Το blockbuster trade της χρονιάς: Ο James Harden στους Nets

Στο Μπρούκλιν σχηματίζεται το νέο Big-3 του ΝΒΑ, που δημιουργεί προσδοκίες αλλά και προβληματισμό.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2021

Το trade της χρονιάς πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΝΒΑ και ο James Harden θα συνεχίσει την καριέρα του στους Brooklyn Nets, εκεί όπου θα συναντήσει δύο ακόμη σούπερσταρ της λίγκας, τους Kevin Durant και Kyrie Irving. Αυτό, μεταφράζεται αυτομάτως σε μία άμεση προσπάθεια της ομάδας του Μπρούκλιν να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Μοιραία, γεννιούνται τρομερές προσδοκίες αλλά και κάποιοι εύλογοι προβληματισμοί.

Απίστευτη δύναμη πυρός

Ο πρώην πλέον ηγέτης των Houston Rockets προέρχεται από την τρίτη σερί σεζόν που τον βρίσκει στην κορυφή των σκόρερ της λίγκας, ολοκληρώνοντας την 8η χρονιά του στο Χιούστον με μ.ο. πόντων τους 34,1. Ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγωνιστικών περιόδων, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του σαν καλαθομηχανή.

Το blockbuster trade της χρονιάς: Ο James Harden στους NetsGetty Images

Το να συναντήσει δε στο Μπρούκλιν τον Kevin Durant -αλλά και τον Kyrie Irving- δημιουργεί προσδοκίες που ίσως να μην έχουμε ξαναδεί ποτέ στο ΝΒΑ όσον αφορά την παραγωγικότητα μίας ομάδας. Δύσκολα κάποια άλλη ομάδα θα έχει τόσους πολλούς ικανούς on-ball defenders που να μπορούν να περιορίσουν το νέο Big-3 αποτελεσματικά.

Ένα γεγονός που ίσως βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσληψη του Mike D'Antoni (πρώην coach των Rockets, που είχε δώσει το ελεύθερο στον Μούσια να κάνει ότι θέλει στην επίθεση) σαν assistant υπό τον Steve Nash.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Υπάρχει, φυσικά, πάντοτε και το "αλλά". Στο Μπρούκλιν ίσως να μην έμαθαν πολλά από το μάθημα του 2013, όταν και αντάλλαξαν 5 παίκτες και τρία draft picks πρώτου γύρου προκειμένου να αποκτήσουν τους Paul Pierce, Kevin Garnett και Jason Terry από τους Boston Celtics. 

Αυτή τη φορά και στο εν λόγω trade 'θυσιάστηκαν' -πρόκειται για ένα three-way trade που περιλαμβάνει Cleveland Cavaliers- προς χάριν του Μούσια οι Caris LeVert, Dante Exum, Rodions Kurucs, 4 first-round picks και 4 pick swaps των Nets που πηγαίνουν στους Rockets. Οι Cavs από την πλευρά τους αποκτούν τους Jarrett Allen και Taurean Prince που μετακομίζουν από το Μπρούκλιν, το οποίο γίνεται αρκετά πιο soft. 

ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ ΝΕΤΣ 2Getty Images

Έπειτα, πρέπει να μπει στη συζήτηση και η συνύπαρξη με τον Kyrie Irving. Ενώ με τον Durant, ο Harden έχει βρεθεί ξανά στην ίδια ομάδα (στους θαυμάσιους Thunder από το 2009 έως το 2012) και έχει δέσει αρμονικά στο αγωνιστικό πλάνο, δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα γίνει και πάλι, ειδικά από τη στιγμή που στο ίδιο ρόστερ υπάρχει και ο Irving.

Μην ξεχνάς πως το μπάσκετ παίζεται με μία μπάλα και ο Kyrie δεν είναι και ο πιο normal τύπος, όπως μαρτυρούν και οι πολύ πρόσφατες περιπέτειές του.

Τέλος, υπάρχει και η σωματική κατάσταση του James Harden, κάτι που όλοι έχουν παρατηρήσει. Ο ίδιος εφάρμοζε για καιρό μία τακτική α λα Charles Barkley προκειμένου να εκβιάσει την ανταλλαγή του από τους Rockets.

Όλα όμως θα φανούν, σύντομα, στο παρκέ. Εκεί, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι: Ball don't lie.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος