Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Patrick Mouratoglou

Ο σπουδαίος Γάλλος προπονητής τένις καταθέτει τα δικά του μαθήματα ζωής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Patrick Mouratoglou, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές τένις του πλανήτη, με την ακαδημία του, Mouratoglou Tennis Academy στην Κυανή Ακτή, να θεωρείται η κορυφαία που υπάρχει. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με αθλητές όπως οι Μάρκος Παγδατής, Anastasia Pavlyuchenkova, Aravane Rezai, Yanina Wickmayer, Laura Robson, Jérémy Chardy, Serena Williams, Coco Gauff και βεβαίως ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο ίδιος λειτουργεί και ως μέντορας για τους αθλητές του, γνωρίζοντας ακριβώς πώς να βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους, την ίδια στιγμή που δεν φοβάται ποτέ να πάρει ρίσκα. Μίλησε στο ιταλικό Esquire για όλα όσα του έμαθε η ζωή εντός και εκτός γηπέδων.

> Η χρυσή εποχή του τένις βρίσκεται πίσω στα 70s. Ήταν η περίοδος που αγωνίζονταν οι Borg, Connors, McEnroe. Όπως πολλοί, έτσι και οι γονείς μου ξεκίνησαν τότε να παίζουν.

> Όταν ήμουν 4 ετών μου φάνηκε πάρα πολύ φυσιολογικό να πιάσω μία ρακέτα και να παίξω. 

> Το τένις ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά: Δεν σταμάτησα ποτέ να παίζω μετά την ηλικία των 4. Έπαιζα για την χαρά της νίκης καθώς λατρεύω τον ανταγωνισμό. Για να κερδίσεις όμως θα πρέπει διαρκώς να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, να εντοπίζεις τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου και να έχεις πάντοτε τον έλεγχο όσων συμβαίνουν στο γήπεδο.

Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Patrick Mouratoglou

> Ο Pat Rafter παραμένει ένα από τα είδωλά μου μέχρι σήμερα. Για μένα είναι το νο.1 όλων των εποχών, για πολλούς λόγους. Σε αθλητικό επίπεδο ήταν ένας πλήρης παίκτηςμ ενώ σαν άνθρωπος ήταν -και παραμένει- ευφυής, απλός, ειλικρινής και ένας άντρας με αξίες.

> Στη ζωή έρχεται πάντα η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, που θα καθορίσουν την πορεία σου. Σαν παιδί είχα πρόβλημα με τους άλλους, ήμουν πολύ εσωστρεφής και ντροπαλός.Το μόνο μέρος στο οποίο ένιωθα πραγματικά άνετα ήταν το γήπεδο του τένις. Από πολύ μικρός ήμουν ένας από τους καλύτερους στη Γαλλία.

> Στο σπίτι μου, οι γονείς μου είχαν διαφορετική άποψη. Πίστευαν πως θα έπρεπε να αφοσιωθώ στις σπουδές μου. Ήταν το τέλος της καριέρας μου σαν παίκτης. Το όνειρο να γίνω πρωταθλητής γκρεμίστηκε εκεί. Ξαφνικά δεν είχα στόχους ή κίνητρο. Λίγους μήνες μετά την ενηλικίωσή μου, ήρθε η ώρα των επιλογών.

> Ήταν 8 το απόγευμα. Καθόμουν στο σαλόνι μαζί με τους γονείς μου. Δεν με άφηναν να βγω αλλά σηκώθηκα και βγήκα. Από εκείνη την ημέρα πήρα τον έλεγχο της ζωής μου. Ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να αντιληφθώ πως η ευθύνη, όπως και οι αποφάσεις, ήταν καθαρά δικό μου θέμα. Δεν ήμουν αποφασισμένος να αποδείξω τι αξίζω. Έπρεπε να τους κάνω να πιστέψουν περισσότερο σε μένα. Αυτό λειτούργησε σαν μάθημα στην πορεία, καθώς έμαθα να καταλαβαίνω καλύτερα τους ανθρώπους και να επικεντρώνομαι στις προσωπικότητές τους. Είναι κάτι θεμελιώδες για την καριέρα ενός προπονητή.

> Είναι μία δουλειά που απαιτεί ανοιχτή προσέγγιση προς τους ανθρώπους. Πρέπει να ακούς και να καταλαβαίνεις. Ένας προπονητής οφείλει να έχει εκείνα τα αισθητήρια για να καταλάβει έναν παίκτη, όχι απλά να ακούει τα λεγόμενά του. Πρέπει να του δίνει κίνητρα και στόχους, ακόμη κι αν έχει έτοιμη την κάθε λύση

> Η αφοσίωση και το πάθος δεν πρέπει ποτέ να λείπουν στον αθλητισμό. Κανένας τενίστας δεν μπορεί να ακολουθήσει μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα χωρίς μία ομάδα ανθρώπων που θα τον υποστηρίξει και θα τον παρακινήσει.

> Το προσωπικό κίνητρο όμως είναι εκείνο που κάνει πάντοτε τη διαφορά. Η επιθυμία σου να γίνεις καλύτερος, να κερδίσεις δόξα και χρήμα.

ΠΑΤΡΙΚ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ 2

> Πραγματικός πρωταθλητής σημαίνει να μπορείς να αναγνωρίσεις τις ήττες. Είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσεις μελλοντικές νίκες. 

> Το αληθινό μάθημα που μπορείς να πάρεις από μία ήττα είναι να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αντιληφθείς τι έκανες λάθος. Μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να βρεις την επιθυμία να σηκωθείς ξανά.

> Η εμπειρία της πανδημίας του Covid-19 μας έμαθε πως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τους κανόνες. Να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα ίσως είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για να ζήσουμε μία φυσιολογική ζωή. 

> Κάποια στιγμή όλοι οι αθλητές συνειδητοποιούν πως αυτό που κάνουν είναι απλά ένα παιχνίδι. Δεν φεύγει όμως ποτέ η αφοσίωσή τους προς αυτό. 

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images, Esquire Italia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος