Αυτό είναι το καλύτερο ουίσκι στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή

Σύμφωνα με τη βίβλο του ποτού, ένα bourbon θα κατακτήσει ουρανίσκους το 2019.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Οκτωβρίου 2018

Εδώ και 15 χρόνια, η ετήσια έκδοση του Jim Murray (Βρετανός δημοσιογράφος και ένας εκ των κορυφαίων κριτικών ουίσκι στον πλανήτη), Whisky Bible, θεωρείται από όλο τον κόσμο του ποτού αυτό που λέει το όνομά της, δηλαδή η Βίβλος του ουίσκι. 

Αυτό είναι το καλύτερο ουίσκι στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή

Στο βιβλίο -που κυκλοφορεί παραδοσιακά λίγο πριν τα Χριστούγεννα- καταγράφονται όλα τα τελευταία νέα σχετικά με τον βασιλιά των ποτών, παρουσιάζονται καινούρια αποστακτήρια, αναφέρονται οι αλλαγές στις νομοθεσίες και ασφαλώς βραβεύονται τα κορυφαία κάθε έτους. Σύμφωνα με την γευστική παλέτα του Jim Murray, αλλά και όσα αποκαλύπτει το Whisky Exchange πριν την κυκλοφορία του τεύχους του 2019, το κορυφαίο ουίσκι του πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι το bourbon William Larue Weller 128.2 Proof του αποστακτηρίου Buffalo Trace.

Πρόκειται για ένα straight bourbon από το Kentucky που μπήκε στο βαρέλι το 2005 και εμφιαλώθηκε το 2017. Οι γευστικές του νότες περιλαμβάνουν αλατισμένα αμύγδαλα, marshmallow, βανίλια και σύκο ενώ η μύτη του βγάζει αρώματα όπως καραμελωμένο καλαμπόκι, δαμάσκηνο και έντονο κάπνισμα. Επίσης είναι ήδη sold out, καθώς η παραγωγή του ήταν αρκετά περιορισμένη και φυσικά οι συλλέκτες έσπευσαν να το αποκτήσουν προτού δημιουργηθεί το hype γύρω από αυτό και τα επίπεδα δημοφιλίας του εκτοξευτούν.

ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΠΕΡΜΠΟΝ

Το γεγονός σηματοδοτεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα αμερικάνικο ουίσκι βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του Murray: Το 2018 ήταν το bourbon Colonel EH Taylor Four Grain, ένα small batch του Buffalo Trace από το Frankfort του Kentucky ενώ το 2017 στην πρώτη θέση βρέθηκε το Booker's Rye 13 Year Old, ένα straight rye επίσης από το Kentucky. 

Στη δεύτερη θέση της λίστας του Murray συναντά κάποιος το σκωτσέζικο Glen Grant 18 Year Old και στην τρίτη το Thomas H. Handy Sazerac 2011 (straight rye, επίσης του Buffalo Trace). 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αυστραλός Orlando Marzo είναι ο καλύτερος bartender του κόσμου

Το WORLD CLASS στη 10η χρονιά του φέτος κάνει shake την cocktail σκηνή όπως ποτέ άλλοτε.