Μία από τις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό κάποιου σχετικά με το ουίσκι είναι το malt. Παρότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι μπορεί ακριβώς να σημαίνει, τους μοιάζει ένας όρος εξαιρετικά οικείος (για την ιστορία πρόκειται για το ουίσκι, η πρώτη ύλη του οποίου θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι -δηλαδή από κριθάρι που έχει βγάλει μια μικρή φύτρα- χωρίς να επιτρέπεται η χρήση κάποιου άλλου δημητριακού ή ζυμωμένου συστατικού). Συγκεντρώσαμε κάποια από τα κορυφαία της κατηγορίας λαμβάνοντας υπόψιν κάποιους πολύ συγκεκριμένους παράγοντες: Τη γεύση, την ιστορία, την ποιότητα αλλά και τις πωλήσεις που κάνουν παγκοσμίως.

Lagavulin 

Ένας από τους γνησιότερους εκπροσώπους του Islay, που τιμά στο απόλυτο τις γευστικές παραδόσεις του νησιού, όσον αφορά τα σπουδαία ουίσκι που φτιάχνονται εκεί. Αν αναζητάς τις καθαρές γεύσεις, τότε το πλούσιο και έντονο Lagavulin είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές που υπάρχουν σε malt. Άρτια καπνισμένο και με ρίζες που παραπέμπουν άμεσα σε τύρφη, αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του. Για να το γευθείς σωστά προτίμησέ το με λίγο νερό.

Suntory Yamazaki 

"Ένα πρωτοποριακό malt από την Ιαπωνία, για το οποίο το αποστακτήριο Suntory αξίζει πολλά credits. Ένα από τα καλύτερα malt του κόσμου" έγραφε το Whisky Magazine, πίσω στον Οκτώβριο του 2002. Από τότε, δεν έχουν αλλάξει και πολλά, με το συγκεκριμένο ουίσκι να αποτελεί τον μάλλον κορυφαίο εκπρόσωπο της ιαπωνικής σχολής. Με δυνατό σώμα, αρώματα μπαχαρικών και ευχάριστο floral χαρακτήρα καθώς και φρουτώδη επίγευση.

Talisker 

Ο περίφημος Σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson το είχε αποκαλέσει κάποτε ως τον βασιλιά των ποτών. Το χρυσαφένιο και πιπεράτο, μοναδικά ώριμο και ασφαλώς αδιαπραγμάτευτα θαλασσινό single malt με τη σύνθετη γεύση είναι μία από τις πιο διαχρονικές αξίες του νησιού του Skye ( Isle of Skye). Έχει έναν εξαιρετικά ευπροσάρμοστο χαρακτήρα που του επιτρέπει να πίνεται σκέτο, με πάγο ή κρύο νερό αλλά και να αποτελεί μία από τις ιδανικότερες βάσεις για whisky cocktails. 

Cardhu Single Malt 

Αρωματικό και απαλό, με έντονα ανθικά στοιχεία καθώς και εκείνα φρούτων και καπνιστής τύρφης, το Cardhu είναι ένα από τα πιο αυθεντικά ουίσκι του Speyside. Η διαχρονική και πολυτελής φιάλη του με τις ανάγλυφες καμπύλες, το παραδοσιακό πώμα από φελλό και την επιβλητική ετικέτα ενισχύει ακόμη περισσότερο το μύθο του και ασφαλώς τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του. 

The Glenlivet 

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις αρχές του 1800 και έχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο απόλυτα single malt. Κατά πολλούς είναι το "single malt που τα ξεκίνησε όλα", θέτοντας ισχυρές βάσεις ώστε να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί η κατηγορία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ιδιαίτερα γλυκό και φρουτώδες, με βελούδινη, κρεμώδη γεύση. Ένας μεγάλος πάγος είναι το κατάλληλο συνοδευτικό του εντός του ποτηριού. 

Suntory Hakushu

Το 25 ετών single malt είναι ένα από τα πιο premium προϊόντα του Suntory, έχοντας κερδίσει βραβεία και διθυραμβικά σχόλια από τους σημαντικότερους φορείς στον κόσμο του ουίσκι. Ένα ιδιαίτερα βοτανικό και απαλά καπνιστό ουίσκι, με γεύσεις που παραπέμπουν σε φρούτα και ένα λεπτό τελείωμα που βγάζει πράσινο τσάι. Έχει μάλιστα ξεχωριστή θέση και στο κομμάτι της γαστρονομίας, καθώς πολλοί Ιάπωνες σεφ το θεωρούν ως ένα τέλειο συνοδευτικό για το φαγητό.


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ουίσκι, ρίξε μία ματιά εδώ.