Είναι ο Cristiano Ronaldo ο κορυφαίος σκόρερ της ιστορίας;

Ο Πορτογάλος σταρ έφτασε τα 760 γκολ στην καριέρα του. Είναι όμως τελικά ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών;

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιανουαρίου 2021

Το βράδυ της Τετάρτης, η Γιουβέντους επικράτησε της Νάπολι με 2-0, κατακτώντας έτσι το ιταλικό Super Cup. Ο Cristiano Ronaldo πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του στο 64ο λεπτό, φτάνοντας με αυτό τα 760 γκολ σε 1040 παιχνίδια, στην μεγαλειώδη αν μη τι άλλο καριέρα του. Το συγκεκριμένο τέρμα, τον έφερε στην κορυφή της λίστας των πρώτων σκόρερ στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Η γνώμη των ειδικών

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν χωρά καμία απολύτως αμφιβολία για τα 760 γκολ που έχει σημειώσει ο Πορτογάλος σούπερ σταρ: Μιλάμε για 5 με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, 118 με εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 450 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, 85 με τη Γιουβέντους και 102 με την εθνική ομάδα.

Γενικότερα, υπάρχει μία τεράστια συζήτηση γύρω από τα πόσα γκολ έχουν πετύχει οι μεγαλύτεροι επιθετικοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ειδικά οι αστέρες μίας παλαιότερης εποχής, τότε που δεν υπήρχαν ακριβή εργαλεία στατιστικής, το ίντερνετ και -κυρίως- η (αξιόπιστη) πληροφορία.

Ένας όμως από τους δείκτες που καταγράφουν στατιστικά με μάλλον έγκυρο και ασφαλή τρόπο είναι εκείνος του Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Ο RSSSF είναι ένας διεθνής οργανισμός που κάνει σημαντικές έρευνες για τα στατιστικά της ιστορίας του ποδοσφαίρου, ανατρέχοντας σε παλιά αρχεία ομοσπονδιών και αναζητώντας σπάνια έγγραφα.

Το BBC συνεργάστηκε μαζί του, προκειμένου να φτάσει στην ακριβέστερη δυνατή απάντηση για το ποιος είναι τελικά εκείνος που μπορεί να φέρει τον τίτλο του αρχισκόρερ όλων των εποχών.

Ποιος είναι πάλι αυτός ο Josef Bican;

Υπάρχει ο Pele, που μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram αναφέρει πως έχει πετύχει 1.238 γκολ. Ο RSSSF όμως έχει κατοχυρώσει ως επίσημα τα 767, που ο Βασιλιάς της μπάλας πέτυχε με τις φανέλες των Σάντος, New York Cosmos και εθνικής Βραζιλίας. Επίσης, η ίδια πηγή έχει καταλογίσει στον Romario, 772 τέρματα. 

Είναι ο Cristiano Ronaldo ο κορυφαίος σκόρερ της ιστορίας;

Κανείς όμως από τους δύο θρυλικούς Βραζιλιάνους δεν βρίσκεται στην κορυφή. Αυτή ανήκει στον Josef Bican. Πρόκειται για έναν Τσέχο ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε Ραπίντ Βιέννης, Αντμίρα, Σλάβια Πράγας, Βιτκόβιτσε, Χράντετς Κράλοβε και Δινάμο Πράγας από το 1931 μέχρι το 1955, ενώ αγωνίστηκε ως διεθνής τόσο με την Τσεχοσλοβακία όσο και με την Αυστρία. 

Ο Bican φέρεται να έχει σκοράρει 850 γκολ στην καριέρα του, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την FIFA. Επομένως, αυτός ο άγνωστος στο ευρύ κοινό επιθετικός είναι τυπικά ο κορυφαίος goalscorer όλων των εποχών. Θεωρητικά τουλάχιστον, αυτό ισχύει. Ουσιαστικά όμως, μπορούμε να πούμε πως ο Bican αγωνίστηκε σε μία άλλη, πολύ μακρινή εποχή, όπου εύκολα θα μπορούσαν να υπάρξουν ασάφειες και ανακρίβειες.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν παραγνωρίζει το επίτευγμα του Cristiano Ronaldo, ενός από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των καιρών μας και, αδιαμφισβήτητα, ενός εκ των καλύτερων που πάτησαν ποτέ χορτάρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος