Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Diego Maradona

Όλα όσα κάνουν τον Diego Maradona, one of a kind.

Ήταν ο Diego Maradona ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ; Εύκολα θα μπορούσε να το πει κάποιος αλλά πάντοτε θα υπάρχουν ενστάσεις -πολλές φορές για λόγους που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το σπορ- με μερικά πολύ συγκεκριμένα ονόματα να μπαίνουν στη ζυγαριά της όποιας σύγκρισης. Εκείνο όμως που με σιγουριά μπορεί να πει κάποιος είναι πως ο Diego άγγιξε την μπάλα με διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλον στο παρελθόν, πάτησε κορυφές που έμοιαζαν απρόσιτες και εξελίχθηκε  σε σύμβολο, εντός και εκτός χορταριού - όχι απαραίτητα μόνο με το θετικό πρόσημο του όρου.

Το μόνιμο outsider και η σύγκριση με Messi και Ronaldo

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο Maradona υπηρέτησε τα outsiders του ποδοσφαιρικού κόσμου και έφτασε στην κορυφή μαζί τους. Αυτό από μόνο του γεννά ελπίδα και κίνητρο για τον οποιονδήποτε χωρίς να περιοριζόμαστε απαραίτητα στις 4 γραμμές ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Τόσο στη Νάπολι όσο και στην εθνική Αργεντινής δεν είχε δίπλα του ένα supporting cast που θα του έδιναν τον τίτλο του φαβορί. 

Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Diego MaradonaGetty Images

Αντιθέτως, ήταν η δική του αξία -βασικά δεν μιλάμε απλά για αξία αλλά για μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που όμοιά της δεν είδε ποτέ ξανά ο πλανήτης- αλλά και προσωπικότητα που τραβούσε τους υπόλοιπους και, πολύ συχνά, τους έκανε να φαίνονται καλύτεροι από αυτό που πραγματικά ήταν. Με εξαίρεση ίσως τον εξαιρετικό Jorge Valdano στο Μουντιάλ του 1986.

Εν αντιθέσει με τους Lionel Messi και Cristiano Ronaldo δεν ήταν τόσο τυχερός ώστε να περιτριγυρίζεται από ικανούς συνοδοιπόρους όπως οι δύο σταρ της εποχής μας - ο Diego έπρεπε να παράξει μαγεία με μέτριους βοηθούς. Και αυτό γιγαντώνει ακόμη περισσότερο τον ποδοσφαιρικό του μύθο, σε σημείο που να μοιάζει αδύνατο κάποιος να τον πλησιάσει, ειδικά σήμερα.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ 2020 1Getty Images

Όταν υπέγραφε στη Νάπολι, το 1984, η ομάδα δεν είχε κερδίσει ποτέ πριν το Scudetto.  Αυτό όμως δεν εμπόδισε 75.000 Ναπολιτάνους να βρεθούν στο Stadio San Paolo (που πλέον θα ονομάζεται Stadio Diego Maradona) το καυτό μεσημέρι της 5ης Ιουλίου εκείνου του έτους για να δουν τον άνθρωπο που θα τους οδηγούσε στο πρωτάθλημα - ήταν παράλληλα η περίοδος που ξεκινούσε η χρυσή εποχή του Campionato και η οποία συνεχίστηκε για τουλάχιστον 15 χρόνια. 

Η ημέρα της Επανάστασης

Η 22α Ιουνίου του 1986 δεν είναι απλά μία ημέρα που γράφτηκε ποδοσφαιρική ιστορία αλλά κάτι περισσότερο. Η τοποθεσία είναι το στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού, εκεί όπου η  Αργεντινή αντιμετωπίζει την Αγγλία στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών ήταν αρκετά τεταμένη, ξεφεύγοντας από τα αγωνιστικά πλαίσια, καθώς είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα ο πόλεμος για τα νησιά Φόκλαντ. 

Όσα έκανε ο Maradona σε εκείνο το παιχνίδι δεν ήταν απλά μία ποδοσφαιρική δήλωση και μία κατάθεση μαγείας. Ήταν κάτι περισσότερο για όλους τους αδικημένους αυτού του κόσμου - ή, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, και για όλους όσοι νιώθουν τέτοιοι, που είδαν στο πρόσωπο και τις πράξεις του Diego πως η δικαίωση σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να έρθει αν το αξίζεις αλλά και αν, ενίοτε, το εκβιάζεις. Εκείνο που ιντρίγκαρε και θα ιντριγκάρει πάντα είναι πως ακόμη κι αν παίζεις μόνος εναντίον όλων, μπορείς να τα καταφέρεις. Ακριβώς όπως έκανε και ο τύπος με το νο.10 της Αλμπισελέστε.

Ναι, με το Χέρι του Θεού ο Maradona έκλεψε. 6 λεπτά όμως μετά από αυτό έδειξε γιατί ακριβώς το έκανε. Ποτέ δεν αποποιήθηκε τον τίτλο του Θεού και του Δαίμονα μαζί. Το μαρτυρά άλλωστε και η εξωγηπεδική του ζωή, οι φιλικές σχέσεις του με αντισυμβατικούς και επαναστάτες, ο διχασμός μίας ολόκληρης χώρας στο Μουντιάλ του 1990, η σύνδεση με την Camorra, οι φιλανθρωπίες αλλά και οι "αρπαχτές" για χρήματα τα χρόνια που ακολούθησαν την απόσυρσή του και πολλά από εκείνα τα πάθη που τον οδήγησαν, τελικά, μέχρι το θάνατο. 

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ 2020 3Getty Images

Ένα ακόμη στοιχείο που γιγαντώνει το μύθο του, είναι το timing της δράσης του, που τοποθετείται κυρίως στα 80s. Ήταν μία εποχή όχι τόσο μακρινή όσο τα 70s και τα 60s αλλά και πολύ πιο σκληρή από τα 90s, που ουσιαστικά διαμόρφωσαν το ποδόσφαιρο αλλά και την pop culture όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. 

Ήταν επίσης μία εποχή που η πληροφορία ήταν περιορισμένη -δεν υπήρχε ίντερνετ και social media- οπότε οι φίλοι του ομορφότερου παιχνιδιού που φτιάχτηκε ποτέ είχαν ως μόνο μέσο το ραδιόφωνο και, αργότερα, την τηλεόραση. Και ξέρεις, σε αυτά οι ήρωες χρειάζονται μόνο μερικές ξεχωριστές στιγμές για να δημιουργηθούν, με τον Diego να δίνει μπόλικες τέτοιες. Ειδικά στα Μουντιάλ.

Ο Johan Cruyff ήταν πραγματικά ξεχωριστός, ο George Best ήταν ο καλύτερος και ο Pele ήταν ο βασιλιάς. Ο Diego Maradona όμως ήταν κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά, μαζί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος