Πάντα κάτι τρέχει με τον Kevin Durant

Ένας από τους κορυφαίους NBAers του 21ου αιώνα κλείνει σήμερα 34 χρόνια ζωής.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Kevin Durant -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1988- είναι ένας μελλοντικός Hall-of-Famer και ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του 21ου αιώνα. Παρά την περσινή άτυχη χρονιά στο ΝΒΑ και τον αποκλεισμό των Nets στα playoffs από τους μετέπειτα πρωταθλητές Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο, o Αμερικανός άσος επιστρέφει για να διεκδικήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα και ένα ακόμη βραβείο MVP.

Η βιογραφία

Ο Kevin Wayne Durant γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον. Όταν ήταν ακόμη βρέφος, ο πατέρας του, Wayne Pratt, εγκατέλειψε την οικογένεια με αποτέλεσμα αυτός να μεγαλώνει (με την αδερφή του Brianna και τους αδερφούς του Tony και Rayvonne) μαζί με τη μητέρα του Wanda Durant και τη γιαγιά του, Barbara Davis, με την οικογένεια να αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες.

Συχνά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμη και φαγητό. Στην ηλικία των 13 ετών, είδε τον πατέρα του να επιστρέφει στην οικογένεια, που πλέον κατοικούσε στο Prince George's County του Maryland (το οποίο παρεμπιπτόντως έχει βγάλει παίκτες όπως οι Michael Beasley, Greivis Vásquez, και Ty Lawson). Μάλιστα, τον έπεισε να ταξιδέψουν μαζί στην χώρα για να παρακολουθήσουν διάφορα τουρνουά μπάσκετ.

Πάντα κάτι τρέχει με τον Kevin Durant

Ο Durant ήταν από τότε ασυνήθιστα ψηλός -περίπου 1,83 μ. στα 14 του- και μοιραία η πορτοκαλί μπάλα άρχισε να τον γοητεύει όλο και περισσότερο. Μάλιστα, ο ίδιος από πολύ μικρός δήλωνε πως θέλει να γίνει επαγγελματίας και να αγωνιστεί στην αγαπημένη του ομάδα, τους Toronto Raptors, στους οποίους έπαιζε το παιδικό του είδωλο, Vince Carter.

Έπαιξε σε 3 διαφορετικά high schools ενώ από την εφηβεία του φορούσε τη φανέλα με τον αριθμό 35: Ήταν η ηλικία στην οποία δολοφονήθηκε ο προπονητής του στην Amateur Athletic Union (AAU), Charles Craig. Πριν την τελευταία του χρονιά στο σχολείο, που τον βρήκε στο Montrose Christian School, δεσμεύτηκε προς το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Είχε ήδη ύψος 2,01 μ. αλλά το παιχνίδι του θύμιζε περισσότερο γκαρντ ενώ το δολοφονικό του σουτ λειτουργούσε ευεργετικά συνδυαστικά με το ύψος του. Ολοκλήρωσε την senior year όντας Washington Post All-Met Basketball Player of the Year και MVP του McDonald's All-American Game του 2006. Θεωρούνταν ήδη το πιο καυτό project της χώρας, πίσω μόνο από τον σέντερ Greg Oden. 

Από τους Texas Longhorns στο ΝΒΑ

Στο κολέγιο έμεινε μόλις μία χρονιά -κατά την οποία ψήλωσε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 2,06 μ.- αλλά αυτή ήταν αρκετή για να γράψει μέσους όρους 25,8 π., 11,1 ρ. και 1,3 ασ., προτού αναδειχθεί ομόφωνα παίκτης της χρονιάς στο NCAA. Ήταν ο πρώτος freshman της ιστορίας που κατάφερε κάτι τέτοιο. Την ερχόμενη χρονιά δήλωσε υποψηφιότητα για το draft του ΝΒΑ. Πρόλαβε όμως να δει τη φανέλα με τον αριθμό 35 να αποσύρεται από το University of Texas. 

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ 2

Στο draft του 2007 επιλέχθηκε στο νο.2 από τους Seattle SuperSonics, πίσω μόνο από τον προαναφερθέντα Oden, ο οποίος ήταν η πρώτη επιλογή από τους Portland Trail Blazers αλλά πάνω από τους Al Horford και Mike Conley. Στο Σιάτλ έπαιξε μία σεζόν, κερδίζοντας το βραβείο του Rookie της Χρονιάς (2008), προτού η ομάδα μετακομίσει στην Οκλαχόμα και μετονομαστεί σε Thunder.

Εκεί, ο Durant συνάντησε τους Russell Westbrook και James Harden, ανεβάζοντας το παιχνίδι του σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2013-14 όταν και είχε μέσο όρο 32 πόντων. Με τους Oklahoma City Thunder έφτασε 3 φορές στους τελικούς της Δύσης και μία σε αυτούς του ΝΒΑ. Το 2014 αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος.

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ 3
ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ 4

 

Το πρόβλημα όμως για τον ίδιο ήταν ένα και πάρα πολύ συγκεκριμένο. Ήθελε επιτέλους να κερδίσει. Όντας free agent το καλοκαίρι του 2016, έκανε την πιο λογική επιλογή, που όμως ήταν ταυτόχρονα και η πιο προκλητική για τους αντικειμενικούς fans του αθλήματος: Πήγε στους πανίσχυρους Golden State Warriors. Δικαιώθηκε με back-to-back πρωταθλήματα και ισάρριθμα βραβεία MVP των Τελικών.

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Η τελευταία του σεζόν στο Όκλαντ, τον βρήκε λαβωμένο, μετά τον τραυματισμό του στο Game 5 των τελικών του ΝΒΑ του 2019. Στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους ανακοίνωσε πως ο επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι οι Brooklyn Nets, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η κριτική

Ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αξία του, ο Durant έχει κατηγορηθεί για πολλά τα τελευταία χρόνια. Είναι soft, βάζει πάντοτε τον εαυτό του πάνω από την εκάστοτε ομάδα του και ψάχνει τον ευκολότερο τρόπο για να κερδίσει είναι τα πράγματα που του καταλογίζουν.

Επιπροσθέτως, ήρθε να προστεθεί σε αυτά και το περιβόητο "σκάνδαλο του Twitter", όπου έφτιαχνε ψεύτικους λογαριασμούς για να υπερασπίζεται τον εαυτό του από τους haters, αγνοώντας όλες τις οδηγίες που έλαβε από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη δημόσια εικόνα του.

Σε κάθε περίπτωση ο Kevin Durant δεν παύει να είναι αυτός που είναι: Ένας τύπος με τις καλές και τις κακές πλευρές του, αλλά κυρίως ένας παίκτης που εξέλιξε το ίδιο το άθλημα με τον τρόπο παιχνιδιού του.


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.