Το δολοφονικό ένστικτο του James Harden

Ο James Harden είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που πάτησαν ποτέ παρκέ. Παράλληλα, είναι και ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους.

O James Edward Harden Jr. ή πιο απλά James Harden (που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1989 στο Λος Άντζελες) θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο προικισμένους παίκτες που είδε ποτέ το άθλημα που ονομάζεται μπάσκετ. Παράλληλα όμως, είναι και ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους, πάνω-κάτω για τους ίδιους λόγους που θεωρείται τέτοιος και ο πάλια ποτέ συμπαίκτης του στους Oklahoma City Theunder  αλλά και στους Houston Rockets Russell Westbrook. Εν αντιθέσει όμως με τον Westbrook, o Μούσιας θα μείνει στην ιστορία. Με οποιονδήποτε τρόπο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Harden (@jharden13)

Ένα σπάνιο ταλέντο

Με ύψος 1,96 μ., αρκετά σημαντικό εκτόπισμα και δύναμη αλλά και ένα μοναδικό επιθετικό ταλέντο, ο James Harden θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ στο μπροστά μέρος του παρκέ. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται υπερβολικό αλλά αν το σκεφτεί κάποιος δεν εμφανίζονται κάθε μέρα μπασκετμπολίστες με τόσο σπάνιο επιθετικό οπλοστάσιο που συχνά δείχνουν, και είναι, ασταμάτητοι.

Για να μιλήσουμε με κάποια δεδομένα, ο Harden είναι ο all-time αριστερόχειρας κορυφαίος σκόρερ που εμφανίστηκε ποτέ, έχοντας μία τεράστια γκάμα τρόπων για να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

Το δολοφονικό ένστικτο του James Harden

Επιπροσθέτως, είναι ουσιαστικά εκείνος που εισήγαγε δύο από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος: Το περιβόητο Euro step και το step-back jumper. Από την ημέρα που φόρεσε τα ερυθρόλευκα των Rockets είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σε συνολικούς πόντους, ο πρώτος σε τρίποντα που δεν προήλθαν από ασίστ και ο πρώτος σε "τετράποντα" (τρίποντο + φάουλ).

Παράλληλα είναι και ο πρώτος σε ασίστ στην ιστορία του franchise από το Τέξας. Όλα τα παραπάνω έκαναν το Bleacher Report σχεδόν δύο πριν να αναρωτιέται αν μιλάμε για τον "Best Offensive Player Ever". Διόλου τυχαία.

Η κριτική

Στον αντίποδα όλων αυτών και όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε άλλον star του θεάματος που δεν υιοθετεί ένα politically correct ύφος εντός και εκτός γηπέδου -κυριολεκτικά και μεταφορικά- αλλά και με κλάθε μπασκετμπολίστα που κρατά πάρα πολύ την μπάλα στα χέρια του, υπάρχει και η έντονη κριτική.

Αρχικά, πολλοί του καταλογίζουν πως είναι εξαιρετικά ατομιστής και πως παίζει κυρίως για τον εαυτό του και έπειτα για την ομάδα. Αυτό μπορεί να καταρριφθεί αφενός με τον τρόπο που είχαν δομηθεί οι Rockets του Mike D'Antoni και αφετέρου από τον αριθμό των ασίστ που δίνει σε κάθε ματς, παίζοντας μάλιστα ως shooting guard και όχι ως "1", με αποκορύφωμα τον μέσο όρο των 11,2 ασ. της σεζόν 2016-17.

ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ 3Getty Images

Έπειτα, η άμυνα. Ένα κομμάτι για το οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Η αλήθεια είναι πως εν αντιθέσει με το επιθετικό του ταλέντο, το οποίο έχει αναπτύξει σχεδόν στο 100%, ο Harden φαίνεται να μην έχει κάνει αντίστοιχη δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ.

Αυτό προκύπτει από τη διάθεση που δείχνει σε αρκετούς αγώνες της κανονικής περιόδου αλλά και στα άπειρα στιγμιότυπα που τον απεικονίζουν να μην προσπαθεί καν - μία ξεκάθαρη σύνδεση με την πραγματικότητα.

Σχεδόν κανείς όμως δεν αναφέρει πως είναι αρκετά καλός στις αλλαγές, ξέρει πώς να βάζει τα χέρια του για να κλέβει μπάλες και όταν έχει όρεξη ρίχνει το σώμα του στη μάχη, συν το ότι έχει την ευφυΐα να παίξει πολύ καλά στην αδύνατη πλευρά. 

Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής που δέχεται ο James Harden ωστόσο έχει να κάνει με την επιλογή του να φύγει από τους Oklahoma City Thunder, το 2012.

 

ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ 1Getty Images

Σε πολλούς δεν άρεσε το γεγονός πως προτίμησε να πάει στο Χιούστον όπου θα είχε το ρόλο του νο.1 της ομάδας, από το να παραμείνει στο πλευρό των Westbrook και Durant, διεκδικώντας εκεί έναν τίτλο.  

Η τελευταία (;) ευκαιρία

Όπως ασφαλώς γνωρίζεις, ο James Harden είναι εδώ και έναν χρόνο παίκτης των Brooklyn Nets και συμπαίκτης των Kevin Durant, Kyrie Irving, Blake Griffin και Joe Harris - μεταξύ άλλων. Λόγω τραυματισμών -αλλά και έλλειψης χημείας, ας μη γελιόμαστε- η ομάδα του Steve Nash δεν κατάφερε να γευτεί το νέκταρ του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν, όταν και οι μετέπειτα Πρωταθλητές Milwaukee Bucks τους πέταξαν εκτός συνέχειας. 

Φέτος, τα πράγματα αναμένεται να είναι διαφορετικά για όλο το ΝΒΑ. Και ο Μούσιας ίσως να έχει την τέλεια αλλά και μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες για το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ 2Getty Images
ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ 1
ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ 5

 

 


Διάβασε ακόμη για τον Earvin Johnson που έγινε Magic, τον Steve Kerr και την αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ, την ιστορία του Gary Payton, τις 10 σημαντικότερες στιγμές του Pau Gasol και πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan.


Φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος