
10 από τα καλύτερα rye ουίσκι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή
Οι ετικέτες στις οποίες πρέπει να επενδύσεις, για να εκτιμήσεις το αμερικανικό ουίσκι.
Κάποτε, το rye whiskey ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Αμερική, ίσως και περισσότερο από το bourbon. Τότε όμως ήρθε η Ποτοαπαγόρευση και τα γκρέμισε όλα. Όπως και το bourbon, αποτελεί υποκατηγορία του αμερικάνικου ουίσκι, με τουλάχιστον 51% ποσοστό σίκαλης (αντί για καλαμπόκι σε αντίστοιχο ποσοστό για την έτερη κατηγορία), που ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Η σίκαλη είναι αυτή που του δίνει την ιδιαίτερη, πικρή και πικάντικη γεύση. Το Esquire ξεχωρίζει 10 άξιους εκπροσώπους του και στους παρουσιάζει.
Knob Creek

Η Jim Beam έχει αρκετά rye whiskeys υπό την αιγίδα της. Το Knob Creek είναι το κορυφαίο εξ' αυτών. Είναι ένα άκρως χαρακτηριστικό δείγμα του είδους, με υψηλό ποσοστό σίκαλης, πολύ εποικοδομητική παλαίωση, χρώμα που ισορροπεί ανάμεσα στο χρυσό και το πορτοκαλί και γεύση με απαλούς τόνους βανίλιας και βελανιδιάς.
Old Overholt

Ένα rye ουίσκι που φτιάχνεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως με "νεαρούς" εκπροσώπους της κατηγορίας (δηλαδή ουίσκι που ωριμάζουν 3 χρόνια), ενώ γνώρισε ιδιαίτερα επίπεδα δημοφιλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το αμερικάνικο κοινό στράφηκε προς περισσότερο απλά ποτά. Η γεύση του είναι αρκετά ήπια, με αχνές νότες κανέλας και πορτοκαλιού.
Rittenhouse

Ένας από τους πιο δυνατούς ανταγωνιστές του Old Overholt, με καταγωγή την Πενσιλβάνια. Είναι ένα σχεδόν "παράνομο" rye με 51% σίκαλη, 35% καλαμπόκι και 14% κριθάρι. Μην περιμένεις ένα πολύπλοκο ποτό με βάθος αλλά ένα απλό και εύκολο spirit που μπορεί να αποτελέσει και αξιόπιστη βάση για cocktails.
Pikesville

Πιο γεμάτο από τα δύο προηγούμενα τόσο στη γεύση όσο και στο σώμα είναι αυτό το ουίσκι από το Μέριλαντ, το οποίο έπαθε τεράστια ζημιά κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, καθώς ήταν ένα από τα best selling brands λίγο πριν από αυτή. Το άρωμά του βγάζει μπόλικα καρυκεύματα, η γεύση του είναι φρουτώδης με αρκετές πικάντικες νότες ενώ η μακρά επίγευσή του φέρνει στον ουρανίσκο αίσθηση βανίλιας και βερίκοκου.
Wild Turkey/Russell’s Reserve

Μπορεί το Wild Turkey να μην είναι απαραίτητα το πρώτο ουίσκι που σου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ωστόσο είναι ένα από τα brands που δραστηριοποιούνται σημαντικά στο εν λόγω κομμάτι. Οι εμφιαλώσεις του 81-proof, 101-proof και εκείνες των Russell’s Reserve είναι από τα νοστιμότερα rye που μπορείς να δοκιμάσεις.
High West

Το brand από την Γιούτα ειδικεύεται στο να αναμειγνύει blends (κυρίως σίκαλης αλλά και bourbon) από το Κεντάκι και την Ιντιάνα, φτιάχνοντας ένα ενδιαφέρον rye ουίσκι, που παλαιώνει σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών. Αρκετά πικάντικο, με πυκνό και θερμό σώμα, που βγάζει στην παλέτα βανίλια και κανέλα με μεγάλη ένταση σίκαλης και την καραμέλα να είναι πάντοτε παρούσα.
E.H. Taylor, Jr.

Τα ουίσκι του E.H. Taylor βρίσκονται δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή και ως εκ τούτου έχουν μία μάλλον αλμυρή τιμή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της κατηγορίας, με αρώματα μαύρου πιπεριού, νότες καραμέλας και βανίλιας και μακριά, γλυκιά επίγευση.
WhistlePig

H WhistlePig είναι μία ομάδα φανατικών του ουίσκι που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά και φτιάχνει μερικά από τα πιο ιδιαίτερα rye του πλανήτη, παρότι το αποστακτήριό της στο Βερμόντ ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το 2007. Ειδικά το 18-year-old WhistlePig Double Malt είναι ένα από τα πιο θαυμάσια rye whiskies που υπάρχουν.
George Dickel Rye

Εκτός από το Jack Daniel’s, το Τενεσί μπορεί να υπερηφανεύεται και για το George Dickel, που είναι ένα από τα πιο γευστικά rye. Το ποσοστό της σίκαλης σε αυτό φτάνει το 95%, έχει απαλή γεύση και αίσθηση, με μερικές πικάντικες νότες στη γεύση.
Redemption

Ένα straight rye whiskey με ένταση, πικάντικες νότες και οξύτητες. Ωριμάζει για περίπου 2,5 χρόνια, που όμως αποδεικνύονται αρκετά για να αποκτήσει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Στη μύτη βγάζει αρώματα από μέντα, μάραθο, γλυκάνισο και μήλο, την ίδια στιγμή που η γεύση του παραπέμπει μεταξύ άλλων σε λεμόνι, βανίλια και βούτυρο.
Διάβασε ακόμη για την επανάσταση της ελληνικής μικροζυθοποιίας και τον πόλεμο του Aperol Spritz.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Αυτό το ουίσκι μόλις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας
Μια φιάλη πωλήθηκε έναντι 2.714.250 δολαρίων.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤο μεγαλύτερο μουσείο ουίσκι βρίσκεται στην Αργεντινή
Ο Miguel Ángel Reigosa άνοιξε αυτό το μουσείο-μπαρ έχοντας ένα μονάχα κίνητρο. Το πάθος του για το ουίσκι.
Γραφει Γεωργια ΠρεζαΤο Athens Bar Week 2023 θα μείνει στη μνήμη μας για καιρό
Για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο που πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου του 2024.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο The Lost Explorer mezcal εντυπωσίασε για 2η χρονιά στο Athens Bar Show
Για ακόμα μια χρονιά, πρωταγωνιστής ήταν το premium The Lost Explorer mezcal.
Ο Joeri Visser είναι ο elit™ Master 2023
Ο βέλγος bartender ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 κορυφαίους bartenders, στο διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Βασίλη Κυρίτση, γιατί συμμετέχεις στην Athens Bar Week;
Ο συνιδιοκτήτης των πολυβραβευμένων bars Clumsies και Line μιλά στο Esquire με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Bar Show 2023.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη