Ο Chris Blackwell, εσκεμμένα ή όχι, ασχολείται με το franchise που ακούει στο όνομα James Bond για 60 χρόνια. O 83χρονος σήμερα Blackwell είναι πλέον ιδιοκτήτης του σπιτιού του Ian Fleming στην Τζαμάικα, γνωστού ως GoldenEye estate, ενώ είναι και ο ιδρυτής της δισκογραφικής Island Records. Εκτός αυτών, είναι και ο δημιουργός του Blackwell Rum 007 Limited Edition Fine Jamaican Rum. Πρόκειται για ένα ρούμι που λανσάρεται στην αγορά ενόψει (και) της κυκλοφορίας της νέας ταινίας του 007, No Time To Die.

Ο Chris Blackwell μίλησε στο αμερικανικό Esquire και τον Justin Kirkland, αποκαλύπτοντας πολλές από τις ιστορίες, τις λεπτομέρειες και τις πτυχές της σχέσης του τόσο με το ποτό της χαράς όσο και με τον 007.

Το ρούμι και ο Fleming

Αρχικά λοιπόν, το ρούμι. Το Blackwell Rum 007 Limited Edition Fine Jamaican Rum κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ. Στο No Time To Die και σε μία από τις πρώτες στιγμές της ταινίας, ο Daniel Craig πίνει ρούμι σε μία βίλα στην Τζαμάικα - ναι, σωστά μάντεψες το brand. Το προτιμά on the rocks αν και ο Blackwell το προτείνει με passion fruit και πορτοκάλι. 

Η rum business στην οποία έχει "μπλεχτεί" ο Blackwell τρέχει πίσω στο 1825, όταν ο προπάππους του και ο αδερφός του ξεκίνησαν την ποτοποιία Wray and Nephew, που ευδοκίμησε μέχρι και τη δεκαετία του 1950 στην Τζαμάικα. Η μητέρα του, η τζαμαϊκανής καταγωγής Blanche Blackwell, ήταν εκείνη που κληρονόμησε την επιχείρηση υπήρξε μούσα και ερωμένη του Fleming.

Ο Chris κατά τα παιδικά του χρόνια συνήθιζε να περνά αρκετό χρόνο στην Τζαμάικα αλλά αναγκάστηκε να φύγει για σπουδές στην Αγγλία. Αργότερα επέστρεψε στην Τζαμάικα και εργάστηκε σαν personal assistant του τότε κυβερνήτη του νησιού, Sir Hugh Foot.

"Το 1961 ξεκινά ουσιαστικά η σχέση του με τον Fleming. "Ο Fleming βρισκόταν στην Τζαμάικα και τον έβλεπα αρκετά. Όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του Dr. No, με φώναξε και μου ζήτησε να κάνω μία δουλειά γι' αυτόν: Να καθοδηγώ το συνεργείο σε μέρη που μπορούν να γίνουν γυρίσματα. Η Τζαμάικα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εν λόγω ταινία, σχεδόν όσο και οι χαρακτήρες της. Ήμουν αυτός που πρότεινε την παραλία από την οποία αναδύθηκε η Honey Ryder (Ursula Andress)" αναφέρει ο ίδιος.

Η μουσική και ο Sir Sean Connery

Όταν κλήθηκε να πάρει μία κρίσιμη απόφαση: Αν θα έμπαινε στην ομάδα παραγωγής της σειράς ταινιών του Bond ή αν θα ακολουθούσε το όνειρό του, να γίνει μουσικός παραγωγός. Συμβουλεύτηκε μία μέντιουμ στο Κίνγκστον και έκανε το δεύτερο.

Πριν βιαστείς να χαρακτηρίσεις λάθος την επιλογή του, μάθε πως η  Island Records είναι εκείνη που ανέδειξε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της χώρας όπως ο Bob Marley και οι Toots and the Maytals, ενώ ανακάλυψε ταλέντα όπως οι Steve Winwood, Robert Palmer και Cat Stevens. Η εταιρεία γνώρισε τεράστια επιτυχία και άπαντες οι εμπλεκόμενοι γνώρισαν δόξα και έβγαλαν αρκετά χρήματα. Ο Bob Marley έφτασε πολύ κοντά στο να αγοράσει τη βίλα του Fleming στην Τζαμάικα, το 1975, κάτι που έκανε ο Blackwell έναν χρόνο αργότερα.

Το περίφημο Goldeneye estate επεκτάθηκε σύντομα, περιλαμβάνοντας πια και μία ιδιωτική παραλία. Μην σε ξεγελά το όνομα του σπιτιού: Δεν είναι ο Pierce Brosnan o αγαπημένος Bond του Blackwell - αυτός παραμένει ο Sir Sean Connery, με τον οποίο γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι κατά τα γυρίσματα του Dr. No. 

Η δημιουργία του special-edition 007 rum ήταν σύμφωνα με τον Blackwell κάτι σημαντικό τόσο για το Bond legacy όσο και για την ίδια την Τζαμάικα. "Προσπάθησα να βοηθήσω με τον τρόπο μου να επιστρέψουν οι ταινίες του 007 στην Τζαμάικα. Η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο ήταν το 1973 με το Live and Let Die. Το γεγονός επετεύχθη οπότε θεώρησα καλό να δημιουργήσω μία ειδική φιάλη για να γιορτάσουμε το γεγονός".

Από: Esquire US