Ιστορική μέρα η σημερινή, τουλάχιστον για όσους πίνουμε μπύρα αφού σαν σήμερα, 89 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου δηλαδή του 1935, η πρώτη μπύρα μπήκε σε κουτάκι.
Όχι και τόσο παλιά, ε; Σε συνεργασία με την American Can Company, η Gottfried Krueger Brewing Company παρέδωσε τότε 2.000 κουτιά της Krueger's Finest Beer και της Krueger's Cream Ale στους καταναλωτές της Krueger στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Το 91% αυτών λοιπόν, ενέκρινε αυτού του είδους τη συσκευασία μπύρας δίνοντας το έναυσμα στην Krueger για περαιτέρω παραγωγή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Krueger έγινε η πρώτη ζυθοποιία που πούλησε μπύρα σε κουτάκι ενώ νωρίτερα, είχε προσπαθήσει και η American Can Company. Για την αποτυχία της, αξίζει να αναφερθεί πως μπορεί να ευθύνεται η ποτοαπαγόρευση ή απλώς το γεγονός ότι το κουτί της μπύρας δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε.
Όπως λοιπόν εύκολα μπορεί να καταλάβει ή να φανταστεί κανείς, η ανταπόκριση που έδειξαν στα κουτάκια μπύρας οι καταναλωτές ήταν συντριπτική. Μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από το 80% των διανομέων διακινούσαν τη μπύρα Krueger's με την εταιρεία να "κατασπαράζει" 3 μεγάλες εταιρείες, την Anheuser-Busch, την Pabst και τη Schlitz. Φυσικά, οι ανταγωνιστές ακολούθησαν το παράδειγμα της Krueger και έτσι μέχρι το τέλος του 1935, είχαν παραχθεί και πωληθεί πάνω από 200 εκατομμύρια κουτιά.
Την εξέλιξη έκτοτε, τη γνωρίζουμε όλοι. Κι αν δεν τη γνωρίζουμε, τη βλέπουμε σίγουρα καθημερινά στα περίπτερα. Σήμερα, η κονσερβοποιημένη μπύρα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της βιομηχανίας μπύρας των ΗΠΑ, έχοντας αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και γιατί τόση αγάπη για τα κουτιά; Αυτά είναι που εγγυώνται την καθαρότητα και τη γεύση της μπύρας, αποτρέποντας τη φθορά από το φως και την οξείδωση. Κάτι ήξερε λοιπόν η Krueger το μακρινό 1935.
Μήπως απόψε να πιούμε στην υγειά της;
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.