Έτσι πίνεται το ουίσκι σύμφωνα με τους Σκωτσέζους

Πότε προσθέτεις νερό; Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι; Σκέτο ή σε cocktail; Έχουμε τις απαντήσεις.

Aν το ηλιοβασίλεμα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε ένα ποτήρι, τότε θα ήταν σίγουρα ουίσκι. Αυτή είναι μία από τις δημοφιλέστερες ρήσεις του George Bernard Shaw. Και μπορεί ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας να ήταν Ιρλανδός στην καταγωγή, αλλά εκτός από το -εξαιρετικό- ουίσκι της χώρας του εκτιμούσε εξίσου και το σκωτσέζικο. Το σκωτσέζικο ουίσκι λοιπόν.

Άλλωστε μία άλλη δημοφιλής φράση για τους απανταχού whisky afficionados είναι το "Irish made whisky first and Scottish made it better". Όπως και να έχει, το σκωτσέζικο ουίσκι είναι εκείνο που απολαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα δημοφιλίας παγκοσμίως. Αν θέλεις να το απολαμβάνεις σωστά κάθε φορά, καλό θα είναι να συμμορφωθείς με τους παρακάτω κανόνες.

Η σωστή θερμοκρασία

Έτσι πίνεται το ουίσκι σύμφωνα με τους Σκωτσέζους

Μπορεί τις μπύρες οι Σκωτσέζοι να τις πίνουν σε θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου (σίγουρα πιο ζεστές από όσο τις προτιμάμε εμείς) αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το ουίσκι τους. Η θερμοκρασία δωματίου είναι η ιδανικότερη σύμφωνα με τον Νick Savage, master distiller του Macallan, που σίγουρα γνωρίζει καλύτερα.

Προσθήκη νερού

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕ ΝΕΡΟ

Αυτό πρέπει να γίνεται μετά από λίγες γουλιές. Πρώτα, οφείλεις να το δοκιμάσεις σκέτο, καθώς το νερό αλλάζει το χαρακτήρα του ποτού. Βέβαια, λίγες σταγόνες νερού αναδεικνύουν τις ανθικές και φρουτένιες πλευρές ενός ουίσκι. Αλλά λίγες σταγόνες μόνο, μην το παρακάνεις. 

Το ιδανικό ποτήρι

ΟΥΙΣΚΙ ΠΟΤΗΡΙ

Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα έπιναν ουίσκι στα tulip-shaped ποτήρια γευσιγνωσίας, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς: Ο ευρύς πυθμένας επιτρέπει στον αέρα να εισχωρεί σωστά ώστε να απελευθερώνονται τα αρώματα, ενώ το στενότερο άνοιγμα συνδέει τα τελευταία καλύτερα με το ίδιο το ποτό.

Τι άλλο μπαίνει στο ποτήρι

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙ

Το πώς θα πιει ο καθένας το ουίσκι είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Όπως σου αρέσει δηλαδή, αν και οφείλουμε να τονίσουμε πως το ουίσκι είναι το κατεξοχήν stand-alone drink. Αν θέλεις να υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό εκτός από νερό στο ποτήρι σου, μάθε πως μπορείς να προσθέσεις μια φέτα lime ή ένα κερασάκι σε αυτό. Οι συγκεκριμένες προσθήκες μπορούν να επηρεάσουν ελαφρώς τις νότες δίνοντας πιο γλυκό ή όξινο χαρακτήρα, χωρίς όμως να διαφοροποιήσουν την πραγματική φυσιογνωμία του εκάστοτε ουίσκι.

Οι περιοχές

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΥΙΣΚΙ ΣΚΩΤΙΑ

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε πραγματικός φίλος του ουίσκι, είναι οι περιοχές της Σκωτίας στις οποίες αυτό φτιάχνεται. Και οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά το γευστικό προφίλ για κάθε brand. Highlands, Speyside, Lowlands, Islands, Islay και Campbeltown είναι εκείνα τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φιλοξενούνται μερικά από τα σημαντικότερα αποστακτήρια του πλανήτη. Το να ανακαλύψεις την περιοχή που ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις σου εξασφαλίζει χρόνο και χρήμα.

H αποθήκευση

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΟΥΙΣΚΙ

Ένα καλό single malt χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να ωριμάσει. Δε σημαίνει όμως πως θα πρέπει να το κρατάς αποθηκευμένο και εσύ στο μπαρ του σπιτιού σου για το ίδιο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αν και δε λήγει ποτέ, χάνεις όμως την έντασή του). Αν ωστόσο δεν μπορείς να το καταναλώσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κράτα το μακριά από την άμεση επαφή με το φως του ήλιου, σε ένα στεγνό και δροσερό μέρος. Κλείσε καλά τη φιάλη ώστε να μην ξεφεύγουν τα αρώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.