Τα πιο διάσημα διαιτητικά λάθη όλων των εποχών

4 πασίγνωστες αμφιλεγόμενες φάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν εξεταστεί ενδελεχώς στο VAR.

Το λάθος είναι προνόμιο των ανθρώπων και αυτό επεκτείνεται φυσικά και εντός των 4 γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, όσο κι αν η εισαγωγή του VAR προσπαθεί να εξομαλύνει λίγο την κατάσταση. Το Esquire επίλεξε 4 από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου ο διαιτητής -για οποιονδήποτε λόγο- πήρε τη λάθος απόφαση. 

Η λίστα φυσικά μπορεί να γίνει ατελείωτη αλλά προτιμήσαμε να επικεντρωθούμε σε 4 κομβικά ματς εθνικών ομάδων στα οποία υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον.

Το χέρι του Henry

O William Gallas σκοράρει εναντίον της εθνικής Ιρλανδίας για τα νοκ άουτ ματς των προκριματικών και στέλνει την Γαλλία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το 2010. Πριν από αυτό όμως χρειάστηκε να βάλει το χέρι του ο Thierry Henry, πριν δώσει την ασίστ στον συμπαίκτη του. Ο διαιτητής και ο πλάγιος βοηθός του δεν είδαν τίποτα και κάπως έτσι οι Τρικολόρ απέκλεισαν τους Ιρλανδούς. 

Ο Henry δέχθηκε τεράστια κριτική για τον τρόπο που κατέβασε την μπάλα και έδωσε την τελική πάσα. Προς τιμήν του, ζήτησε αμέσως συγγνώμη από τους Ιρλανδούς ποδοσφαιριστές μέσα στο ματς: "Ναι, έκανα χέρι και σας ζητώ συγγνώμη. Δεν ήταν σκόπιμο αλλά μία αντίδραση της στιγμής, σχεδόν αντανακλαστικό, σας το λέω ειλικρινά" φέρεται να είχε πει ο τότε επιθετικός της Μπαρτσελόνα στους αντιπάλους του. 

Το γκολ-φάντασμα του Geoff Hurst

Ο τελικός του Μουντιάλ του 1966, στα γήπεδα της Αγγλίας, ανάμεσα στους διοργανωτές και την Γερμανία είναι ισόπαλος με 2-2, όταν ο τότε επιθετικός των Τριών Λιονταριών και της Γουέστ Χαμ σουτάρει λίγο έξω από τη μικρή περιοχή. Η μπάλα περνά τον τερματοφύλακα Hans Tilkowski, βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και χτυπά στην γραμμή του τέρματος. 

Οι παίκτες της Αγγλίας πανηγυρίζουν, ο Ελβετός διαιτητής Gottfried Dienst τρέχει προς τον βοηθό του από το Αζερμπαϊτζάν Tofiq Bahramov για να τον συμβουλευτεί και ο τελευταίος υποστηρίζει πως η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Αυτό, όπως μαρτυρούν και τα περισσότερα βίντεο από τότε, δεν συνέβη ποτέ. Η Αγγλία κέρδισε τελικά με 4-2, κατακτώντας το πρώτο -και κατά πάσα πιθανότητα τελευταίο ever- Παγκόσμιο Κύπελλό της.

Η βραδιά του Byron Moreno

Στις 18 Ιουνίου 2002, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που συνδιοργάνωναν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, και τη φάση των "16", οι Νοτιοκορεάτες αντιμετωπίζουν την εθνική Ιταλίας, με διαιτητή τον -διάσημο για τους λάθος λόγους μετά από αυτό το ματς-  Byron Moreno από το Εκουαδόρ. Ο τελευταίος "παίζει έδρα" με σκανδαλώδες τρόπο, με αποκορύφωμα μία κομβική φάση της παράτασης, μετά το 1-1 του 90λέπτου.

Αντί για πέναλτι υπέρ της Ιταλίας, ο Francesco Totti τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα για θέατρο. Έχοντας ήδη μία, αποβλήθηκε, με τους Ατζούρι να παραμένουν με 10 παίκτες για το υπόλοιπο της παράτασης. Η Νότια Κορέα κέρδισε τελικά με 2-1 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά του Μουντιάλ. 

Το χέρι του Θεού

Μεσημέρι, με καυτό ήλιο. Η τοποθεσία είναι το στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού και το ημερολόγιο δείχνει 22 Ιουνίου του 1986. Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενεί η χώρα της κεντρικής Αμερικής, η Αργεντινή αντιμετωπίζει την Αγγλία στον προημιτελικό. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών ήταν αρκετά τεταμένη, ξεφεύγοντας από τα αγωνιστικά πλαίσια, καθώς είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα ο πόλεμος για τα νησιά Φόκλαντ. Ο ηγέτης των Αργεντινών, Diego Maradona, το έχει πάρει κάτι παραπάνω από προσωπικά. Θα το καταλάβουν άπαντες, αρχικά, μόλις 6 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. 

Ο μέσος Steve Hodge προσπαθεί αποτυχημένα να απομακρύνει, στέλνοντας την μπάλα προς διεκδίκηση εντός της περιοχής των Άγγλων και προς τον τερματοφύλακα Peter Shilton. Ο τελευταίος κάνει μία έξοδο στην προσπάθειά του να την πιάσει αλλά ο Diego, που έχει ακολουθήσει τη φάση, καραδοκεί. Ο μόλις 1 μέτρου και 65 εκατοστών ύψους Maradona κερδίζει τον Shilton (1,83 μ.) με "κεφαλιά". Ή τουλάχιστον έτσι πίστεψαν οι περισσότεροι.

Ο Θεός είχε βάλει το χέρι του και ο Τυνήσιος διαιτητής Ali Bin Nasser δείχνει σέντρα. "Είχα μια ιδέα. Να βάλω το χέρι μου στο κεφάλι μου. Όταν προσγειώθηκα, είδα την μπάλα στα δίχτυα και φώναζα γκολ, γκολ. Ο Sergio Batista ήρθε τρέχοντας πάνω μου και με ρώτησε αν όντως το έβαλα με το χέρι. Τότε του είπα απλά Σκάσε, παλιομαλ...α και απλά αγκάλιασέ με. Ήρθε και ο Jorge Valdano, λέγοντάς μου Μην μου πεις ότι αυτό ήταν το χέρι σου. Του απάντησα σχεδόν το ίδιο πράγμα: Θα σου πω αργότερα Valdano, σταμάτα να μου σκοτίζεις τα αρχ..." έχει δηλώσει αρκετά χρόνια μετά ο Diego.

Μόλις 4 λεπτά αργότερα όμως, ο Θεός απέδειξε σε όλους ότι έχει και πόδια, με το γκολ του αιώνα και πιθανότατα το ομορφότερο όλων των εποχών, τουλάχιστον στην ιστορία των Μουντιάλ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.