Η λύτρωση απείχε 30 χρόνια για τη Λίβερπουλ

Το πρωτάθλημα γύρισε μετά από 3 δεκαετίες στο Λίβερπουλ και άπαντες -όπως ήταν φυσικό- τρελάθηκαν.

Χρειάστηκε να περάσουν 3 γεμάτες δεκαετίες και ο πλανήτης να βιώσει το μάλλον πιο αμφιλεγόμενο και δύσκολο έτος του 21ου αιώνα για να πάρει πρωτάθλημα η Λίβερπουλ. Κάπου ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και τη ρεαλιστική παρατήρηση, θα μπορούσε να τεθεί το πλαίσιο του θριάμβου της ομάδας του Jürgen Klopp στη φετινή Premier League, σε μία στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια φίλοι των Κόκκινων σε όλο τον κόσμο περίμεναν καιρό.

Η λύτρωση απείχε 30 χρόνια για τη Λίβερπουλ

Έπειτα από τη νίκη της επί της Κρίσταλ Πάλας με 4-0 το βράδυ της Τετάρτης και την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι με 2-1 από την Τσέλσι την Πέμπτη, η Λίβερπουλ αποσπάστηκε 23 πόντους στην κορυφή από την ομάδα του Pep Guardiola. Με μόλις 7 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε, αυτό ισοδυναμεί με την κατάκτηση του τίτλου μαθηματικά. Όπως ήταν λογικό, άπαντες στην κόκκινη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ τρελάθηκαν και έσπευσαν να πανηγυρίσουν τόσο έξω από το Άνφιλντ όσο και στους δρόμους της πόλης. Φυσικά, οι κανόνες αποστασιοποίησης για τον κορονοϊό πήγαν περίπατο αλλά, μεταξύ μας, αυτό δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει κανέναν πια στο Λίβερπουλ.

Θέλει το Γερμανό της

"Δεν έχω λόγια. Είναι απίστευτο. Είναι πολύ πιο μεγάλο από όσο είχα φανταστεί ποτέ. Το να παίρνεις πρωτάθλημα με αυτόν τον τεράστιο σύλλογο είναι συγκλονιστικό. Είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να φανταστώ και είναι πολλά περισσότερα από όσα είχα ονειρευτεί ποτέ" ανέφερε ο Klopp σε δηλώσεις του στο Sky Sports, προτού βουρκώσει on camera.

O Γερμανός τεχνικός συγκαταλέγεται πλέον στο Πάνθεον των Κόκκινων ηρώων δίπλα από θρύλους όπως οι Bob Paisley, Kenny Dalglish και Bill Shankly. Αν το 2001, δεν κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ή ασχολούνταν με κάτι άλλο, ελάχιστοι θα τον θυμούνταν σήμερα. Τότε ήταν 33 ετών, μέτριος ποδοσφαιριστής –προικισμένος μόνο με πείσμα και φιλότιμο–, που δε γνώρισε καμία άλλη κατηγορία εκτός από τη γερμανική Β' Εθνική. 19 χρόνια μετά δεν είναι απλά ένας από τους κορυφαίους προπονητές του ποδοσφαιρικού πλανήτη αλλά ένας πραγματικός θρύλος, εντός και εκτός των γηπέδων. Ίσως και να αγγίζει τον τίτλο του Θεού της Λίβερπουλ, που (μάλλον) μέχρι πρότινος ανήκε στον Robbie Fowler.  

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 3

Γιατί κέρδισε την Premier League;

Πέρα από το τακτικό κομμάτι και τη συμβολή του Klopp σε αυτό, η Λίβερπουλ κατόρθωσε να λύσει το βασικότερο των προβλημάτων της, που δεν ήταν άλλο από το mentality. "We must turn from doubters to believers" ήταν μία από τις πρώτες ατάκες του Klopp κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, τον Οκτώβριο του 2015, όταν διαδέχθηκε τον Brendan Rodgers στον πάγκο των Κόκκινων. Έπειτα, αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ικανός διαχειριστής.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

Ποτέ δεν θέλησε να αλλάξει τα πάντα, αντιθέτως φρόντισε χρόνο με το χρόνο να χτίζει πάνω σε ό,τι παρέλαβε. Ακόμη και μέσα από τις αποτυχίες της, η ομάδα -σαν γενικότερος οργανισμός- έμοιαζε να γίνεται σοφότερη, αποτινάσσοντας τις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος. Ήδη από την περσινή σεζόν όταν και έχασε τον τίτλο από την Μάντσεστερ Σίτι συγκεντρώνοντας 97 βαθμούς - έναν λιγότερο από την απερχόμενη πρωταθλήτρια, φάνηκε πως βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, πολλοί από τους σταρ της, όπως οι Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah και Virgil van Dijk δεν έβλεπαν πια τη Λίβερπουλ σαν ενδιάμεσο (στην καλύτερη περίπτωση) σταθμό στην εξέλιξη της καριέρας τους όπως έκαναν για παράδειγμα μερικά χρόνια νωρίτερα παίκτες όπως ο Fernando Torres ή ο Philippe Coutinho.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 5

Αντιθέτως, έφτασαν στο μεγάλο λιμάνι της Αγγλίας με αποκλειστικό σκοπό να πετύχουν με το liver bird στο στήθος. Τέλος, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, υπήρχε και υπάρχει οικογενειακό κλίμα στο Melwood, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Τα χαμόγελα δεν έφυγαν ποτέ.

Η Λίβερπουλ μετρά πλέον, τα 19 πρωταθλήματα Αγγλίας παράλληλα με 7 Κύπελλα, 8 EFL, 15 Community Shield, 6 τρόπαια του Champions League και 3 του Europa League.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος