Τα χαρακτηριστικά του ιδανικού manager

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ερευνών από την Google για να καταλήξει σε αυτά.

Οι μεγάλες εταιρείες ξοδεύουν ολόκληρους προϋπολογισμούς στην αναζήτηση νέων ταλέντων και ανθρώπων-κλειδιά που θα τις κάνουν να πιάσουν τους πολυπόθητους στόχους της χρονιάς. Γύρω από το recruiting έχει στηθεί μία ολόκληρη αγορά ενώ κάτι που παλιότερα όλοι πίστευαν ότι γίνεται διαισθητικά, σήμερα αποτελεί μία ανερχόμενη επιστήμη. Όλα αυτά, όμως, πέφτουν στον κενό αν ο manager δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες. Τα ταλέντα πηγαίνουν χαμένα, οι άνθρωποι-κλειδιά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, η εταιρεία δεν πιάνει τους στόχους της. Κανείς, δηλαδή, δεν δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

Ποια είναι όμως τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός manager που μπορεί να απογειώσει την απόδοση της ομάδας;

Η Google, ένας τεχνολογικός κολοσσός και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, αφιέρωσε πολλά χρόνια ερευνών επί του θέματος σε μία προσπάθεια που ονόμασε χαρακτηριστικά Project Oxygen. Ο σκοπός ήταν τα ήδη υπάρχοντα στελέχη να εκπαιδευτούν στις ιδανικές δεξιότητες και το brand να στελεχωθεί μελλοντικά με τους κατάλληλους ανθρώπους. Παρακάτω ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Να είναι δάσκαλος

Το θέμα δεν είναι να το λύνει μόνος του αλλά να γνωρίζει πώς να εκπαιδεύσει τους άλλους να το λύσουν για εκείνον.

Να δημιουργεί καλή ατμόσφαιρα

Τα χαρακτηριστικά του ιδανικού manager

Ηρεμία και δημιουργικότητα, ασφάλεια και ευγενής άμιλλα. Κάπως έτσι περιγράφονται οι ιδανικές συνθήκες εργασίας κι είναι στο χέρι του ικανού manager να τις δημιουργήσει.

Να δίνει την απαραίτητη ελευθερία

Οι φωνές, οι κόντρες και το ασφυκτικό πλαίσιο σπάνια λειτουργούν ή κι αν λειτουργήσουν δύσκολα φέρνουν τα απαραίτητα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται τον χώρο τους. Λιγότερος κεντρικός έλεγχος σημαίνει ότι όλη η υπόλοιπη ομάδα -αναγκαστικά- αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Να ξέρει να διαβάζει τα αποτελέσματα

Δεν μετρά μόνο η προσπάθεια και οι συμπάθειες. Στο τέλος της μέρας πολλές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια ενώ παράλληλα είναι ένας σίγουρος δρόμος για να μην υπάρξουν αδικίες και φαβοριτισμός.

Να ακούει τους συνεργάτες

Ο ιδανικός manager οφείλει να έχει ανοιχτά τα αυτιά του, να ακούει προσεκτικά σε ό,τι του λένε οι συνεργάτες του, να μοιράζει σωστά την πληροφορία και να προσπαθεί ώστε όλες οι συνεννοήσεις να είναι σαφείς και χωρίς σκιές.

Να ενθαρρύνει και να δίνει κουράγιο

Steve Carell manager

Σύμφωνα με την έρευνα της Google, ο manager χρειάζεται να δίνει κουράγιο και να ενθαρρύνει την υπόλοιπη ομάδα ακόμα και όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Άλλωστε μόνο έτσι θα μπορέσουν να διορθωθούν τα λάθη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα στο μέλλον.


φωτογραφίες © Paramount Pictures.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.