Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται να κατακτήσει τα πάντα

Στα 21 του, ο Έλληνας τενίστας δείχνει έτοιμος να φτάσει μέχρι το επίπεδο των θρύλων του αθλήματος.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη στιγμή που ο Στέφανος Τσιτσιπάς θριάμβευσε στο τουρνουά ATP Finals στο Λονδίνο. Στα 21 του χρόνια, ο Έλληνας τενίστας μοιάζει να μεταμορφώνεται από παιδί-θαύμα του σπορ σε έναν έτοιμο αθλητή του κορυφαίου επιπέδου. Κάτι που ίσως και να έχει ανάγκη το ίδιο το τένις, περνώντας πλέον σε μία νέα εποχή που, μοιραία, συνδέεται με το επερχόμενο τέλος της κυριαρχίας των Roger Federer, Rafa Nadal και Novak Djokovic

Το σενάριο που θέλει τον Τσιτσιπά ανάμεσα στους κορυφαίους τενίστες του πλανήτη αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να έχει γραφτεί διαφορετικά και λίγο πιο νωρίς. Τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του Roland Garros, είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Stan Wawrinka. Δεν ήταν μία απλή αναμέτρηση αλλά η σύγκρουση δύο διαφορετικών γενεών, με τον 34χρονο Ελβετό των τριών Grand Slams και πιθανότατα αυτόν που ακολουθεί τους τρεις προαναφερθέντες μύθους σε ταλέντο και αξία, να έχει απέναντί του έναν από τους πιο ανερχόμενους και δυνατούς νέους παίκτες που υπάρχουν. Ο Τσιτσιπάς έχασε με έναν μάλλον σκληρό τρόπο, σπαταλώντας 8 break points στο τελευταίο σετ. 

Μία διαφορετική περίπτωση

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θυμίζει Έλληνα θεό που ξεπήδησε από τα βιβλία της ιστορίας. Έχει μακριά, ανοιχτόχρωμα μαλλιά, μία επιβλητική σωματική διάπλαση και οι κινήσεις του στο court εναρμονίζονται πλήρως τόσο σε όρους δύναμης όσο και κομψότητας. Το να τον παρακολουθείς να αγωνίζεται είναι μία ευχαρίστηση για το μάτι και ίσως, επαναπροσδιορίζει την έννοια της κυριαρχικής παρουσίας πίσω από το φιλέ, όπως την καθιέρωσε ο Federer την τελευταία 20ετία. Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για τον Τσιτσιπά τον όρο "καλοκαγαθία". Πρόκειται για τη λέξη που περιγράφει τον ιδεώδη χαρακτήρα του ανθρώπου που συνδύαζε το σωματικό κάλλος με την ηθική τελειότητα στην κλασική αρχαιότητα. Υπερβολή; Πιθανότατα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται να κατακτήσει τα πάντα
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΑΝ ΒΑΒΡΙΝΚΑ

Τα χαρίσματά του όπως είναι τέτοια που εν μέρει δικαιολογούν πάσης φύσεως υπερβολικά κομπλιμέντα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προτερήματά του είναι πως δεν διστάζει ποτέ να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του. Όταν τελείωσε το ματς με τον Wawrinka, έσπευσε να αγκαλιάσει τον αντίπαλό του με τα σημάδια της μάχης επάνω του -σωματικά και πνευματικά- να είναι ξεκάθαρα. Εν συνεχεία, έβαλε τα κλάματα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

"Είμαι αναστατωμένος και στενοχωρημένος. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έκλαψα μετά από ένα παιχνίδι. Τέτοιες ήττες δεν είναι εύκολο να τις χειριστείς συναισθηματικά. Θα προσπαθήσω όμως να μάθω από όλα όσα έγιναν σήμερα, αν και αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι εντελώς άδειο και δεν μπορώ να σκεφτώ απολύτως τίποτα" είχε δηλώσει τότε ο Έλληνας πρωταθλητής.  

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ 2

Κανένας φόβος

Ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των 3 κορυφαίων παικτών της εποχής μας και αυτό είναι απολύτως λογικό. Η ηλικία και η εμπειρία του δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Οι προσδοκίες γι' αυτόν γεννούν όμως και υποχρεώσεις. Η βασικότερη εξ' αυτών να καλλιεργήσει το ταλέντο του και την πνευματική διαχείριση του εαυτού του κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Σε αυτό, οφείλει να τον βοηθήσει ο πατέρας του και προπονητής, Απόστολος Τσιτσιπάς, αλλά και ο περίφημος Ελληνο-Γάλλος προπονητής του, Patrick Mouratoglou. Πέρα από τα πρόσωπα όμως, είναι και οι εμπειρίες από την ίδια του τη ζωή.

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

"Θυμάμαι πως μικρός έβλεπα αγώνες τένις στην τηλεόραση. Για την ακρίβεια περνούσα ώρες παρακολουθώντας και αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να βρισκόμουν κι εγώ σε κάποιο σπουδαίο τουρνουά. Έπειτα, υπήρχαν και κάποιες δύσκολες στιγμές: Κατά τη διάρκεια ενός παιδικού τουρνουά στην Κρήτη, είχα πάει στην παραλία μία ημέρα που δεν γινόντουσαν αγώνες. Παραλίγο να πνιγώ στη θάλασσα και σώθηκα από την άμεση παρέμβαση ενός περαστικού, που με τη βοήθεια του πατέρα μου, με επανέφεραν στη ζωή. Ήταν μία στιγμή που αποφάσισα ότι δεν θα ξαναφοβηθώ τίποτα και κανέναν" είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Τσιτσιπάς, αποκαλύπτοντας κάποιες καταστάσεις που διαμόρφωσαν το mentality του.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ 3

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στο γήπεδο. Η φετινή χρονιά μοιάζει ως ο προθάλαμος της καθιέρωσης στο ανώτερο -πλέον- επίπεδο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι άντρας και κορυφαίος τενίστας. Μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει να χτίζει το legacy του. Πάντοτε με το ίδιο, μοναδικό του στυλ. 


Διάβασε ακόμη για τον Rudy Fernandez, που θέλει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο πριν το φινάλε, το ράγκμπι που δεν αρκεί για να ενώσει τη Νότια Αφρική και τον εξολοθρευτή των πιλότων, Fernando Alonso.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος