Χιλή: Ο επόμενος παράδεισος στον κόσμο του κρασιού

Όλα όσα κάνουν μοναδική τη χώρα της νοτίου Αμερικής στο οινικό κομμάτι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Οκτωβρίου 2019

Υπάρχει μία γενική πεποίθηση, κυρίως ανάμεσα στους Ευρωπαίους wine lovers και ειδικά αυτούς που δεν παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στον οινικό κόσμο, πως τα κορυφαία κρασιά του πλανήτη φτιάχνονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Γηραιά Ήπειρο, με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να είναι εκείνες που παρουσιάζουν το πιο ενδιαφέρον έργο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. 

Αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το γεγονός πως η κουλτούρα του κρασιού έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά της Γης. Η Νέα Ζηλανδία και η Καλιφόρνια είναι δύο από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, με κάποιες από τις ετικέτες τους να ξεχωρίζουν σε οικουμενικό επίπεδο.

Χιλή: Ο επόμενος παράδεισος στον κόσμο του κρασιού

Σε αυτές τις περιοχές έρχεται να προστεθεί εσχάτως και η Χιλή. Τα οινοποιεία και οι αμπελώνες της πατρίδας των Pablo Neruda, Salvador Allende, Marcelo Salas, Ivan Zamorano και Alexis Sanchez έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο, συνδυάζοντας ποιότητα πρώτης ύλης, εύρος παραγωγής, σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και μεγάλη έρευνα στο κομμάτι του βιολογικού κρασιού.

Αυτό ασφαλώς δεν είναι προϊόν κάποιας πρόσφατης και ξαφνικής ενασχόλησης με το κρασί αλλά η φυσική συνέχεια μίας οινοπαραγωγικής διαδικασίας που ξεκινά πίσω στον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί conquistadores έφεραν στις εύφορες περιοχές έξω από το Σαντιάγο την τεχνική και τις γνώσεις τους γύρω από την αμπελουργία και τα παράγωγα αυτής.


Η Χιλή απορρόφησε τις ισπανικές επιρροές και στη δημιουργία κρασιού, ενώ τον 19ο αιώνα η αριστοκρατία της χώρας που ανέπτυξε σημαντική οινική δράση, έδειξε τάσεις μιμητισμού προς τα περίφημα γαλλικά châteaux και τις αντίστοιχες ποικιλίες.


Πέρα από το πολιτικό και κοινωνικό σκέλος, η Χιλή απορρόφησε τις ισπανικές επιρροές και στη δημιουργία κρασιού. Κατά τον 19ο αιώνα όμως, η αριστοκρατία της χώρας που ανέπτυξε σημαντική οινική δράση, έδειξε τάσεις μιμητισμού προς τα περίφημα γαλλικά châteaux, με νέους αμπελώνες να κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν σε κάθε περιοχή της μακρόστενης χώρας της νοτίου Αμερικής και ποικιλίες από την Καμπανία, τη Βουργουνδία και την Αλσατία να φυτεύονται και να καλλιεργούνται σε αυτούς.

Περνώντας στον 20ο αιώνα, η πολιτική και κοινωνική αστάθεια της Χιλής δεν επέτρεψε στην χώρα να κάνει σπουδαία βήματα προς τις αγορές του εξωτερικού και έτσι η μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού απευθυνόταν κυρίως σε Χιλιανούς και ειδικότερα σε εκείνους των ανώτερων τάξεων. Η κατάσταση ξεκίνησε να διαφοροποιείται προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλεύονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά του χιλιανού terroir.

ΚΡΑΣΙ ΧΙΛΗ 3
ΚΡΑΣΙ ΧΙΛΗ 2
ΚΡΑΣΙ ΧΙΛΗ 1

Στην Χιλή συναντώνται κάποιες εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες που σχετίζονται με το φυσικό ανάγλυφο της χώρας. Οι Άνδεις στην ανατολική πλευρά, η έρημος Atacama στα βόρεια, η Παταγονία στο νότο και ο Ειρηνικός ωκεανός που την βρέχει από τα δυτικά παρέχουν τεράστια βοήθεια στην καλλιέργεια, ενώ όλες οι προαναφερθείσες περιοχές δημιουργούν ένα μη φιλικό προς παράσιτα και ασθένειες των αμπελιών περιβάλλον. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο, η Χιλή είναι ένας γιγάντιος βιολογικός αμπελώνας.

Το σχεδόν μεσογειακό κλίμα της, η φορά και η ένταση των ανέμων, η ελεγχόμενη βροχόπτωση και ο τύπος των εδαφών της (καλά στραγγιζόμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους και με διαφορετικές υφές χώματος) συνθέτουν ένα φανταστικό και γόνιμο terroir. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι πρωτοποριακές τεχνικές που συνδυάζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους, κάτι που τόλμησαν ντόπιοι και ξένοι pioneers, μαζί με μία γενικότερη, ολιστική προσέγγιση στον τομέα της γεωργίας.

ΚΡΑΣΙ ΧΙΛΗ 6

Οι κύριες οινοποιητικές ζώνες της Χιλής είναι 4 (Atacama, Coquimbo, Aconcagua και Valle Central, από τον βορρά προς το νότο) και οι ντόπιοι αμπελώνες έχουν ξεφύγει πλέον από τον περιορισμό σε ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, το Cabernet και το Chardonnay - σε αυτούς συναντώνται κοντά στις 89 διαφορετικές επιλογές: από Pinot Noir, Carmenere, Malbec και Merlot μέχρι Riesling, Viognier, Syrah και Pais. Το 80% της παραγωγής εξάγεται, με τις κυριότερες αγορές να είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Μεγάλη Βρετανία. Κομβικό σημείο στις εμπορικές σχέσεις των Χιλιανών οινοπαραγωγών είναι η σχετικά χαμηλή τιμή ακόμη και για κρασιά τρομερά υψηλής ποιότητας, καθώς με αυτό τον τρόπο θέλουν να ισοσκελίσουν το σοβαρό κόστος μεταφοράς τους, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι συναλλασσόμενες πλευρές. 

Κάποιες κορυφαίες επιλογές

Cordillera Chardonnay, Miguel Torres

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miguel Torres Chile Global (@migueltorreswines) on

Ένα Chardonnay που ζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Διαθέτει ξηρό σώμα και συνοδεύει άψογα ψάρι και κοτόπουλο στη σχάρα.  

Reserva Especial Merlot, Vina Mar

ΚΡΑΣΙ VINAMAR MERLOT ΧΙΛΗ

Με βαθύ και λαμπερό κόκκινο χρώμα, το εν λόγω Merlot βγάζει έντονα αρώματα δαμάσκηνου, κανέλας και πιπεριού, με μεσαία ένταση και θαυμάσια επίγευση. Έντονο και πολύπλοκο, με μακρύ, κομψό φινίρισμα. 

Ge, Emiliana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emiliana Organic Vineyards (@emilianaorganic) on

Ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σε μύτη, σώμα και τανίνες κρασί, που ουσιαστικά είναι ένα blend από Cabernet Sauvignon, Carmenere και Syrah και προέρχεται από το ίσως κορυφαίο οινοποιείο βιοδυναμικών κρασιών της χώρας. Πλαισιώνει τέλεια το κόκκινο κρέας σχάρας, το κυνήγι και τα ώριμα τυριά.


Διάβασε ακόμη γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του πλανήτη, για τον μαγικό κόσμο των κρασιών της Donnafugata και για την τέχνη του διασημότερου ροζέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις το ποτό με τον έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα;

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Bellini

Ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ernest Hemingway, Truman Capote και Orson Wells.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

#CheersForTheCause: Το Campari και το μεγαλύτερο tip που δόθηκε ποτέ σε μπαρ

Το εμβληματικό ιταλικό ποτό μας καλεί και φέτος να απολαύσουμε το αγαπημένο μας Negroni και να στηρίξουμε τη δράση της ΜΚΕ Metron Ariston.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σύμφωνα με την επιστήμη ο James Bond είναι αλκοολικός

Η μόνη πραγματική απειλή για την υγεία του 007 είναι το Vesper Martini.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Στο μικρό αδερφάκι του Baba Au Rum θα βρεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture, ποιοτικό καφέ και brunch καθώς και φυτά για τον χώρο σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Negroni

Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ και μία αφορμή να βοηθήσεις έναν σημαντικό σκοπό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας