Ποια είναι η σχέση μεταξύ της μπύρας και της τεχνητής νοημοσύνης; Ο καθηγητής Kevin Verstrepen, από το Πανεπιστήμιο KU Leuven, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις πολύπλοκες σχέσεις που εμπλέκονται στην ανθρώπινη αντίληψη του αρώματος. Δηλαδή, συνδυάζοντας τη χημική σύνθεση, τη γεύση, χιλιάδες κριτικές, αξιολογήσεις και ισάριθμα είδη μπύρας, θα μπορούσε να δημιουργήσει την τέλεια μπύρα.

Η καλύτερη μπύρα στον κόσμο σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη

"Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν τις χημικές αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιστοποιήσουν μια μπύρα, αλλά εναπόκειται ακόμα στους ζυθοποιούς να το κάνουν να συμβεί από τη συνταγή και τις μεθόδους παρασκευής", δήλωσε ο επιστήμονας.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, ο Verstrepen και οι συνάδελφοί του αναφέρουν πώς ανέλυσαν τη χημική σύνθεση 250 εμπορικών βελγικών μπυρών 22 διαφορετικών στυλ. Μια ομάδα γευσιγνωσίας 16 συμμετεχόντων δοκίμασε και αξιολόγησε καθεμία από τις 250 μπύρες για 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η γεύση λυκίσκου, η γλυκύτητα και η οξύτητα, μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης 180.000 κριτικές για διαφορετικές μπύρες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης καταναλωτών RateBeer.

Χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά σύνολα δεδομένων, η ομάδα δημιούργησε μοντέλα βασισμένα στη μηχανική μάθηση -μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης- για να προβλέψει τη γεύση και την προτίμηση μιας μπύρας, με βάση τη σύνθεσή της.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.