Πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις, σχολιαστής και συγγραφέας των απομνημονευμάτων But Seriously, ο John McEnroe δεν αποτέλεσε ποτέ μία απλή περίπτωση αθλητή και σίγουρα είναι ένας τύπος που δεν περνά απαρατήρητος. Στα courts, έμεινε στην ιστορία το rivalry του με τον επίσης σπουδαίο τενίστα Bjorn Borg ενώ πολλοί τον μνημονεύουν για το έντονο στυλ του και τον εκρηκτικό τρόπο που αντιμετώπιζε το παιχνίδι - και τους διαιτητές.

Το τελευταίο ήταν κάτι που του είχε κοστίσει αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στο Αυστραλιανό Open. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου του 1990, ο John McEnroe έγινε ο πρώτος τενίστας που αποβλήθηκε από Grand Slam για απρεπή συμπεριφορά.

Κλασικός McEnroe

Στο τουρνουά της Μελβούρνης του 1990, το ματς ανάμεσα στον John McEnroe (εκείνη την εποχή νο.4 του ταμπλό, κάτοχος 6 Grand Slam τίτλων και πρώην νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης) και τον Σουηδό Mikael Pernfors για τον 4ο γύρο της διοργάνωσης έμελλε να είναι ένα από εκείνα που κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει. Και όχι για τους σωστούς λόγους.

Getty Images

Κατά τη διάρκεια του 7ου game του τέταρτου σετ, και ενώ ο McEnroe ήταν μπροστά, μία απόφαση του διαιτητή Gerry Armstrong εκνεύρισε τον ούτως ή άλλως ευέξαπτο Αμερικανό. Κάπου εκεί ξεκίνησε το show. O McEnroe αρχικά πλησίασε μία επόπτρια κοιτώντας την επίμονα και χτυπώντας ένα μπαλάκι στη ρακέτα του.

Έπειτα έσπασε τη ρακέτα του και μετά το δεύτερο code violation απλά έβρισε τον διαιτητή Armstrong, ζητώντας την παρέμβαση του Grand Slam chief of supervisors, Ken Farrar.

Ο Farrar όντως κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να μιλήσει στον McEnroe, του οποίου οι ύβρεις και τα παράπονα ακούγονταν ξεκάθαρα στους θεατές και στους τηλεθεατές.

Με την εξουσιοδότηση του Farrar, ο Armstrong καταλόγισε το τρίτο και τελικό code violation, κατοχυρώνοντας τον αγώνα υπέρ του Pernfors. "Default Mr. McEnroe. Game, set, match”. Οι 15.000 θεατές άρχισαν να φωνάζουν υπέρ του McEnroe, ο οποίος έμεινα με τα χέρια στα γόνατα, εμφανώς έκπληκτος.

Για την ιστορία, ο τελευταίος παίκτης που αποκλείστηκε από Grand Slam για ανάρμοστη συμπεριφορά ήταν ο Ισπανός Willie Alvarez, στο Roland-Garros του 1963.