Έτσι πίνεται το ουίσκι σύμφωνα με τους Σκωτσέζους
Πότε προσθέτεις νερό; Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι; Σκέτο ή σε cocktail; Έχουμε τις απαντήσεις.
Aν το ηλιοβασίλεμα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε ένα ποτήρι, τότε θα ήταν σίγουρα ουίσκι. Αυτή είναι μία από τις δημοφιλέστερες ρήσεις του George Bernard Shaw. Και μπορεί ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας να ήταν Ιρλανδός στην καταγωγή, αλλά εκτός από το -εξαιρετικό- ουίσκι της χώρας του εκτιμούσε εξίσου και το σκωτσέζικο. Το σκωτσέζικο ουίσκι λοιπόν.
Άλλωστε μία άλλη δημοφιλής φράση για τους απανταχού whisky afficionados είναι το "Irish made whisky first and Scottish made it better". Όπως και να έχει, το σκωτσέζικο ουίσκι είναι εκείνο που απολαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα δημοφιλίας παγκοσμίως. Αν θέλεις να το απολαμβάνεις σωστά κάθε φορά, καλό θα είναι να συμμορφωθείς με τους παρακάτω κανόνες.
Η σωστή θερμοκρασία

Μπορεί τις μπύρες οι Σκωτσέζοι να τις πίνουν σε θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου (σίγουρα πιο ζεστές από όσο τις προτιμάμε εμείς) αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το ουίσκι τους. Η θερμοκρασία δωματίου είναι η ιδανικότερη σύμφωνα με τον Νick Savage, master distiller του Macallan, που σίγουρα γνωρίζει καλύτερα.
Προσθήκη νερού

Αυτό πρέπει να γίνεται μετά από λίγες γουλιές. Πρώτα, οφείλεις να το δοκιμάσεις σκέτο, καθώς το νερό αλλάζει το χαρακτήρα του ποτού. Βέβαια, λίγες σταγόνες νερού αναδεικνύουν τις ανθικές και φρουτένιες πλευρές ενός ουίσκι. Αλλά λίγες σταγόνες μόνο, μην το παρακάνεις.
Το ιδανικό ποτήρι

Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα έπιναν ουίσκι στα tulip-shaped ποτήρια γευσιγνωσίας, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς: Ο ευρύς πυθμένας επιτρέπει στον αέρα να εισχωρεί σωστά ώστε να απελευθερώνονται τα αρώματα, ενώ το στενότερο άνοιγμα συνδέει τα τελευταία καλύτερα με το ίδιο το ποτό.
Τι άλλο μπαίνει στο ποτήρι

Το πώς θα πιει ο καθένας το ουίσκι είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Όπως σου αρέσει δηλαδή, αν και οφείλουμε να τονίσουμε πως το ουίσκι είναι το κατεξοχήν stand-alone drink. Αν θέλεις να υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό εκτός από νερό στο ποτήρι σου, μάθε πως μπορείς να προσθέσεις μια φέτα lime ή ένα κερασάκι σε αυτό. Οι συγκεκριμένες προσθήκες μπορούν να επηρεάσουν ελαφρώς τις νότες δίνοντας πιο γλυκό ή όξινο χαρακτήρα, χωρίς όμως να διαφοροποιήσουν την πραγματική φυσιογνωμία του εκάστοτε ουίσκι.
Οι περιοχές

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε πραγματικός φίλος του ουίσκι, είναι οι περιοχές της Σκωτίας στις οποίες αυτό φτιάχνεται. Και οι οποίες επηρεάζουν κάθε φορά το γευστικό προφίλ για κάθε brand. Highlands, Speyside, Lowlands, Islands, Islay και Campbeltown είναι εκείνα τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φιλοξενούνται μερικά από τα σημαντικότερα αποστακτήρια του πλανήτη. Το να ανακαλύψεις την περιοχή που ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις σου εξασφαλίζει χρόνο και χρήμα.
H αποθήκευση

Ένα καλό single malt χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να ωριμάσει. Δε σημαίνει όμως πως θα πρέπει να το κρατάς αποθηκευμένο και εσύ στο μπαρ του σπιτιού σου για το ίδιο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αν και δε λήγει ποτέ, χάνεις όμως την έντασή του). Αν ωστόσο δεν μπορείς να το καταναλώσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κράτα το μακριά από την άμεση επαφή με το φως του ήλιου, σε ένα στεγνό και δροσερό μέρος. Κλείσε καλά τη φιάλη ώστε να μην ξεφεύγουν τα αρώματα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις