Το τένις μοιάζει και είναι έτοιμο για τη νέα εποχή

Στο τουρνουά Masters 1000 της Σανγκάης, οι 4 αθλητές των ημιτελικών ήταν κάτω των 24 ετών. Μήπως ήρθε η ώρα του τέλους για τους Roger Federer, Rafa Nadal και Novak Djokovic;

Το Masters 1000 της Σανγκάης είχε ολοκληρωθεί. O Daniil Medvedev μόλις είχε επικρατήσει του Alexander Zverev στον τελικό και ο Roger Federer κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα είδε προηγουμένως. "Αθλητές όπως αυτοί μας χτυπούν ήδη την πόρτα. Μας βάζουν δυσκολίες και έχουν ξεκινήσει να μας κερδίζουν" ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάλλον κορυφαίος τενίστας της ιστορίας.

Ο Ελβετός μίλησε όχι μόνο εκπροσωπώντας τον εαυτό του αλλά και τους άλλους δύο εξίσου σημαντικούς τενίστες της εποχής μας, τους Rafa Nadal και Novak Djokovic. O Federer διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του, ο Nadal έχει κλείσει τα 33 και ο Σέρβος βρίσκεται στα 32. Η ηλικία όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ωθεί προς τη σκέψη ότι ίσως υπάρξει σύντομα θέμα διαδοχής στην κορυφή του παγκόσμιου τένις. Τα ζευγάρια των προημιτελικών της Σανγκάης ήταν τα Djokovic-Τσιτσιπάς, Fognini-Medvedev, Thiem-Berrettini και Federer-Zverev. Και στα 4, θριάμβευσαν οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στα φιλέ.

Έρχεται όντως η επανάσταση;

Το κεντρικό πρόσωπο στη διαφαινόμενη αλλαγή των ισορροπιών είναι ο Daniil Medvedev, ο άνθρωπος δηλαδή που κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά στον ημιτελικό και στη συνέχεια κατέκτησε το Masters 1000. Ο συγκεκριμένος κυριαρχεί στα courts από τον περασμένο Ιούλιο. Στην Κίνα, ο 23χρονος Ρώσος τενίστας έπαιξε τον έκτο συνεχόμενο τελικό σε τουρνουά της ATP. Περίπου 1 μήνα πριν είχε αντιμετωπίσει τον Rafa Nadal στον τελικό του US Open -εκεί όπου φάνηκε ότι η εμπειρία μπορεί και κάνει ακόμη τη διαφορά- ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι ίσως ο πιο ικανός για να σπάσει το BIG-3 που αποτελείται από τον Ισπανό, τον Federer και τον Djokovic. Μία θέση κάτω από αυτόν στη λίστα της ATP υπάρχει ο 26χρονος Αυστριακός Dominic Thiem. Στο νο.5 συναντάται ο 22χρονος Γερμανός Alexander Zverev και στο νο.7 φιγουράρει ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Το τένις μοιάζει και είναι έτοιμο για τη νέα εποχή

Οι προαναφερθέντες είχαν ξεχωρίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στα τουρνουά NextGen (ετήσιοι αγώνες της ATP για αθλητές κάτω των 21 ετών). Πλέον, μοιάζουν οι ικανότεροι που έχουν αναδειχθεί από τον εν λόγω θεσμό ώστε να κοιτάξουν στα μάτια τον Federer, Nadal ή τον Djokovic - αυτό δεν είναι κάτι που συνέβαινε παλαιότερα. Διαχρονικά, οι πολύ νεαροί αθλητές παρουσίαζαν από ένα σημείο και μετά σημάδια παραίτησης όταν είχαν απέναντί τους κάποιον εκ των τριών κορυφαίων. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πια. Ο ίδιος ο Federer μάλιστα τόνισε πως "η NextGen δημιουργεί αθλητές υψηλοτάτου επιπέδου, τόσο σε τακτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο". Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχουμε το "τέλος εποχής" για τους καλύτερους τενίστες της γενιάς μας. Οι νέοι όμως φαίνονται εκτός από εξαιρετικά ταλαντούχοι, να είναι και αρκετά αποφασισμένοι για να παίξουν τον οποιονδήποτε ως ίσο προς ίσο.

Η γυναικεία πλευρά

Στο κομμάτι του γυναικείου τένις, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Η διαδοχή των γενεών έχει επιτελεστεί, με τις 4 νικήτριες των φετινών Gran Slams να είναι κάτω των 30 ετών. Στο Wimbledon κέρδισε η 28χρονη Ρουμάνα Simona Halep (νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης). Στο Αυστραλιανό Open θριάμβευσε η 23χρονη Αυστραλή Ashleigh Barty (νο.1), που έκανε το ίδιο και στο φετινό Roland Garros. To US Open σημαδεύτηκε από τον θρίαμβο της 19χρονης Καναδής Bianca Andreescu (νο.5). Σημαντική ήταν όμως και η επιτυχία της 21χρονης Naomi Osaka (νο.3) στο Toray Pan Pacific Open που διεξήχθη στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

ΝΑΟΜΙ ΟΖΑΚΑ

Αυτή που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η Andreescu: Έγινε η πρώτη μετά το 2000 γεννημένη αθλήτρια που κατορθώνει κάτι τέτοιο, νικώντας τη Serena Williams στον τελικό. Έχει μάλιστα στην καριέρα της μέχρι στιγμής ρεκόρ 48-5. Δεν πρέπει να ξεχνάς κάποιος πως υπάρχει και η 15χρονη Coco Gauff, που δείχνει ήδη έτοιμη να γράψει το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας, ούσα η πρώτη που κατάφερε να μπει στο Top-100 της παγκόσμιας κατάταξης από τόσο μικρή ηλικία.

Το μέλλον μοιάζει έτοιμο να σερβίρει στα κορυφαία courts του κόσμου.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear