Οι τάσεις στον κόσμο της εστίασης αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με ολοένα και περισσότερα trends να κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα από τα πιο πρόσφατα όσο και δημοφιλή είναι ο συνδυασμός κοκτέιλ με γκουρμέ πιάτα ή πιο comfort αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις. Ασφαλώς αυτό δεν περιορίζεται αυστηρά στον κόσμο των μπαρ ή των εστιατορίων. Μπορείς πολύ απλά να κάνεις κάτι αντίστοιχο και στο σπίτι σου, με το αποτέλεσμα να περιλαμβάνει ιδιαίτερα επιτυχημένες προτάσεις. Αρκεί να έχεις κατά νου κάποια βασικά πράγματα για το σωστό pairing.

Τα σνακ

Είτε μιλάμε για μια βραδιά που κανονιζόταν καιρό είτε για μια απροσδόκητη επίσκεψη φίλων στο σπίτι, τα σνακ είναι εκείνα που θα ανοίξουν ιδανικά την όλη διαδικασία ή ακόμη και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Δε χρειάζεται να ψάξεις για υλικά στα πιο εξειδικευμένα deli. Μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να βρεις όλα εκείνα που θα σε βοηθήσουν. Για να μη "χαθείς", ωστόσο, σκέψου τις βασικές κατηγορίες που θα συνοδεύσει οποιοδήποτε ποτό: κρέας/ψάρι, φρούτα/λαχανικά, τυριά, ψωμί/τοστ και dips. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεις την ιδανική διαφοροποίηση και τους τέλειους συνδυασμούς όλων αυτών σε σχέση με τα ποτά ή τα κοκτέιλ που θα σερβίρεις.

Οι συνδυασμοί

Το εύρος, όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι ατέλειωτο. Μια βασική αρχή επιβάλλει να ταιριάξεις γεύσεις που μοιάζουν. Για παράδειγμα, με ένα ευκολόπιοτο bourbon μπορείς να συνοδεύσεις μέχρι και αρνίσια παϊδάκια με BBQ sauce. Στον αντίποδα, δεν είναι απαγορευτικό να συνδυάσεις φαινομενικά αντίθετα πράγματα, όπως κοκτέιλ με τζιν μαζί με "βαριές" κουζίνες, όπως η κινεζική ή η μεξικανική. Το σημείο-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η φρεσκάδα του ποτού που θα "καθαρίζει" άψογα τον ουρανίσκο από τον αψύ χαρακτήρα του φαγητού. Για τα θαλασσινά μπορείς να επιλέξεις κοκτέιλ με σαμπάνια ή ακόμη και κάποια με ξηρό βερμούτ (κάποιο Martini ίσως) ή τεκίλα, ενώ στην περίπτωση που το πλατό που θα δημιουργήσεις περιλαμβάνει καπνιστά κρέατα και αλλαντικά η βότκα είναι ένας εξαιρετικός συνοδοιπόρος. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, το ρούμι είναι μια ασφαλής επιλογή, ειδικά για εκείνα με σοκολάτα.

Κάποια tips

Ένα από τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή είναι να μη φτιάξεις πολύ υψηλού αλκοολικού βαθμού κοκτέιλ. Ακολούθησε περισσότερο τη λογική του απεριτίφ παρά εκείνη που επιτάσσει ένα φαγοπότι χωρίς αύριο. Τα ποτά φρόντισε να είναι ήπια, ώστε κάποιος να μπορεί να δοκιμάσει τουλάχιστον δύο από αυτά χωρίς να "τελειώσει". Να θυμάσαι ακόμη ότι τα κοκτέιλ "ξεπλένουν" ευκολότερα τον ουρανίσκο σε σχέση με το κρασί, που τείνει να τον επικαλύψει.

Τι πάει με τι στο γιορτινό τραπέζι

Το χριστουγεννιάτικο ή ακόμη και το πρωτοχρονιάτικο brunch μπορεί να πλαισιωθεί άψογα με αφρώδεις οίνους. Συγκεκριμένα, το prosecco και το cava (αντίστοιχο ισπανικό κρασί) ταιριάζουν με καπνιστό σολομό και scrambled eggs, ενώ η σαμπάνια με μπέικον και λουκάνικα. Ένα καλό Cabernet Sauvignon συνοδεύει ιδανικά τη γαλοπούλα, ενώ ένα γεμάτο Chardonnay στέκεται στο ύψος του μαζί με πίτες πάσης φύσεως. Αν, πάλι, υπάρχει χοιρινό στο γιορτινό τραπέζι, κρασιά όπως τα Αγιωργίτικο, Malbec, Shiraz και Zinfandel θα κάνουν τη δουλειά. Όσον αφορά τα γλυκά, το ουίσκι και το ρούμι ενδείκνυνται για εκείνα που περιέχουν σοκολάτα. Για όλα τα υπόλοιπα –συμπεριλαμβανομένων κουραμπιέδων και μελομακάρονων– ένα καλό μπράντι θα δημιουργήσει ενδιαφέροντες συνδυασμούς.