Όταν ο Jürgen Klopp άλλαζε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Στις 8 Οκτωβρίου του 2015, ο Γερμανός τεχνικός ξεκινούσε το ταξίδι του στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Αν ο Jürgen Klopp το 2001, τότε που κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ασχολούνταν με κάτι άλλο εκτός ποδοσφαίρου, ελάχιστοι θα τον θυμούνταν σήμερα. Τότε ήταν 33 ετών, μέτριος ποδοσφαιριστής –προικισμένος μόνο με πείσμα και φιλότιμο–, που δε γνώρισε καμία άλλη κατηγορία εκτός από τη γερμανική Β' Εθνική. Όμως η διοίκηση της Μάιντς 05 δεν του άφησε το παραμικρό περιθώριο να σκεφτεί με τι θα ήθελε να ασχοληθεί στο μέλλον, μιας και από τη μία μέρα στην άλλη –μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου– τον πέρασε από το τερέν στον πάγκο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

08.10.2015. The start of a special journey ✨😁 #FiveYearsOfKlopp #LFC #LiverpoolFC

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

19 χρόνια μετά, ο Jürgen Klopp έχει γίνει ένας από τους πλέον περιζήτητους προπονητές στον κόσμο: οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης, τον συμπαθούν, το ίδιο και οι ποδοσφαιριστές του. Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο όμως, αν μία ημέρα σαν σήμερα πριν 5 χρόνια -στις 8 Οκτωβρίου 2015- δεν αποφάσιζε να αποδεχτεί την πρόταση-πρόκληση της Λίβερπουλ, μετά από μία άκρως επιτυχημένη 7ετία στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Όταν ο Jürgen Klopp άλλαζε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Με την ομάδα της Βεστφαλίας, ο γεννημένος στην Στουτγκάρδη προπονητής κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Γερμανίας και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League. H Premier League όμως είναι μία άλλη ιστορία.

Η ηλεκτρική καρέκλα του Anfield

Ο πάγκος των Κόκκινων όμως έμοιαζε τις τελευταίες δεκαετίες με ηλεκτρική καρέκλα. Ο John W. Henry (συνιδιοκτήτης της ομάδας) αναζητούσε κάποιον που θα διαδεχόταν τον Brendan Rodgers, ο οποίος όμως θα ήταν ικανός να κάνει το βήμα παραπάνω, εφαρμόζοντας το μοντέλο τύπου Moneyball που είχε στο μυαλό του - σε αντιστοιχία με τη "μαθηματική" μέθοδο που εφάρμοσαν οι Boston Red Sox και τους οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 2

Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ως προπονητής της Λίβερπουλ, ο  Klopp περιέγραψε τον εαυτό του σαν τον 'The Normal One', παραφράζοντας το προσωνύμιο που είχε αποδοθεί παλαιότερα στον José Mourinho, το περίφημο 'The Special One'. Τόνισε επίσης ότι γνωρίζει πως βρίσκεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο club και δεσμεύτηκε να παραδώσει τίτλους μέσα στην επόμενη τετραετία.

Η μπερδεμένη Λίβερπουλ των περασμένων ετών μετατράπηκε σύντομα σε μία πολεμική μηχανή, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία. Και το έπραξε ακολουθώντας τις τακτικές του Klopp, παραμένοντας πάντοτε πιστή στις αξίες και τις αρχές του συλλόγου. Το Gegenpressing αποδίδεται καλύτερα από ποτέ, κυρίως γιατί ο Γερμανός βρήκε τους κατάλληλους παίκτες γι' αυτό, εξελίσσοντας τα όσα είχε μάθει από τον μέντορά του Wolfgang Frank, ο οποίος με τη σειρά του είχε παραλλάξει κάποια πράγματα που είδε από τον Arrigo Sacchi.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3

Το έκανε όχι σαν ένας αλαζόνας προπονητής-σταρ αλλά σαν αληθινός εργάτης και υπηρέτης του ποδοσφαίρου, φορώντας πάντοτε στον πάγκο όχι κάποιο κομψό κοστούμι όπως άλλοι συνάδελφοί του αλλά τις χαρακτηριστικές του φόρμες.

Λάτρης των μακροχρόνιων σχέσεων

Αυτό ακριβώς είναι ο Jürgen Klopp: Στη Μάιντς συμπλήρωσε 18 χρόνια, στην Μπορούσια Ντόρτμουντ 7 και στη Λίβερπουλ μετράει αισίως, ακριβώς, 5. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική του ζωή: Έχει κάνει δύο γάμους, έχει αποκτήσει ένα φυσικό και ένα θετό γιο και συχνά βγαίνει για φαγητό και με τις δύο συζύγους του, την πρώην και τη νυν. Τα χρόνια που πέρασαν μέχρι να σβήσει τα 53α κεριά στη γενέθλια τούρτα του πρόσθεσαν άλλα χρώματα στην αρία φυσιογνωμία του: το μαύρο και το λευκό. Πλέον με το μούσι που απέκτησε, μοιάζει περισσότερο Μεσογειακός παρά Γερμανός.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 4

Το ταμπεραμέντο του, συνδυαστικά με το ταλέντο του αλλά και την εξαιρετική παρουσία της Λίβερπουλ τα τελευταία 2,5 χρόνια -και ασφαλώς με την κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος μετά από 30 σεζόν- τον καθιστούν τον προπονητή με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε όλο τον πλανήτη. Και φυσικά τον πιο συμπαθή.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος