν από δύο χρόνια, όλοι άρχισαν να μιλάνε για τη Μεγάλη Παραίτηση. Λογικό. Ήταν η περίοδος που όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως νέοι ή στα μέσα της καριέρας τους, εγκατέλειπαν τις θέσεις τους για να ζήσουν μια πιο 'ανθρώπινη' ζωή. Να γίνουν, δηλαδή, είτε άνεργοι (ή άεργοι), είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά δε τους πιο μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους, η απόσυρση από τον χώρο εργασίας είχε να κάνει με τον φόβο του κορονοϊού ή ήταν μάλλον αναγκαστική, παρά θέμα επιλογής.

Η Μεγάλη Παραίτηση μάλλον δεν ήταν τόσο μεγάλη

Οι πιο πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η γενιά των boomers αλλά και οι νέοι επαγγελματίες επέστρεψαν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας απ' ό,τι ίσως αναμενόταν. Για την ακρίβεια, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, 2,6 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν ξανά στις επαγγελματικές επάλξεις. Οπότε, η 'Μεγάλη Παραίτηση', τελικά, δεν ήταν και τόσο μεγάλη.

Κάποιοι επιστρέφουν στη ρουτίνα της 'ζωής στο γραφείο' ή στον όποιο άλλο χώρο εργασίας τους για οικονομικούς λόγους. Άλλοι, συνειδητοποίησαν όσο 'κάθονταν' ότι χρειάζονταν ένα νόημα στη ζωή τους, όπως αυτό που τους έδινε μια 'κανονική' δουλειά.

Για καλή τους τύχη, αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 11 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας. Οπότε, μάλλον, αν υπήρξε όντως μια εποχή Μεγάλης Παραίτησης τώρα έχουμε περάσει σε αυτή της Μεγάλης Επιστροφής στον χώρο εργασίας.

Η άλλη όψη της Μεγάλης ΠαραίτησηςiStock

Η Μεγάλη Επιστροφή στον χώρο εργασίας

Σε αυτή τη θέση συγκλίνουν οι απόψεις κάποιων κοινωνικών επιστημόνων, ειδικών σε εργασιακά θέματα και δημοσιογράφων. Μάλιστα, αναμένεται αυτή η Μεγάλη Επιστροφή να έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα εργαζόμαστε όλοι στο μέλλον.

Σε αυτή την κατάσταση, ας προσθέσουμε κάτι ακόμα: Πλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το 3% των συνταξιούχων επανέρχεται με κάποιον τρόπο στην αγορά εργασίας κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2020.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται, επίσης, -σύμφωνα, πάντα, με υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων- το ποσοστό όσων είναι άνω των 75 ετών που θα παραμένουν ενεργοί επαγγελματικά να αυξηθεί κατά 96%, ενώ αυτό όσων είναι από 16 έως 24 ετών να μειωθεί κατά 7,5%.

> Διάβασε ακόμα: To savoir vivre της απόλυσης

Αυτό είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον μοντέλο των συνταξιοδοτήσεων, που διαμορφώθηκε υπό άλλα δεδομένα. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το σύστημα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης βάση της ηλικίας είναι ρατσιστικό.

> Διάβασε ακόμα: Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν στους εργοδότες να επικοινωνούν με υπαλλήλους τους εκτός ωραρίου

Κάποιοι ισχυρίζονται πως στο μέλλον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ενδέχεται να θέλουν να εργάζονται είτε full time, είτε ως μέντορες νεότερων συναδέλφων τους, είτε με κάποιον νέο, υβριδικό τρόπο, ακόμα και να επιχειρούν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα, σε ένα διαφορετικό πεδίο.

Το συμπέρασμα απ' όλα αυτά; Το κύμα της Μεγάλης Επιστροφής στον χώρο εργασίας ίσως αρχίσει να μας δείχνει τις τάσεις για το πώς μπορεί να μοιάζει μια καθημερινότητα στην οποία θα δουλεύουμε επί 60 χρόνια στη ζωή μας και το πώς θα είναι το να δουλεύεις σε ηλικία μεγαλύτερη από τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης.

Από: Esquire US

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Bruce Willis - Emma Heming ανανέωσαν τους γαμήλιους όρκους τους

Το ζευγάρι γιόρτασε την 14η επέτειο του γάμου του, λίγες εβδομάδες μετά την διάγνωση του Bruce Willis με μετωποκροταφική άνοια.

Ferrari, Porsche και BMW διεκδικούν την πρωτιά στο 100ο Le Mans

Λιγότεροι από 2 μήνες απομένουν για την έναρξη του ιστορικού 100ου αγώνα των 24 ωρών στο Le Mans.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κάποιος έφτιαξε σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με Lego

Ένας ιδιώτης έχει δημιουργήσει το δικό του Lego σετ με έναν σταθμό φόρτισης της Tesla και πρέπει να το ψηφίσουμε για να το κάνει πραγματικότητα η Lego.

Γραφει TopGear

Γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ξεκίνησε από την Ελλάδα

Σε ποιον ανήκει η αρχική έμπνευσή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Η Γεωργία Καλτσή και η δύναμη της θέλησης

Η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς του Ant1+ "Στα 4" συγκλονίζει με την περιπέτεια της υγείας της.