Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη γυναίκες σαν την Stephanie Frappart

Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Champions League και η σημασία της για το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Δεκεμβρίου 2020

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Juventus Stadium του Τορίνο, η Γιουβέντους αντιμετώπιζε την Ντιναμό Κιέβου για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν άνετα με 3-0, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Το παιχνίδι όμως θα μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία για έναν άλλο λόγο, που δεν σχετίζεται με καμία από τις δύο ομάδες: Ήταν ο πρώτος αγώνας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που είχε γυναίκα διαιτητή, την Stephanie Frappart.

Η 37χρονη Γαλλίδα βρίσκεται στη  FIFA International Referees List από το 2009 και δεν είναι η πρώτη φορά που "σφύριξε" σε ένα τόσο σημαντικό ματς. Στις 14 Αυγούστου του 2019 ήταν εκείνη που διηύθυνε τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι, στην Vodafone Arena της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει κάνει το ίδιο και σε ματς της Ligue 1.

H Frappart μεγάλωσε παίζοντας το αγαπημένο της παιχνίδι, που -σωστά μάντεψες- ήταν το ποδόσφαιρο. Μέχρι τα 19 της έπαιζε μάλιστα, ως μέσος, στις Herblay-sur-Seine και CS Pierrelaye, κάνοντας παράλληλα σεμινάρια διαιτησίας. Σταδιακά, ξεκίνησε να σφυρά παιχνίδια στις μικρές κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου, ήδη από τα 20 της, για να αναρριχηθεί μέχρι το κορυφαίο επίπεδο.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος την έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών. "Αν είχαμε παίξει με τον ίδιο ενθουσιασμό που η ίδια σφυρίζει, θα είχαμε κερδίσει με 6-0" είχε αναφέρει ο Jürgen Klopp μετά το Super Cup του 2019, συμπληρώνοντας πως "είχε μία αψεγάδιαστη εμφάνιση και χειρίστηκε όλες τις καταστάσεις με τον τρόπο που έπρεπε". Ο Roberto Rosetti, επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, τόνισε από την πλευρά του πως "έχει τα κατάλληλα εφόδια για να επιβιώσει στη μεγάλη σκηνή".

Σχεδόν από τη δημιουργία του, το ποδόσφαιρο θεωρείται από τους περισσότερους ένα κατεξοχήν αντρικό παιχνίδι. Όμως οι γυναίκες, από την πλευρά τους, έχουν βοηθήσει σημαντικά -και συχνά αθόρυβα- να διαμορφωθεί. Η Stephanie Frappart είναι μία από τις εκπροσώπους τους, όπως άλλωστε είναι και η Γερμανίδα ομόλογός της Bibiana Steinhaus.

Η Stephanie Frappart έδωσε μία ακόμη πειστική παράσταση σε ένα σκληρό και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποδεικνύοντας πως είναι έτοιμη και για άλλες, μεγαλύτερες προκλήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες γυναίκες που έχουν αναλάβει το πάντοτε ιδιαίτερο έως ριψοκίνδυνο task που περικλείεται στο ρόλο του διαιτητή. Αν υπάρχουν οι ικανότητες, κανένα στερεότυπο δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Και το παιχνίδι έχει ανάγκη από άμεμπτα και ικανά στελέχη, σε κάθε πόστο, διευρύνοντας έτσι τον χαρακτήρα του και μία πολύ συγκεκριμένη του πτυχή, που ξεπερνά τα αθλητικά όρια: Πως είναι ανοιχτό σε όλους.

"Η επίδοση στο γήπεδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για το ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα του ποιος βρίσκεται σε αυτό. Είτε μιλάμε για άντρες ή γυναίκες, Προτεστάντες ή Καθολικούς, το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους. Αυτός είναι άλλωστε και ο χαρακτήρας του" είχε δηλώσει παλαιότερα η ίδια η Frappart και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει μαζί της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.