Η είσοδος στον κόσμο του κρασιού μπορεί να φαίνεται κάπως τρομακτική για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ωστόσο, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να εκτιμήσεις και να αξιολογήσεις ένα μπουκάλι. Σήμερα λοιπόν, συγκεντρώσαμε για εσένα μερικά κόλπα ώστε να μπορείς να έχεις άποψη, ακόμη και αν δεν είσαι ειδικός. 

Για να αξιολογήσεις ένα κρασί σαν επαγγελματίας, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια διαδικασία βήμα προς βήμα, που περιλαμβάνει τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

1. Κοίταξε το χρώμα

Το χρώμα του κρασιού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ηλικία και την ποιότητά του. Τα νεαρά κρασιά τείνουν να έχουν έντονους τόνους, ενώ τα παλαιότερα κρασιά έχουν πιο ήπια και αποχρωματισμένα χρώματα.

2. Ανακάλυψε τα αρώματα

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα διάφορα αρώματα που υπάρχουν στο κρασί. Από φρουτώδεις νότες έως λουλουδάτες ή πικάντικες αποχρώσεις, κάθε άρωμα μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την ποιότητα και την πολυπλοκότητα του κρασιού.

3. Ανακίνησε το ποτήρι

Ανακινώντας απαλά το ποτήρι , θα μπορέσετε να απελευθερώσετε περισσότερα αρώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το γυμνό μάτι. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε όλες τις αρωματικές αποχρώσεις του κρασιού.

4. Δοκίμασε και αξιολόγησε 

Καθώς γευτείτε, δώστε προσοχή στην ισορροπία μεταξύ οξύτητας και ξηρότητας του κρασιού. Ένα καλό κρασί πρέπει να έχει αρμονία μεταξύ αυτών των δύο ιδιοτήτων, παρέχοντας μια ισορροπημένη και ευχάριστη γευστική εμπειρία.

5. Ανίχνευση σημείων φθοράς

Εάν το πώμα ή ο φελλός μυρίζει μούχλα ή εάν η γεύση του κρασιού είναι πικρή ή θυμίζει ξύδι, το κρασί είναι πιθανώς σε κακή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια άλλη φιάλη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.