Η τρελή πορεία του Vinnie Jones από τα γήπεδα στο Χόλιγουντ

Ο σκληροτράχηλος Βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής και ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 57.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιανουαρίου 2022

Ο Vinnie Jones -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1965 στο Γουότφορντ- ήταν ένας villain των γηπέδων και μία πολύ χαρακτηριστική περσόνα του ποδοσφαίρου στα late 80s και early 90s. Αφού αποσύρθηκε, αποφάσισε να μεταφέρει την 'ιδιότητά' του στη μεγάλη οθόνη, συμμετέχοντας σε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές crime movies των τελευταίων δεκαετιών.

Ζόρικος στο χορτάρι

Η καριέρα του Vinnie Jones ξεκίνησε στην ερασιτεχνική Wealdstone F.C., για να ακολουθήσει η σουηδική IFK Holmsund -έπαιζε στην τρίτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος- με την οποία κατέκτησε τον τίτλο στην εν λόγω κατηγορία.

Το φθινόπωρο του 1986, η Γουίμπλεντον αποφάσισε να επενδύσει στον 21χρονο δυναμικό αμυντικό χαφ και μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του σκόραρε το νικητήριο γκολ στον αγώνα πρωταθλήματος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Η τρελή πορεία του Vinnie Jones από τα γήπεδα στο ΧόλιγουντGetty Images

Το 1988 ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο του Νησιού ως Crazy Gang - ναι, για τους λόγους που αντιλαμβάνεσαι. Το καλοκαίρι του 1989, η Λιντς τον απέκτησε έναντι £650.000 και ένα χρόνο μετά έγινε παίκτης της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, για να αγωνιστεί στη συνέχεια σε Τσέλσι, (ξανά) Γουίμπλεντον και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.

Μέσα στο γήπεδο ο Jones ήταν ο τυπικά σκληρός -συχνά αντιαθλητικός- αμυντικός μέσος των late 80s που έτρωγε το χορτάρι και ενίοτε τους αντιπάλους του. Παραδόξως, τιμωρήθηκε μόλις 12 φορές στην 15χρονη πορεία του με κόκκινη κάρτα αλλά διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ της πιο γρήγορης κίτρινης που δόθηκε ποτέ: 'Κιτρινίστηκε' μετά από μόλις 3'' σε αγώνα της Τσέλσι με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, το 1992. Στην αυτοβιογραφία του έγραψε γλαφυρά: "Ήμουν τόσο παθιασμένος, δυνατός και σκληρίος εκείνη την περίοδο. Πραγματικά απορώ που μου πήρε τόσο πολύ για να πάρω την κάρτα".

Ακόμη πιο ζόρικος στο Χόλιγουντ

Μία τόσο έντονη προσωπικότητα, που συχνά χαρακτηριζόταν ακόμη και ακραία, δεν θα μπορούσε να μην έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη. Στα τέλη των 90s αναγκάστηκε να συμπληρώσει 100 ώρες κοινωνικής εργασίας έπειτα από επίθεση σε γείτονά του. Το 2003 καταδικάστηκε για εξύβριση αεροσυνοδού ενώ το 2008 συνελήφθη έπειτα από καυγά σε μπαρ.

ΒΙΝΙ ΤΖΟΟΥΝΣ 3Getty Images

Ο Vinnie Jones κρέμασε τα παπούτσια του το 1998 και σχεδόν αμέσως βρήκε το επόμενο project της καριέρας του: Ο Guy Ritchie τον επέλεξε στο καστ του Lock, Stock and Two Smoking Barrels - πρόκειται για την ταινία με την οποία ξεκίνησαν όλα για τον σημαντικό Λονδρέζο σκηνοθέτη, εκπλήσσοντας κοινό και κριτικούς, παντρεύοντας τα κλασικότερα αγαπημένα aspects του British crime cinema με τα vibes των 90s και ένα dash από Tarantino.

Η παρουσία του Jones του άνοιξε την πόρτα για πολλά παρεμφερή φιλμ, με τον βετεράνο ποδοσφαιριστή να υποδύεται σχεδόν πάντοτε την ίδια πάνω-κάτω περσόνα: Κάποιον σκληρό μικροεγκληματία. 

ΒΙΝΙ ΤΖΟΟΥΝΣ 2Getty Images

Αυτό έκανε άλλωστε και στα Snatch (2000), Gone in 60 Seconds (2000) και Mean Machine (2001), προτού υποδυθεί τον αρχηγό των χούλιγκαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο διασκεδαστικό EuroTrip (2004) και τον Juggernaut στο X-Men: The Last Stand (2006). Ακολούθησαν δεκάδες ακόμη ταινίες και σειρές, με τις μετοχές του στο Χόλιγουντ να παραμένουν σταθερές μέχρι σήμερα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.