Η περίεργη περίπτωση του Kyrie Irving

Κρίσιμα τρίποντα, Uncle Drew και επίπεδη Γη: Ο αμφιλεγόμενος σταρ του ΝΒΑ κλείνει σήμερα τα 29.

Ο Kyrie Irving, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1992, είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πιο χαρισματικούς γκαρντ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και την κορυφαία λίγκα του κόσμου. Το νο.1 στο draft του 2011 και πρώην παίκτης του φημισμένου Duke βρέθηκε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ αρχικά για λογαριασμό των Cleveland Cavaliers, για να ακολουθήσουν οι Boston Celtics και πλέον οι Brooklyn Nets. 

Στο πλευρό του LeBron, ηγέτης της Team USA

Στο Κλίβελαντ, ο Irving έμεινε συνολικά 6 σεζόν, παίζοντας στο πλάι του LeBron James, λειτουργώντας σαν ένα τέλειο συμπλήρωμα για τον Βασιλιά και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Πολύ συχνά δε, ήταν εκείνος που έβγαινε μπροστά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους τελικούς του 2016, όταν στο Game 7 της σειράς με τους τότε πανίσχυρους Golden State Warriors έβαλε 26 π., με το πιο κρίσιμο καλάθι τριών πόντων του πρωταθλήματος, περίπου 1 λεπτό πριν το τέλος και με το σκορ ισόπαλο στο 89-89.

Η περίεργη περίπτωση του Kyrie Irving
ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ CLUTCH
ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο ίδιος ένιωθε πως πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο και όχι απλά να είναι ένα στήριγμα για τον LBJ. Το αντίβαρό του ήταν η εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 2014, οι Σέρβοι, με ηγέτη τον Milos Teodosic έμοιαζαν ικανοί να κερδίσουν τους NBAers του Mike Krzyzewski. Όταν όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτούς στον τελικό της διοργάνωσης, ο Irving τους εκτέλεσε με 26 π. και 6 τρίποντα. Για την ιστορία, ανακηρύχθηκε και MVP ολόκληρου του τουρνουά.

Η επίπεδη Γη

Τα πρώτα ερωτήματα γύρω από τον Kyrie Irving και τον χαρακτήρα του άρχισαν να δημιουργούνται τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και φέρεται να ρώτησε τους τότε συμπαίκτες του στους Cavs Richard Jefferson και Channing Frye αν πιστεύουν όντως πως η Γη είναι στρογγυλή. "Η Γη είναι επίπεδη. Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας" τους είπε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς ο ίδιος να το διαψεύδει, τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση, κάτι που ασφαλώς  τον έκανε κύριο θέμα συζήτησης στα media και το Twitter για αρκετές εβδομάδες.

Ευτυχώς για όλους, ενάμιση χρόνο μετά αναθεώρησε, δηλώνοντας πως "όταν έκανα τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν μια περίοδος που μου άρεσαν πολύ οι θεωρίες συνωμοσίας. Όμως κατάλαβα πως ακόμη κι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να βγαίνεις και να το λες έτσι εύκολα. Λυπάμαι για όλο το θόρυβο που δημιουργήθηκε και για όσους καθηγητές έρχονταν και μου έλεγαν πως δημιούργησα αμφιβολίες στους μαθητές τους. Απολογούμαι".

Κακό fit στους Celtics

Το βασικότερο πρόβλημα στη θητεία του στους Celtics, τουλάχιστον όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, είχε να κάνει κυρίως με το κατά πόσο ταίριαζε σε μία ομάδα όπως αυτή του Brad Stevens. O Irving λατρεύει το hero-ball - κάτι που αντιβαίνει τις αρχές του παιχνιδιού της Βοστώνης, τουλάχιστον έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν πολλά ματς που παρότι αντιμετώπιζε double ή και triple team προτιμούσε να σουτάρει υπό αντίξοες συνθήκες παρά να πασάρει σε ελεύθερους συμπαίκτες του. Έπειτα, η αντιμετώπιση από και προς τα media.

ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ

Ο ίδιος είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως θέλει να είναι ηγέτης. Όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεζαν, συνήθως έπειτα από κάποια κακή εμφάνιση και ήττα, δεν δίσταζε να "δίνει" συμπαίκτες, κάτι που σε συνδυασμό με τον moody χαρακτήρα του -παράλληλα με τους τραυματισμούς του- δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα πραγματικά υπήρχαν. Μοιραία, από ένα σημείο και έπειτα όλοι του γύρισαν την πλάτη στη Βοστώνη, θεωρώντας πως δεν είναι ο ηγέτης που προσδοκούσαν. Ή πιο ευγενικά, ήταν ένα πολύ κακό fit.

Το homecoming στο Μεγάλο Μήλο

Ο Irving μπορεί να γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (έχει μάλιστα διπλή υπηκοότητα) ωστόσο μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Καθ' όλη την πορεία της μέχρι τώρα καριέρας του δεν έκρυψε την επιθυμία να αγωνιστεί κάποια στιγμή στις ομάδες του Μεγάλου Μήλου. Τελικά, στις 7 Ιουλίου 2019 υπέγραψε με τους Brooklyn Nets, ανοίγοντας τον χορό στην πιο εντυπωσιακή free agency στην ιστορία του NBA. Μάλιστα, το πράγμα έγινε ακόμη καλύτερο μερικές ώρες μετά, όταν με την ίδια ομάδα υπέγραψε και ο Kevin Durant. Στο εντυπωσιακό αν μη τι άλλο παζλ των Nets προστέθηκαν φέτος και οι James Harden και Blake Griffin, κάτι που τους καθιστά φαβορί για τον τίτλο. 

ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ ΚΑΙ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Στο ντεμπούτο του με τους Brooklyn Nets είχε 50 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Το ντεμπούτο του με τους Nets έγινε στις 23 Οκτωβρίου 2019 απέναντι στους Minnesota Timberwolves και ήταν μία πρόγευση από όλα όσα είχαν ονειρευτεί από αυτόν άπαντες στο Μπρούκλιν: 50 πόντοι, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Αργότερα, ένας τραυματισμός στον δεξί ώμο τον έθεσε εκτός μάχης μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2020. Αφού επέστρεψε, συνέχισε να παίζει σε υψηλά standards. Στις 26 Ιανουαρίου, κι ενώ οι Nets αντιμετώπιζαν τους Knicks στο Madison Square Garden, έφυγε από το γήπεδο λίγο πριν το τζάμπολ, αμέσως μόλις έμαθε για το θάνατο του Kobe Bryant. 5 ημέρες αργότερα σημείωσε 54 πόντους εναντίον των Chicago Bulls, στην τελευταία του σπουδαία παράσταση για τη φετινή σεζόν. Στις 20 Φεβρουαρίου, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον τραυματισμένο ώμο, κάτι που σήμαινε πως δεν θα αγωνιζόταν ξανά -ανεξαρτήτως κορονοϊού- την περασμένη σεζόν. Τη φετινή όμως έχει επιστρέψει, πιο έτοιμος και ώριμος από ποτέ. 

Ο Uncle Drew και το μεγάλο ερώτημα

O χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από την Pepsi για μία σειρά διαφημιστικών και κατέληξε να γίνει ταινία από τον Charles Stone III, είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για να δει κάποιος με συμπάθεια τον Kyrie Irving, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα τεράστιο ταλέντο του. Κάθε βίντεο με τον "βετεράνο" των ανοιχτών γηπέδων γινόταν viral ενώ η ταινία ήταν αρκετά συμπαθητική.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να πλανάται γύρω από τον Irving: Μπορεί να σηκώσει το βάρος του ηγέτη; Υπάρχουν αυτοί που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις αμφιβολίες τους. "Ο Kyrie Irving πρέπει αν σταματήσει να μιλά για leadership, είναι χάλια σε αυτό" είχε γράψει στο Twitter ο Bill Simmons του The Ringer. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν αντίθετη άποψη, όπως ο Scottie Pippen που έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί: "Αν είχα ομάδα, θα έδινα τα κλειδιά στον Kyrie".

 


Διάβασε ακόμη για τον πιο πιστό οπαδό Spike Lee, γιατί είναι αδύνατο να μην αγαπάς τον Shaquille O'Neal, το rivalry Lakers- Celtics που δεν θα τελειώσει ποτέ και 10 εξωφρενικές ιστορίες από την καριέρα του Charles Barkley.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear