Oι ασφαλέστεροι τρόποι να κλείνεις τα e-mails σου

Γίνε επαγγελματίας.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 22 Αυγούστου 2019

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την σύγχρονη εργασία, απορροφά ένα τεράστιο τμήμα του ωφέλιμου χρόνου επαγγελματικής απασχόλησης. Υπάρχουν φυσικά και φορές, που η προετοιμασία ενός σοβαρού, επίσημου e-mail δαπανά τόνους φαιάς ουσίας, με χειρότερο πονοκέφαλο το πώς θα "κλείσεις" το μήνυμά σου. Οι τελευταίες μια-δυο χαιρετιστήριες λέξεις είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας αλληλογραφίας που θέλει να δείχνει καθαρά επαγγελματική και, γράφοντας "πολλά φιλιά", "με αγάπη" ή "τα λέμε", ίσως υπογράφεις την ίδια σου την επιχειρηματολογική αυτοκτονία.

Για να αποφύγεις κάθε λογής δυσάρεστες καταστάσεις, μάθε εδώ τους άγραφους κανόνες μιας καθ’ όλα επαγγελματικής υπογραφής e-mail, η οποία δεν θα σε βάζει ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω από τα επαγγελματικά μέτρα του παραλήπτη.

Oι ασφαλέστεροι τρόποι να κλείνεις τα e-mails σου

Τι να γράφεις:

> Με εκτίμηση: Ωραίο, σύντομο και ξεκάθαρο. Η πρόταση που αποτελεί την πιο  ενδεδειγμένη δικλείδα ασφαλείας ανεξάρτητα με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεσαι.

> Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο: Ίσως λίγο περίεργο για μια Τρίτη πρωί, αλλά τις Παρασκευές μπορείς να το κολλάς με σιγουριά. Απ’ τη μια φτιάχνεις τη διάθεση του παραλήπτη -όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι- και απ’ την άλλη δεν ακούγεσαι αρκετά πιεστικός -η δουλειά που συζητάς μπορεί να περιμένει τη Δευτέρα.

> Χαιρετισμούς: Για να φτάσεις σ’ αυτό το στάδιο, πρέπει να έχει σπάσει προ πολλού ο πάγος στην επικοινωνία σου με τον παραλήπτη. Με ένα "με φιλικούς χαιρετισμούς", μερικά mails αργότερα, ο πάγος θα έχει γίνει νεράκι.

> Στη διάθεσή σας: Όχι μόνο δείχνεις καλές προθέσεις για το αποτέλεσμα του αντικειμένου της επικοινωνίας σου, αλλά επιτρέπεις στον παραλήπτη να έχει μια αδιόρατη αίσθηση κύρους, κάτι πολύ βολικό.

Τι να μην γράφεις:

> Φιλιά: Αγαπησιάρικο και εκδηλωτικό, αλλά μόνο όταν στέλνεις mail στον αδερφό, τον ανιψιό ή τον κολλητό σου. Όσο ο παραλήπτης ανήκει στο επαγγελματικό περιβάλλον σου -ακόμη και αν έχετε πιει έναν καφέ μαζί- τα "φιλάκια" ή το "xxx", μπορεί να θεωρηθούν έως και παρεξηγήσιμα.

> Με αγάπη: Τρυφερό, ρομαντικό... Κράτα το για στενούς συγγενείς και υποψήφιες μνηστές.

ΕΡΓΑΣΙΑ

> Θερμούς χαιρετισμούς: Αντίθετα με το σκέτο "χαιρετισμούς" ή έστω το "φιλικούς χαιρετισμούς" (αφού έχει σπάσει ο πάγος όπως προείπαμε), κάθε άλλος επιθετικός προσδιορισμός που υποδηλώνει θέρμη και ζέση, ακούγεται επιτηδευμένο, ψεύτικο έως και κυνικό.

> .... (μόνο το όνομά σου): Aπότομο, ψυχρό και δεσποτικό -εκτός και αν είσαι το αφεντικό.

> Τα λέμε / μιλάμε: Δεν ακούγεται ευγενικό, ούτε προσδίδει σοβαρότητα στο ζητούμενο του κειμένου σου. Πολύ slang για επαγγελματική επικοινωνία.

Σε περίπτωση αμφιβολίας

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αν εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες σχετικά με το κλείσιμο κάποιου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείς να πάρεις "βοήθεια" από τον ίδιο τον αποστολέα -αρκεί να έχει προηγηθεί δικό του μήνυμα. Αν, για παράδειγμα, υπογράφει "με τον υψηλότερο σεβασμό", αντιλαμβάνεσαι ότι το "πολλά φιλιά" δεν έχει θέση στο δικό σου επιμύθιο.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο που οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσεις τη βαρεμάρα στο γραφείο

Το σημαντικότερο: Χωρίς να φλερτάρεις με την απόλυση.