Κάποιοι θα τα πουν παλιομοδίτικα, ίσως και τα περισσότερα να είναι, αλλά τα μπαρ των ξενοδοχείων αποπνέουν μια αναμφισβήτητη γοητεία, ενώ είναι μια σίγουρη λύση για να πιεις (αρκετά) μετά από κοπιαστική ημέρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού, χωρίς να ανησυχείς μετά πώς θα γυρίσεις μέχρι το κρεβάτι σου. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι που πλέον μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη στεγάζονται σε κάποια ιστορικά και πολυτελή καταλύματα. Εκτός από αυτά, στα μπαρ των ξενοδοχείων του μάταιου τούτου κόσμου έχουν γεννηθεί και αρκετά από τα επικότερα cocktails όλων των εποχών. Όπως τα παρακάτω. 

Το Martini στο Knickerbocker της Νέας Υόρκης

Ένα από τα σπουδαιότερα cocktails όλων των εποχών δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοφτιαχτεί σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του πλανήτη. Για πρώτη φορά λοιπόν, το dry martini σερβιρίστηκε στο lounge του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου της Times Square από τον bartender Martini di Arma di Taggia για τον (συχνό πελάτη) John D. Rockefeller, πίσω στο 1912. 

Η συνταγή του Knickerbocker Martini

Υλικά: 2 μεζούρες gin, 3/4 μεζούρας dry βερμούτ, 1/4 μεζούρας γλυκό βερμούτ, 2 σταγόνες citrus bitters, 2 σταγόνες bitters πορτοκαλιού. 

Εκτέλεση: Ανακατεύεις τα υλικά με πάγο σε mixing glass για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου Nick and Nora.

Η Mimosa στο Ritz του Παρισιού

To 1925 ο χυμός πορτοκαλιού αναμίχθηκε για πρώτη φορά με την σαμπάνια, από τον bartender Frank Meier στο εμβληματικό παριζιάνικο ξενοδοχείο. Υπάρχει βέβαια και μια φήμη που υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο cocktail πρωτοφτιάχτηκε από τον Alfred Hitchcock στο Σαν Φρανσίσκο το 1940, αλλά μάλλον θα προτιμήσουμε την πρώτη εκδοχή. 

Η συνταγή της Mimoza του Ritz

Υλικά: 3 μεζούρες σαμπάνιες, 3 μεζούρες χυμός πορτοκαλιού.

Εκτέλεση: Σε ένα παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας ρίχνεις τη μισή ποσότητας της σαμπάνιας. Μετά προσθέτεις τον χυμό και έπειτα την υπόλοιπη σαμπάνια. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού. 

Το Bloody Mary στο St. Regis της Νέας Υόρκης

Πολύ πριν γίνει το συνοδευτικό των αυγών σου σε κάθε κυριακάτικο brunch, το Bloody Mary είχε εφευρεθεί στο King Cole Bar του ξενοδοχείου St. Regis, στο Μεγάλο Μήλο. Το έτος ήταν 1934 και ο Fernand Petiot bartender τελειοποίησε το πάντρεμα της βότκας με το τοματόζουμο. Fun fact: η πρώτη του ονομασία ήταν Red Snapper.

Η συνταγή για το Bloody Mary του St. Regis

Υλικά: 1 μεζούρα βότκα, 2 μεζούρες χυμός ντομάτας, 1/5 μεζούρας φρέσκος χυμός λεμονιού, 5ml Worcestershire σως, 2 σταγόνες Tabasco, Ηorseradish (χρένο αν το προτιμάς στα ελληνικά), χυμός από ένα lime, σέλερι και σπόροι από σέλερι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Στο μπλέντερ μπαίνουν το horseradish, η σως Worcestershire, οι σπόροι σέλερι και ο χυμός τομάτας και φτιάχνεις ένα μίγμα, όσο πιο ομαλό γίνεται. Προσθέτεις σε αυτό τους χυμούς από λεμόνι και lime, το αλάτι και το πιπέρι. Προσαρμόζεις τα δυο τελευταία αναλόγως των προτιμήσεών σου. Βάζεις το μίγμα στο σέικερ, μαζί με τη βότκα και ανακατεύεις. Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο και προσθέτεις το tabasco και σέλερι για το γαρνίρισμα.

Το Sazerac στο Roosevelt της Νέα Ορλεάνης

Οι ρίζες του μπορεί να βρίσκονται πίσω στο 1834 και το φαρμακείο του Antoine Peychaud, αλλά η συνταγή του τελειοποιήθηκε λίγα τετράγωνα πιο κάτω, στο ξενοδοχείο Roosevelt, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα (συγκεκριμένα, το 1949).

Η συνταγή για το Sazerac του Roosevelt

Υλικά: 2 1/2 μεζούρες rye ουίσκι, 2 σταγόνες Peychaud's bitters, 1 σταγόνα Angostura Bitters, 1 κύβος ζάχαρης, αψέντι.

Εκτέλεση: Σε ποτήρι old-fashioned (και όχι σε mixing glass) ανακατεύεις τον κύβο ζάχαρης με λίγες σταγόνες νερό. Βάζεις μερικά μικρά κομμάτια πάγου και προσθέτεις το rye ουίσκι και τα bitters. Ανακατεύεις καλά και σουρώνεις σε ένα άλλο, παγωμένο, ποτήρι old-fashioned, το οποίο έχεις περιχύσει με κάποιες σταγόνες αψέντι, σχεδόν σε όλο το εσωτερικό του. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

To Singapore Sling στο Raffles της Σιγκαπούρης

Το Raffles Hotel στην πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887 και πλέον ετοιμάζεται για το δυναμικό comeback του (λόγω ανακαίνισης) στα μέσα του 2019. Εκεί, και συγκεκριμένα στο Long Bar εφευρέθηκε το 1915 από τον Ngiam Tong Boon το φρουτώδες cocktail, πριν κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Η συνταγή για το Singapore Sling του Raffles

Υλικά: 1 μεζούρα gin, 1/2 μεζούρα cherry brandy, 1/4 μεζούρας triple sec, 1/4 μεζούρας λικέρ Bénédictine, 4 μεζούρες χυμός ανανά, 1/2 μεζούρα χυμός lime, 1/4 μεζούρας γρεναδίνη, 1 σταγόνα Angostura bitters, σόδα.

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά ανακατεύονται στο σέικερ μαζί με πάγο (εκτός της σόδας). Σουρώνεις σε highball ποτήρι, συμπληρώνεις με σόδα και γαρνίρεις με κομμάτι ανανά και ένα κερασάκι.